«Το… μήνυμα εστάλη!»: Ένα διαφορετικό μήνυμα για τον διαδικτυακό εκφοβισμό από τους μαθητές της Α΄ και Β΄ τάξης του Σχολείου μας
Μαΐ 30 2021

Κατά τη διάρκεια της χρονιάς, σε όλα τα σχολεία μαθητές και καθηγητές έρχονται αντιμέτωποι με το δυσάρεστο φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού. Δεδομένων των συνθηκών, η διαδικασία της εκπαίδευσης και η κοινωνικοποίηση που καλλιεργείται μέσα στη σχολική ζωή, μεταφέρθηκαν σε ένα νέο περιβάλλον, αυτό της τηλεκπαίδευσης. Παράλληλα, αυτή η μετάβαση από την παραδοσιακή μορφή εκπαίδευσης στη νέα εξ αποστάσεως εκπαίδευση ανέδειξε πιο έντονα κάποιες πτυχές του σχολικού εκφοβισμού. Το φαινόμενο της σχολικής βίας και του εκφοβισμού δεν έπαψε να μας απασχολεί έντονα, καθώς εκφράζεται πλέον και με ηλεκτρονική-διαδικτυακή μορφή (cyberbullying).

Οι μαθητές του τμήματος των Γαλλικών της Α΄ τάξης, με υπεύθυνη την καθηγήτρια Χριστίνα Καλπακίδου, καθώς και οι μαθητές της Β’ Γυμνασίου που συμμετέχουν στη Ζώνη Πολιτισμού με θεματική «Με ποιο δικαίωμα;», με υπεύθυνη την καθηγήτρια Στέλλα Σαρμή, που συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Διεθνούς Αμνηστίας «Εγώ κι Εσύ Μαζί: Εκπαίδευση στα Ανθρώπινα Δικαιώματα», συνεργάστηκαν και δημιούργησαν ένα ενημερωτικό βίντεο, με θέμα το φαινόμενο του ηλεκτρονικού εκφοβισμού.

Με αφορμή την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, οι μαθητές εστίασαν στον ηλεκτρονικό εκφοβισμό, ως μία ιδιάζουσα μορφή βίας και εκφοβισμού, καθώς οι θύτες ευκολότερα μπορούν να εξασφαλίσουν την ανωνυμία τους.

Στη συνέχεια, ανέλαβαν τον ρόλο των συμβούλων και πρότειναν τρόπους αντιμετώπισης των εμπλεκόμενων μερών (θύμα – θύτης – παρατηρητής). Έπειτα, γεννήθηκε η ιδέα της δημιουργίας ενός βίντεο με σκοπό να περάσουν το μήνυμά τους σε όλα τα παιδιά του Σχολείου. Έτσι, σήκωσαν τα μολύβια τους και άρχισαν να γράφουν το σενάριο για το βίντεο.

Με πολλή χαρά για τη δημιουργία του και με ανυπομονησία για την παρουσίασή του, ξεκίνησαν την καταγραφή και βιντεοσκόπηση των σκηνών. Λίγο πριν την ολοκλήρωσή του, επέστρεψαν και πάλι στο καθεστώς της τηλεκπαίδευσης. Δεν πτοήθηκαν, όμως, από το γεγονός και, μόλις δόθηκε το σύνθημα να επιστρέψουν στον φυσικό χώρο του Σχολείου, συνέχισαν τη δουλειά και ολοκλήρωσαν την προσπάθειά τους, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα σε μικρούς και μεγάλους.

 

Δείτε και χαρείτε το βίντεο που ετοίμασαν τα παιδιά

και αναλογιστείτε για το μήνυμά του..