Το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης μέλος του Δικτύου Δημοκρατικών Σχολείων του Συμβουλίου της Ευρώπης
Μάι 4 2021

Μια ακόμη ξεχωριστή διάκριση έλαβε το Σχολείο μας με την απονομή της ιδιότητας του Μέλους του Δικτύου Δημοκρατικών Σχολείων (Democratic Schools Network) του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe).

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει επικεντρωθεί με συνέπεια στην εκπαίδευση για την προώθηση και προστασία των βασικών αρχών του, όπως είναι τα ανθρώπινα δικαιώματα, η δημοκρατία και το κράτος δικαίου. Μέσα από πολυάριθμες συστάσεις, πρωτοβουλίες και δραστηριότητες, το Συμβούλιο της Ευρώπης τονίζει την ανάγκη ενίσχυσης των σχολικών πρακτικών που συμβάλλουν στην ανάπτυξη ικανοτήτων των μαθητών, ώστε να συμμετέχουν ουσιαστικά σε μια κουλτούρα δημοκρατίας. Το Συμβούλιο της Ευρώπης αποδίδει μεγάλη σημασία στη δημοκρατική λειτουργία των σχολείων, όπως αυτή υποστηρίζεται και προστατεύεται από τις σχετικές νομικές διατάξεις και αρχές, αλλά και όπως υλοποιείται από κάθε συγκεκριμένη σχολική κοινότητα.

Στο Δίκτυο Δημοκρατικών Σχολείων συμμετέχουν σχολεία των κρατών-μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης, τα οποία μπορούν να αλληλοεπιδρούν γόνιμα, προβάλλοντας συλλογικές προσπάθειες που στοχεύουν στην οικοδόμηση, καλλιέργεια και διατήρηση ενός πολιτισμού δημοκρατίας, και  περιλαμβάνουν χωρίς διακρίσεις όλους τους μαθητές με τρόπο βιωματικό και κατάλληλο για την ηλικία τους.

To Σχολείο μας, προωθώντας επιτυχημένες δημοκρατικές πρακτικές και χρησιμοποιώντας πολλαπλά εκπαιδευτικά εργαλεία αναγνωρισμένα από το Συμβούλιο της Ευρώπης, μέσω της διαρκούς επιμόρφωσης των καθηγητών του, έχει τη δυνατότητα μέσω του Δικτύου Δημοκρατικών Σχολείων, να ανταλλάξει επιτυχημένες πρακτικές «κάνοντας τη φωνή των μαθητών να ακουστεί» σε ένα ασφαλές μαθησιακό περιβάλλον. Την ενεργή συμμετοχή και τον συντονισμό των δράσεων στο πλαίσιο συμμετοχής στο Δίκτυο Δημοκρατικών Σχολείων έχουν αναλάβει: η καθηγήτρια Γαλλικών Γιώτα Γάτση, η καθηγήτρια Τεχνολογίας Αποστολία Δεμερτζή και η καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας Στέλλα Σαρμή.

Η ένταξη του Σχολείου μας στο Δίκτυο Δημοκρατικών Σχολείων εγκαινιάστηκε με το πρότζεκτ «10+1 λόγοι για να είμαι ευγνώμων κάθε μέρα» που υλοποιήθηκε από μαθητές μας, με την καθοδήγηση της καθηγήτριάς τους, Αποστολίας Δεμερτζή, και αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Συμβουλίου της Ευρώπης, παρουσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο τη δουλειά των μαθητών και των μαθητριών σε ένα ευρύ κοινό. Μπορείτε να δείτε τη σχετική ανάρτηση στον ιστότοπο: https://www.coe.int/en/web/campaign-free-to-speak-safe-to-learn/-/arsakeio-gymnasium-of-thessaloniki

Η συγκεκριμένη ιστοσελίδα στον ιστότοπο του Συμβουλίου της Ευρώπης –καθώς είναι αφιερωμένη στο Σχολείο μας και εκθέτει αναλυτικά τις πρακτικές, τις δεξιότητες που αναπτύχθηκαν, καθώς και τα έργα των μαθητών μας– αποτελεί αφορμή για την περαιτέρω ανάπτυξη αλλά και τη δέσμευσή μας να προωθήσουμε και άλλες πετυχημένες δημοκρατικές πρακτικές στην αγγλική και γαλλική γλώσσα, συμβάλλοντας έτσι  ενεργά ως μέλη μιας πολυπολιτισμικής και δημοκρατικής κοινότητας.

Ειδικότερα, το πρότζεκτ «10 + 1 λόγοι για να είμαι ευγνώμων κάθε μέρα», στο οποίο συμμετείχαν όλοι οι μαθητές των τάξεων του Σχολείου μας, υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας τον Απρίλιο του 2020 κατά τη διάρκεια του εγκλεισμού λόγω COVID-19. Στόχος του ήταν η δημιουργία ψηφιακών συνθέσεων (κολάζ) από κάθε μαθητή με θέμα τους λόγους για τους οποίους είναι ευγνώμων στη ζωή του. Πρόσωπα και σχέσεις, χώροι και δραστηριότητες που ικανοποιούν ανάγκες και επιθυμίες, συγκεντρώθηκαν και αναδείχθηκαν στα κολάζ, λειτουργώντας ως οδηγός αισιοδοξίας σε μια δύσκολη περίοδο. Η αναγνώριση όλων των αγαθών, υλικών και μη, που απολαμβάνει ο κάθε άνθρωπος στη ζωή του, γεννά συναισθήματα ευγνωμοσύνης, αυτοεκτίμησης, ψυχικής ανθεκτικότητας, ενσυναίσθησης, χαράς και δύναμης για την αντιμετώπιση προβλημάτων, όπως αυτών που αντιμετωπίσαμε κατά τη διάρκεια της πανδημίας αλλά και άλλων δυσκολιών γενικά.

Μια πρόσθετη εκπαιδευτική δραστηριότητα, που υλοποιήθηκε κατά τη διάρκεια της φετινής σχολικής χρονιάς 2020-21, έχει τον τίτλο «Κι αν ήσουν εσύ;». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα ευαισθητοποίησης της μαθητικής κοινότητας στα ανθρώπινα δικαιώματα και σε θέματα προσφύγων με βιωματικές δραστηριότητες και τεχνικές θεάτρου και εκπαιδευτικού δράματος. Σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση και  την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, οι μαθητές της Β’ τάξης είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν το διαδικτυακό εργαστήριο  «Σκληρό Καρύδι – για μαθητές», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου.