«Σκληρό καρύδι» με.. τρυφερή καρδιά: Βιωματικό διαδικτυακό εργαστήριο στο πλαίσιο της Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών
Μαΐ 4 2021

Στο πλαίσιο του Προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ που υλοποιεί το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, υλοποιήθηκε διαδικτυακά  στο Σχολείο μας το εκπαιδευτικό εργαστήριο «Σκληρό Καρύδι – για μαθητές», βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο της Ελένης Σβορώνου.

Την Παρασκευή 16 Απριλίου 2021, μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης που συμμετέχουν στη Ζώνη Πολιτισμού και Επιστημών με θεματική «Με ποιο δικαίωμα;», είχαν την ευκαιρία να αλληλοεπιδράσουν βιωματικά στο διαδικτυακό εργαστήριο «Σκληρό Καρύδι» που πραγματεύεται  τις έννοιες του «πρόσφυγα» και του «ξένου», προσεγγίζοντας κριτικά θέματα που έχουν  ήδη αναλυθεί στην τάξη. Οι μαθητές μέσα από θεατρικές και ομαδοσυνεργατικές τεχνικές είχαν την ευκαιρία να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα που αφορούν το προσφυγικό, να καλλιεργήσουν την ενσυναίσθηση και την ικανότητα να μπαίνουν στη θέση του άλλου. Οι μαθητές μας με υπευθυνότητα, σεβασμό και κριτικό στοχασμό ξεδίπλωσαν και μοιράστηκαν  βιώματα προγόνων και προσφυγικές εμπειρίες από το οικογενειακό τους περιβάλλον.

Η συντονίστρια του εργαστηρίου, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, αξιοποιώντας αποσπάσματα του βιβλίου «Σκληρό καρύδι» με πρωταγωνίστρια τη νεαρή προσφυγοπούλα από το Αφγανιστάν,  Αϊσέ,  έδωσε την ευκαιρία στους μαθητές μας να αντιληφθούν στην πράξη τη σημασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και το νόημα της αποδοχής του «Άλλου». Σπάζοντας τη ρουτίνα της τηλεκπαίδευσης, οι μαθητές μας  ως επίδοξοι ηθοποιοί κατάφεραν να αποδώσουν τους ρόλους τους με μεγάλη επιτυχία, αξιοποιώντας τα εργαλεία της διαδικτυακής πλατφόρμας του Σχολείου και τις τεχνικές δραματοποίησης που εφαρμόστηκαν κατά τη διάρκεια των δύο διδακτικών ωρών.

To Σχολείο μας εκφράζει τις θερμές ευχαριστίες του στη συντονίστρια – εμψυχώτρια του εργαστηρίου και μέλος του Πανελλήνιου Δικτύου για το Θέατρο στην Εκπαίδευση, Αντιγόνη Τσαρμποπούλου, για την επιτυχή και ενδιαφέρουσα διεξαγωγή του εργαστηρίου, καθώς και στη συνάδελφό της, Χριστίνα Αμανατιάδου, για την τεχνική υποστήριξη.

Την ευθύνη για την υλοποίηση του εγκεκριμένου από το Υπουργείο Παιδείας εκπαιδευτικού προγράμματος «Κι αν ήσουν εσύ;» είχε η καθηγήτρια Οικιακής Οικονομίας Στέλλα Σαρμή, με την πάντα πρόθυμη συνδρομή της συναδέλφου καθηγήτριας Γαλλικών, Γιώτας Γάτση, που βρίσκεται σε άδεια.