Συμμετοχή σε επετειακές δράσεις για την πτώση του «Τείχους της Ντροπής»
Νοέ 11 2019

Ήταν 9 Νοεμβρίου του 1989, όταν το Τείχος που χώριζε το Βερολίνο, την Γερμανία και τον κόσμο έπεσε.

Στις 8 και 9 Νοεμβρίου του 2019 οι μαθητές της Ζώνης Πολιτισμού της Β΄ Γυμνασίου και οι μαθητές του προχωρημένου τμήματος των Γερμανικών της Α΄ Λυκείου του Αρσάκειου Θεσσαλονίκης έδωσαν το δικό τους «παρών» για να γιορτάσουν την 30η επέτειο από την ημέρα της Πτώσης του Τείχους.

Την πρώτη ημέρα των εορταστικών εκδηλώσεων οι μαθητές μας επισκέφθηκαν το Goethe Institut και ξεναγήθηκαν στην έκθεση που φιλοξενεί με θέμα «Macht der Gefühle – Η δύναμη των συναισθημάτων».

Η έκθεση των Ute και Bettina Frevert  που εκπονήθηκε με την υποστήριξη του ιδρύματος «Μνήμη, Ευθύνη και Μέλλον»Stiftung «Erinnerung, Verantwortung und Zukunft») και του Ομοσπονδιακού Ιδρύματος για την αξιολόγηση της δικτατορίας του Κόμματος της Σοσιαλιστικής Ενότητας («Bundesstiftung zur Aufarbeitung der SED-Diktatur») υπό την αιγίδα του Ομοσπονδιακού Υπουργού Εξωτερικών Heiko Maas, αφορά στην επιρροή των συναισθημάτων στην πολιτική και την κοινωνία. Δείχνει πώς ο φόβος, η ελπίδα, η αγάπη ή ο θυμός έχουν διαμορφώσει ιστορικά γεγονότα τα τελευταία 100 χρόνια. Σε 20 πάνελ η έκθεση αναδεικνύει τις σημερινές εκδηλώσεις 20 συναισθημάτων και τα θεματοποιεί ερμηνεύοντας ιστορικά γεγονότα των τελευταίων 100 ετών. Έτσι οι μαθητές εσωτερίκευσαν τη σημασία της Δημοκρατίας και τις επιπτώσεις της Δικτατορίας στην ιστορική πορεία της Γερμανίας.

Στη συνέχεια μετέβησαν στον κήπο του Μεγάλου Αλεξάνδρου στην Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης, όπου είχε δομηθεί ένα τείχος σε αναπαράσταση του Τείχους του Βερολίνου. Οι μαθητές το μετέτρεψαν συμβολικά σ’ έναν τεράστιο καμβά αποτυπώνοντας σ’ αυτό θέματα και λέξεις ειρήνης, φιλίας, αγώνα και ανεξαρτησίας.

Το πρωί της επομένης διοργανώθηκε εκδήλωση του German Consulate General Thessaloniki στον ίδιο χώρο με τίτλο «Die Mauer fӓllt! Το Τείχος πέφτει!», την οποία τίμησε με την παρουσία του ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας. Μετά το πέρας των ομιλιών δόθηκε το σήμα και οι μαθητές «γκρέμισαν» τις διακρίσεις, τον διαχωρισμό, τις διαφορές και το μίσος.

Τους μαθητές συνόδευσαν στο πολιτιστικό αυτό διήμερο οι καθηγήτριες Γερμανικών του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, Θένια Κωνσταντινίδου και Χριστίνα Φόρστερ.