Στιγμές από τη μελωδική συμμετοχή της Χορωδίας των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία: Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, Ι. Ν. Παναγίας της Αχειροποιήτου
Νοέ 9 2019

Το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2019, η χορωδία των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης έλαβε  μέρος στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Παναγίας Αχειροποιήτου, χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, συλλειτουργούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου και πολλών άλλων αρχιερέων. Στη Λειτουργία παρευρέθηκαν διάφορα κυβερνητικά στελέχη, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, της Κομισιόν και της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και πλήθος πιστών.

Η ιδιαίτερα τιμητική για τη χορωδία των Σχολείων μας συμμετοχή (με την απαγγελία του Συμβόλου της Πίστεως, της Κυριακής Προσευχής και την ψαλμωδία του «Εἷς ἅγιος, εἷς Κύριος…») στην Πατριαρχική Θεία Λειτουργία, η οποία τελέστηκε στον Ιερό Ναό Παναγίας της Αχειροποιήτου – για πρώτη φορά μετά από την παρέλευση έξι τουλάχιστον αιώνων, καθώς το 1430 η πόλη μας έπεσε στα χέρια των Οθωμανών και έκτοτε δεν έχει λειτουργήσει σε αυτήν Πατριάρχης– αποτέλεσε μια σπάνια εμπειρία για τους μαθητές μας, οι οποίοι είχαν την ευκαιρία να βιώσουν μια ιστορική στιγμή.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, η χορωδία των Σχολείων μας, σε συνεργασία με τις παιδικές-νεανικές χορωδίες της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και του Δήμου Πανοράματος, Πυλαίας και Χορτιάτη, τραγούδησαν στον αυλόγυρο του Ναού τον «Εφιάλτη της Περσεφόνης», σε στίχους του Νίκου Γκάτσου και μουσική του Μάνου Χατζιδάκι, προς τιμή του – γνωστού για την οικολογική του δράση- Οικουμενικού Πατριάρχη. Υπεύθυνοι καθηγητές Μουσικής ήταν ο κ. Ηρακλής Παναγόπουλος και η κ. Αναστασία Γκίνη. Στην ορχηστρική συνοδεία συνέβαλαν ο καθηγητής Χημείας κ. Βασίλειος Μυλωνάς, η απόφοιτος του Σχολείου μας Άννα-Ιωάννα Πιτούλια και οι μαθητές του Γυμνασίου Αντώνιος Ατζέμης και Βασιλική Παυλίδου.

Η Πατριαρχική Θεία Λειτουργία τελέστηκε στο πλαίσιο επίσκεψης του Οικουμενικού Πατριάρχη κατά το διήμερο 18-19 Οκτωβρίου 2019, κατόπιν πρόσκλησης της «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ», μιας πρωτοβουλίας με στόχο την ανάδειξη του ιστορικού παρελθόντος της πόλης στην κατεύθυνση της αναπτυξιακής αξιοποίησης του. Η όλη προσπάθεια τελεί υπό την ευλογία και στήριξη του Παναγιωτάτου Οικουμενικού Πατριάρχη, κ.κ. Βαρθολομαίου, ο οποίος παρέστη και στην υπογραφή δημιουργίας ενός παγκόσμιου δικτύου βυζαντινών πόλεων.

Δείτε και ακούστε μελωδικά στιγμιότυπα από τη συμμετοχή της Χορωδίας των Σχολείων μας, πατώντας το παρακάτω εικονίδιο: