Στο Πολεμικό Μουσείο
Δεκ 30 2019

Διδακτική Επίσκεψη στο πλαίσιο του μαθήματος της Ιστορίας

Τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου η Α΄ Λυκείου πραγματοποίησε την 3η Διδακτική Επίσκεψη στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας ξεναγήθηκαν, χωρισμένοι σε τρεις ομάδες, στους χώρους και τα εκθέματα του Μουσείου από έμπειρους στρατιώτες-ξεναγούς, που με αξιοσημείωτο ζήλο και ενδιαφέρον απαντούσαν στις ερωτήσεις των παιδιών. Τα παιδιά παρακολούθησαν το χρονικό και τη στρατηγική σπουδαίων ιστορικών γεγονότων σε ειδικά οπτικοποιημένη εκπαιδευτική παρουσίαση, που αναδείκνυε τη συνεχή πορεία του Ελληνισμού στον 19ο και στον 20ο αιώνα δίνοντας έμφαση στις συγκρούσεις και στις πολεμικές συρράξεις.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες ξεναγήθηκαν σε θεματικές αίθουσες, της επανάστασης του 1821, του Μακεδονικού Αγώνα, των Βαλκανικών πολέμων, του Α’ Παγκόσμιου Πολέμου, του Ελληνοϊταλικού πολέμου του 1940-41, της εισβολής των γερμανικών δυνάμεων και των μαχών στη γραμμή Μεταξά, της Μάχη της Κρήτης, της Εθνικής Αντίστασης στην Ελλάδα και της δράσης του ελληνικού στρατού στη Μέση Ανατολή, καθώς και της απελευθέρωσης της Ελλάδας από τον Άξονα. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με την αφιερωμένη αίθουσα στην τραγουδίστρια του ελληνοϊταλικού πολέμου, Σοφία Βέμπο, και έμαθαν για την προσφορά και τη δράση της κατά την περίοδο αυτή.

Επίσης, οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να παρατηρήσουν στις προθήκες του Μουσείου όπλα που χρησιμοποιήθηκαν κατά καιρούς από τον ελληνικό στρατό, το ναυτικό και την αεροπορία, ομοιώματα πλοίων του πολεμικού στόλου, στολές των σωμάτων των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων, χάρτες, φωτογραφίες, παράσημα, έγγραφα, και άλλα ατομικά είδη των στρατιωτών. Εντύπωση ιδιαίτερη προκάλεσαν τα γράμματα στρατιωτών από το μέτωπο στα αγαπημένα τους πρόσωπα, καθώς και τα πρόσθετα μέλη για τους στρατιώτες-ήρωες που είχαν την ατυχία να χάσουν τα πραγματικά τους μέλη στις μάχες.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι κ. Σοφία Χαριτίδου και κ.Βασιλική Δεμίρη, φιλόλογοι, κ. Νίκος Καβαρδίνας, φυσικός, και κ. Στέφανος Μπάμος, οικονομολόγος.