«Ψευτικό για αληθινό;»: η Β΄ Γυμνασίου στην ομώνυμη έκθεση του Τελλόγλειου Ιδρύματος Τεχνών
Μαρ 11 2024

Την Τρίτη 5 Μαρτίου 2024, στο πλαίσιο της πέμπτης διδακτικής επίσκεψης, οι μαθητές της Β΄ Γυμνασίου επισκέφτηκαν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ. και ξεναγήθηκαν στις εκθέσεις «Fake (f)or Real (Ψεύτικο για αληθινό)» και «Η κρυφή γοητεία της πλαστογραφίας». Πρόκειται για δύο μεγάλες εκθέσεις με ιδιαίτερα πρωτότυπη θεματολογία που εντυπωσίασαν και ενθουσίασαν τους μαθητές μας.

Οι εκθέσεις παρουσιάζουν ιστορίες παραποιήσεων και πλαστογραφήσεων από την αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Οι μαθητές ξεναγήθηκαν στις αίθουσες του Ιδρύματος και μέσα από διάφορα εκθέματα, εξερεύνησαν τις ιστορίες πλαστογραφίας που κρύβονται πίσω από κάθε έργο-έκθεμα και  συζήτησαν  τους τρόπους με τους οποίους η επιστήμη βοηθάει στην ανίχνευση των στοιχείων για την εξακρίβωση της αυθεντικότητας.

Κατά την περιήγησή τους στην έκθεση οι μικροί εξερευνητές, ενημερώθηκαν για τις συγκεκριμένες ιστορικές συνθήκες που εξηγούν την εμφάνιση των ψευδών ειδήσεων καθώς και τα ενδιαφέροντα και τα κίνητρα πίσω από αυτές και τον αντίκτυπο που είχαν. Συμμετέχοντας στα διαδραστικά παιχνίδια, κατανόησαν πώς δημιουργούνται και διαδίδονται οι ψεύτικες ειδήσεις, ποιος είναι ο ρόλος τους στο σύγχρονο τοπίο της ενημέρωσης και ποιες είναι οι επιπτώσεις τους στην κοινωνία. Μέσα από την ανάλυση παραδειγμάτων πλαστών ειδήσεων αναγνώρισαν τα χαρακτηριστικά που τις καθιστούν αναγνωρίσιμες, συνειδητοποιώντας ότι στην εποχή της πληθώρας πληροφοριών και των ψευδών ειδήσεων, με τη σωστή εκπαίδευση και την ενημέρωση και με ενισχυμένη την κριτική σκέψη, μπορούν να γίνουν πιο ανθεκτικοί στην επίδραση των πλαστών ειδήσεων και να προστατευθούν από τις αρνητικές τους επιπτώσεις.

Συνοδοί καθηγητές σε αυτήν την εκπαιδευτική επίσκεψη ήταν οι καθηγήτριες Μαρία Φωτίου, Αναστασία Γκίνη, Ελένη Μπίκου, Γιώτα Ψωμιάδου και Ιωάννα Κάλλη, και οι καθηγητές Λεωνίδας Κατσικαρίδης και Θανάσης Τσολάκης.