Ένα ταξίδι στον χρόνο … με πολλά διδάγματα
Μαρ 14 2023

«Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό»

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2022, το Αρσάκειο Λύκειο πραγματοποίησε την 5η Διδακτική Επίσκεψη του σχολικού έτους. Τα τμήματα προσανατολισμού ανθρωπιστικών σπουδών της Β’ Τάξης, στο πλαίσιο των μαθημάτων της Λογοτεχνίας, και ειδικότερα της ενότητας που αφορά στην ηθογραφία, και της Ιστορίας, επισκέφτηκαν το Μουσείο Μακεδονικού Αγώνα και ξεναγήθηκαν στην Έκθεση «Γιάννης και Μίλτος Μανάκια. Τα πρόσωπα πίσω από τον φακό». 

Η συγκεκριμένη έκθεση παρουσιάζει για πρώτη φορά μια συλλογή φωτογραφιών από το προσωπικό αρχείο του Λεωνίδα Μανάκη, γιου του Μίλτου Μανάκια, που δόθηκε στο ΙΜΜΑ από τον πρέσβη επί τιμή, κ. Αλέξανδρο Μαλλιά. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας είχαν τη μοναδική ευκαιρία να ξεναγηθούν στους χώρους του ΙΜΜΑ από τη διευθύντρια του Μουσείου κ.Φανή Τσατσάια και να έρθουν σε επαφή με το πρωτοποριακό φωτογραφικό έργο των αδερφών Μανάκια. Με τον φωτογραφικό τους φακό και την κάμερα, οι αδελφοί Μανάκια, με καταγωγή από την Αβδέλλα Γρεβενών, διατρέχουν την ύπαιθρο και τα μεγάλα αστικά κέντρα των Βαλκανίων, καταγράφοντας τη ζωή των ανθρώπων του μόχθου, στιγμές ξεγνοιασιάς και ψυχαγωγίας, καθώς και αρχιτεκτονικά τοπόσημα, ιστορικά και κοινωνικά γεγονότα που σηματοδότησαν τις αλλαγές του α΄ μισού του 20ού αιώνα.

Μέσα από τις φωτογραφίες τους και τη συζήτηση με την ξεναγό, τα παιδιά κατανόησαν τη σημασία του έργου των αδερφών αυτών όσον αφορά την αποτύπωση των κοινωνικών ρόλων της εποχής αυτής, καθώς και την ακτινοβολία του έργου στους διάφορους λαούς των Βαλκανίων. Στο τέλος της ξενάγησης, τα παιδιά παρακολούθησαν το ομώνυμο ντοκιμαντέρ, παραγωγή του κινηματογραφιστή Άκη Λούκα, που δημιουργήθηκε αποκλειστικά για τις ανάγκες της έκθεσης.

Τα παιδιά έφυγαν με την σκέψη πως η φωτογραφία, οι πολλές ποικίλες φωτογραφίες, όπως και οι γλώσσες, η κάθε γλώσσα, ήταν και παραμένει ένας κώδικας που συνδέει, που ενώνει τους ανθρώπους και τις εποχές και διασώζει την ιστορία, τα βήματα των ανθρώπων στον χρόνο, τον πολιτισμό τους. Χρήσιμα διδάγματα μέσα από μια σειρά μοναδικών φωτογραφιών: άξιζε και αυτή η διδακτική τους επίσκεψη.