Η Συμφωνία της Άνοιξης – εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης
Μαρ 19 2023

Στο πλαίσιο της πέμπτης διδακτικής επίσκεψης και του μαθήματος Μουσικής, την Πέμπτη 9 Μαρτίου 2023, οι μαθητές της Α΄ τάξης παρακολούθησαν τη «Συμφωνία της Άνοιξης», μία εκπαιδευτική παράσταση της Κ.Ο.Θ. (Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης) που μας ταξιδεύει σε μια εποχή που τα συγκλονιστικά συναισθήματα, σε συνδυασμό με την ιδανική αισθητική ισορροπία, δημιούργησαν διαχρονικά αριστουργήματα που αγγίζουν σε βάθος την ανθρώπινη ψυχή. 

Ο ιδανικός έρωτας που αντιστέκεται και αντιμάχεται τις δυσκολίες της ζωής υπήρξε αστείρευτη πηγή έμπνευσης για τους δημιουργούς της ρομαντικής εποχής. Ο ιδιοφυής συνθέτης Ρόμπερτ Σούμαν αποτέλεσε την κατ’ εξοχήν προσωποποίηση του ρομαντικού καλλιτέχνη, καθώς βίωσε τον ιδανικό έρωτα, τον υπηρέτησε μέχρι το τέλος παρά την εύθραυστη υγεία του και την ταραχώδη σύγχρονή του πραγματικότητα, και τον ύμνησε μέσα από τη μουσική του σε κάθε ευκαιρία.

Μεταξύ των μουσικών εκτελέσεων οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μάθουν για τη Συμφωνία ως είδος σύνθεσης, για το κίνημα του ρομαντισμού στην τέχνη, για τον πολυεπίπεδο και ρομαντικό έρωτα του Ρόμπερτ Σούμαν με την πιανίστρια και συνθέτρια Κλάρα Βικ που αποτέλεσε κεντρική εμπειρία για τη διαμόρφωση της δημιουργικής του πορείας και αποτέλεσε αργότερα πηγή έμπνευσης για  κινηματογραφικές ταινίες, για την έκφραση συναισθημάτων μέσω της μουσικής αλλά και για την άνοιξη ως σύµβολο νέας αρχής σε άλλες µουσικές.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έδειξαν οι μαθητές σε μία διαδραστική ενεργητική ακρόαση που σχεδιάστηκε από τον παρουσιαστή του προγράμματος, που τους ζητήθηκε να σηκώνουν το χέρι σε κάθε σημείο που άκουγαν να εκτελείται από την Ορχήστρα το μουσικό θέμα.

Με τη Συµφωνία της Άνοιξης ο Σούμαν γιόρτασε το 1841 την έναρξη της νέας τους ζωής µε την αγαπηµένη του Κλάρα, περιµένοντας το πρώτο τους παιδί.

Πληθωρική, φωτεινή και καταιγιστική σε µελωδικά θέµατα, ρυθµικά σχήµατα και ορχηστρικά ηχοχρώµατα αυτή η Συµφωνία έδωσε το έναυσµα για γνωριμία με τον κοινωνικό περίγυρο, τα οράµατα, τις ιδέες και τον συναισθηµατικό πλούτο των ροµαντικών καλλιτεχνών, τα οποία παρουσιάστηκαν µε αναφορές και σε άλλες τέχνες (την ποίηση και τη ζωγραφική).
Το ροµαντικό καλλιτεχνικό πνεύµα του 19ου αιώνα βρήκε στη φύση το απόλυτο δηµιουργικό πρότυπο. Στη µουσική, πολλές φορές ο ροµαντικός καλλιτέχνης ταυτίστηκε στις υπαρξιακές του αγωνίες αλλά και στις ευτυχισµένες του στιγµές µε τα φαινόµενα της φύσης. Ο Σούμαν, µε τη µουσική αλλά και τις ιδέες που εξέφραζε δηµόσια ως µουσικοκριτικός, καθόρισε βασικές όψεις του ροµαντισµού, ενώ στη ζωή του ενσάρκωσε στο έπακρο τη ροµαντική στάση βίωσης της πραγµατικότητας και αναζήτησης της ουτοπίας.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα απευθυνόταν στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και έλαβε χώρα στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ.

Οι παρουσιάσεις πραγματοποιήθηκαν από τον Κωνσταντίνο Χάρδα, αναπληρωτή καθηγητή του Τμήματος Μουσικών Σπουδών της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. ενώ την Ορχήστρα διηύθυνε ο Κορνήλιος Μιχαηλίδης, πιανίστας και μαέστρος με διεθνή καριέρα, απόφοιτος του Α΄ Τοσιτσείου Λυκείου Εκάλης [περισσότερες λεπτομέρειες καθώς και συνέντευξή του στο περιοδικό ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ μπορείτε να βρείτε εδώ ].

Την Α΄ γυμνασίου συνόδευσαν η μουσικός Αναστασία Γκίνη, και οι καθηγητές Βαγγέλης Δήμος, Σουζάνα Καρανάσιου, Λένα Μπίκου και Τότα Οικονόμου

 

Εντυπώσεις μαθητών:

Αυτό που με εντυπωσίασε περισσότερο στην παρουσίαση της Ορχήστρας ήταν ο τρόπος με τον οποίο προσπαθούσαν να εκφραστούν μέσα από το τραγούδι και τις νότες. Δηλαδή να εκφράσουν την ομορφιά της φύσης με διάφορους ευφάνταστους ήχους.

Κατερίνα Ντόκα

 

Η παράσταση στην οποία παραβρεθήκαμε, μπορώ να πω πως ήταν αξέχαστη. Το έργο περνούσε βαθιά νοήματα και ο τρόπος που παρουσιάστηκαν ήταν καταπληκτικός. Προσωπικά με εντυπωσίασε η μελωδία που έβγαζαν τα βιολιά.

Μαρία Κελιαφάνου

 

Η «Συμφωνία της Άνοιξης» με έκανε να νιώσω την αγάπη που υπήρχε ανάμεσα σε αυτό το ζευγάρι συνθετών, τον Ρόμπερτ και την Κλάρα. Η ιστορία τους ήταν πολύ συγκινητική και γλυκιά και με έκανε να ταυτιστώ με αυτούς και να εναρμονιστώ με τους ήχους της ορχήστρας, η οποία ήταν απόλυτα συγχρονισμένη.

Άννα Πατσάλα

 

Με συγκλόνισε η ιστορία του Ρόμπερτ και της Κλάρας! Ήταν παραμυθένια! Η ορχήστρα ήταν πολύ εναρμονισμένη με τον μαέστρο και απέπνεε μία ατμόσφαιρα που δεν είχα ξαναδεί και ξανανιώσει.

Βίβιαν Μαντέλα

 

Η συγκεκριμένη παράσταση ξύπνησε μέσα μου διάφορα συναισθήματα και με έκανε να ταυτιστώ με τους δύο χαρακτήρες, τον συνθέτη του έργου Ρόμπερτ Σούμαν και τη σύζυγό του Κλάρα Βίκ, λόγω της βαθιάς αγάπης που τους ένωνε. Η ορχήστρα έπαιζε πολύ ωραία και αξιολογώ την παράσταση ως εξαιρετική.

Χριστίνα Μαντζιάρα-Τερζητάνου

 

Η ορχήστρα ακουγόταν πολύ ωραία και δημιουργούσε μία ατμόσφαιρα γαλήνης. Με εντυπωσίασε η άρτια μουσική εκτέλεση. Αν ήμουν μέλος της, θα ήθελα να παίζω βιολί.

Δημήτρης Λεβέντης

 

Το μουσικό έργο που παρακολουθήσαμε προσωπικά μου άρεσε πολύ. Στα αυτιά μου τα μουσικά όργανα έστελναν ωραίες μελωδίες. Σα να άκουγα αγγέλους να τραγουδούνε ήταν. Όλοι οι μουσικοί έπαιζαν με πάθος. Πέρασα πολύ ωραία. Ήταν μία αξέχαστη και συγκινητική παράσταση. 

Γιώργος Μπάμπας

 

Η «Συμφωνία της Άνοιξης» περνούσε βαθιά νοήματα σε σχέση με την κοινωνία και τους ανθρώπους! Με έκανε να ξεχαστώ και να χαλαρώσω από τη ρουτίνα της καθημερινότητας. Ακόμη, η αγάπη του ζευγαριού, των δύο συνθετών, με συγκλόνισε!

Κατερίνα Κονταλέκα

 

Στη διδακτική μας επίσκεψη παρακολουθήσαμε μια συναυλία. Μου έκαναν εντύπωση πολλά πράγματα: η διάταξη των μουσικών οργάνων μέσα στην ορχήστρα με βάση το είδος τους, οι ωραίες μελωδίες τους, ο συντονισμός τους αλλά και η αμφίεση των μουσικών, η οποία είναι τέτοια, όπως μας είπε ο παρουσιαστής, που να μην αποσπά την προσοχή των θεατών [μαύρα ρούχα]. Αν ήμουν μέλος της ορχήστρας, θα ήθελα να παίζω φλάουτο.

Σοφία Κρικίδη

 

Μου έκανε εντύπωση ο λόγος που όλοι οι μουσικοί της ορχήστρας φορούν μαύρα ρούχα και πώς τόσα λίγα μουσικά όργανα μπορούσαν να μιμηθούν ήχους της φύσης π.χ. τις πεταλούδες. Θα ήθελα πολύ να μπορώ να παίζω φλάουτο γιατί μου αρέσει ο ήχος του.

Ναταλία Μαρκεσίνη

 

Αυτό που μου κίνησε περισσότερο το ενδιαφέρον ήταν η οργάνωση που επικρατούσε μεταξύ των μελών της ορχήστρας και του μαέστρου. Επίσης, τα μουσικά όργανα με ταξίδεψαν σε άλλο κόσμο καθώς μιμούνταν τόσο πετυχημένα ήχους της φύσης και του ζωικού βασιλείου.

Έφη Κοντοπούλου

 

Το μουσικό έργο ήταν εξαιρετικό και πέρασα πολύ ωραία. Ιδιαίτερα μου άρεσε το βιολί. Χαίρομαι ιδιαίτερα που μου δόθηκε η ευκαιρία να παρακολουθήσω για πρώτη φορά από κοντά μία Συμφωνική Ορχήστρα!

Μάριος Κουρούδης

 

Το μουσικό έργο ήταν πολύ εντυπωσιακό και η ιστορία πίσω από αυτό ήταν συγκινητική. Αν ανήκα στην ορχήστρα θα ήθελα να παίζω όμποε.

Χρόνης Παναγιωτίδης

 

Λυπηρές και χαρούμενες μελωδίες με έκαναν να νιώθω σαν να ήμουν μέσα σε ένα ανοιξιάτικο τοπίο. Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία η μουσική αυτή παράσταση!

Απόστολος Κυρούδης