
ΟΣΟΝ ΖΗΣ ΦΑΙΝΟΥ, ΜΗΔΕΝ ΟΛΩΣ ΣΥ ΛΥΠΟΥ.
ΠΡΟΣ ΟΛΙΓΟΝ ΕΣΤΙ ΤΟ ΖΗΝ, ΤΟ ΤΕΛΟΣ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΑΠΑΙΤΕΙ.
Όσο ζεις λάμπε, καθόλου να μη λυπάσαι.
Για λίγο διαρκεί η ζωή κι ο χρόνος αποζητά [να βρεις] το νόημά της.
Επιτάφιος του Σείκιλου
Την Παρασκευή 10 Μαρτίου μαθητές και μαθήτριες της Β΄ τάξης που συμμετέχουν στη Ζώνη Πολιτισμού και Επιστημών «Φτιάχνοντας αυτοσχέδια μουσικά όργανα» με διδάσκουσα την καθηγήτρια Τεχνολογίας Αθηνά Φουστέρη, επισκέφτηκαν τη διαδραστική έκθεση αρχαίων μουσικών οργάνων στον πολυχώρο SEIKILO.
Ο πολυχώρος έκφρασης, μουσικής και πολιτισμού SEIKILO βρίσκεται στην καρδιά της Θεσσαλονίκης και η πλήρης του έκθεση αποτελείται από δεκαέξι µουσικά όργανα από την αρχαία Ελλάδα και τον υπόλοιπο κόσµο. Ο χώρος, πήρε το όνομά του από τον Σείκιλο, ο οποίος αφιέρωσε μια επιτάφια επιγραφή στη γυναίκα του Ευτέρπη και πάνω στην επιτύμβια στήλη σώζεται το αρχαιότερο μέχρι σήμερα τραγούδι σε στίχους και μουσική (μουσική σημειογραφία).
Σε μια διαδρομή από την αρχαία Ελλάδα μέχρι τον 20ο αιώνα και τη Μικρασιατική Καταστροφή, συνόδευσε τα παιδιά ο πολυπράγμων μουσικός και μέλος οικογένειας οργανοποιών, Θοδωρής Κουμαρτζής. Η δηµιουργική οµάδα του SEIKILO έχει συνεργαστεί µε διεθνώς αναγνωρισµένους µουσικούς και ακαδημαϊκούς και όλα τα εκθέματα πλαισιώνονταν από τις αντίστοιχες αναφορές στις ιστορικές πηγές, όπως τα κείμενα της Ιλιάδας και της Οδύσσειας με τα οποία τα παιδιά ήταν εξοικειωμένα, αλλά και με αναπαραστάσεις αγγείων.
Από την -φτιαγμένη με υλικά της φύσης- λύρα του Ερμή (χέλυς) έως το αυτοσχέδιο μπαγλαμαδάκι, η ομάδα ήρθε σε επαφή με διαφορετικά είδη εγχόρδων, όπως η «κιθαρίς της Χρυσής Εποχής», η βάρβιτος, το επιγόνιο και η πανδούρα. Λόγω του ειδικού ενδιαφέροντος της ομάδας για την οργανοποιία, τα παιδιά εστίασαν ιδιαίτερα στη μορφολογία των μουσικών οργάνων και στα υλικά κατασκευής τους, έκαναν συγκρίσεις με τα σύγχρονα ανάλογά τους, αλλά και με τις δικές τους εργασίες.
Μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης των εκθεμάτων, οι μαθήτριες και οι μαθητές παρουσίασαν τις εργασίες που υλοποίησαν στο πλαίσιο της Ζώνης Πολιτισμού και Επιστημών. Ο κύριος Κουμαρτζής έκανε πολύτιμα σχόλια και προτάσεις βελτίωσης για κάθε μουσικό όργανο ξεχωριστά και μάλιστα έδωσε μεγάλη χαρά στα παιδιά, καθώς έπαιξε με τα μουσικά τους όργανα, επιβεβαιώνοντας και τον λειτουργικό τους χαρακτήρα, πέραν της αισθητικής και κατασκευαστικής τους αρτιότητας.
Η διαθεματική σύνδεση της Μουσικής με τον Λόγο και την Ιστορία, τα Μαθηματικά και τη Φυσική ήταν αποκαλυπτική για τα παιδιά, στα οποία ευχηθήκαμε «όσο ζουν να λάμπουν και να αναζητούν το δικό τους σκοπό στη ζωή, συντροφιά με τη μουσική, στα εύκολα και στα δύσκολα.».
Την ομάδα συνοδεύσαν ο Διευθυντής του Σχολείου Θανάσης Νευροκοπλής, η καθηγήτρια Γαλλικών Γιώτα Γάτση και η καθηγήτρια Τεχνολογίας Αθηνά Φουστέρη.