Το «Ποτέ ξανά» του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
Μαρ 27 2023

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Σχολείου μας τιμούν τη διεθνή Ημέρα Μνήμης του Ολοκαυτώματος

Στις 19 Μαρτίου 2023 πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας πορεία μνήμης για την συμπλήρωση ογδόντα χρόνων από την αναχώρηση του πρώτου συρμού για το στρατόπεδο Άουσβιτς- Μπιρκενάου, όπου θανατώθηκαν πενήντα χιλιάδες Θεσσαλονικείς Εβραίοι. Σε ένδειξη σεβασμού θα θέλαμε να δημοσιεύσουμε το δικό μας αφιέρωμα που υλοποιήθηκε στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης στις 15 Φεβρουαρίου 2023, με αφορμή την 27η Ιανουαρίου που έχει οριστεί Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές της  τρίτης τάξης  του Σχολείου μας, τίμησαν αυτή την ημέρα με συνέπεια, σεβασμό και με ιδιαίτερη κριτική σκέψη πρότειναν, αυτενέργησαν και δημιούργησαν  με ενσυναίσθηση ένα ξεχωριστό αφιέρωμα μνήμης.

Το αφιέρωμά μας ξεκίνησε με τις μαθήτριες Βασιλική Αποστολίδου, Θεανώ Ιωάννου, Δάφνη Καλογήρου και Ρωξάνη Κατσάνου να τραγουδούν το τραγούδι του Leonard Cohen  «Dance me to the end of love», που θεωρήθηκε εκ των κορυφαίων ερωτικών ύμνων τού 20ού αιώνα. Σύμφωνα με τη δήλωση του δημιουργού του: «το συγκεκριμένο τραγούδι προήλθε από πράγματα που άκουσα ή διάβασα για τα στρατόπεδα συγκέντρωσης του Β’ παγκοσμίου πολέμου. Σε κάποια από αυτά, ακριβώς δίπλα στα κρεματόρια, ένα κουαρτέτο μουσικών, εξαναγκαζόταν να παίζει κλασική μουσική ενώ οι άνθρωποι δίπλα τους καίγονταν ζωντανοί».

Συνόδευσαν χορευτικά οι μαθήτριες Χριστίνα Ματαυτσή, Έλενα Παπαστεργίου, Ελίνα Τάμπου και Σίλια Φλώρου με χορογραφία που επιμελήθηκαν μόνες τους, ενώ την ενορχήστρωση ανέλαβαν οι μαθήτριες Αγγελική Ζαχαριάδου και Μαριλένα Σκανδύλα με τη συμβολή των μαθητών του Λυκείου  Αριάδνης Κώστα, Αντώνη Ατζέμη και Φίλιππου Γιαννακόπουλου

Το τραγούδι αυτό έδωσε τη σκυτάλη στην παρουσίαση ενός χρονικού  των ιστορικών γεγονότων. Αποσαφηνίστηκαν, με διάλογο, οι κρίσιμοι όροι και παρουσιάστηκε αναλυτικά τι συνέβη στoυς Εβραίους της Ελλάδας και γενικότερα της Ευρώπης: Τι είναι ο Ναζισμός; Το Αουσβιτς; Τα στρατόπεδα συγκέντρωσης; Τα κρυμμένα παιδιά; Οι ακραίες ιδεολογίες;  Τι συνέβη ογδόντα χρόνια από την αναχώρηση του πρώτου συρμού; Τι μαρτυρίες έχουμε; Ποια μαθήματα πήραμε στην σύγχρονη εποχή;

Οι μαθητές και οι μαθήτριες τραγούδησαν  και επένδυσαν μουσικά το «Adio Kerida», το παραδοσιακό σεφαραδίτικο τραγούδι, ενώ παρουσιάστηκαν  ένα θεατρικό και ένα δρώμενο, την συγγραφή των οποίων ανέλαβε η μαθήτρια Κωνσταντίνα Οικονόμου.

Συμμετείχαν οι εξής μαθητές και μαθήτριες: Βασιλική Αποστολίδου, Άνθιμος Δαύρης, Αγγελική Ζαχαριάδου, Θεανώ Ιωάννου, Δανάη Καμπερίδη, Στέλιος Κατσάνης, Ρωξάνη Κατσάνου, Κελεκτσόγλου Αντώνης, Χριστίνα Κυριαζοπούλου, Χριστίνα Ματαυτσή, Παναγιώτα Μπάμπα, Κωνσταντίνος Μπόρος, Μάριος-Αντώνιος Μπουρουζήκας, Κωνσταντίνα Οικονόμου, Σοφοκλής Παπαδόπουλος, Μιλτιάδης Παπαλεξανδρής, Έλενα Παπαστεργίου, Χριστίνα Πατέλη, Φίλιππος Πρωτοφανούσης, Μαριλένα Σκανδύλα, Βασιλική Τζιτζή, Πασχαλία Τουτζιάρη, Βάλια Τσιρά, Αλεξάνδρα Τσίντογλου, Σίλια Φλώρου και Αλέξανδρος Φραγκίδης και από το Λύκειο Αντώνης Ατζέμης, Φίλιππος Γιαννακόπουλος και Αριάδνη Κώστα.

Το αφιέρωμα οργάνωσαν οι καθηγήτριες Γιώτα Γάτση και Νικολέτtα Σατσλή, ενώ η πρόσκληση και η αφίσα σχεδιάστηκαν από την καθηγήτρια Αθηνά Φουστέρη.