Προωθώντας την συμπερίληψη σε σχολεία της ανατολικής και δυτικής Θεσσαλονίκης και όχι μόνο
Μαρ 13 2024

Η καθηγήτρια Γαλλικών των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, Γιώτα Γάτση, διδάκτωρ του Α.Π.Θ, την Παρασκευή 8 Μαρτίου παρευρέθηκε ως επίσημη προσκεκλημένη στο 63ο Δημοτικό Σχολείο. Όλο αυτό το διάστημα υποστήριζε το εν λόγω σχολείο ως υπεύθυνη επιμορφώτρια των εκπαιδευτικών στο πλαίσιο του προγράμματος «Σχολεία για όλους – Συμπερίληψη παιδιών προσφύγων στα ελληνικά σχολεία».
Η κ. Γάτση συντόνισε τον σχεδιασμό συμπεριληπτικών δράσεων σε δημοτικά σχολεία, στα οποία ήταν υπεύθυνη, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας με γονείς και οργανισμούς που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διαπολιτισμικής εκπαίδευσης. Διοργάνωσε, επίσης, πολυγλωσσικές δράσεις με τα όμορα σχολεία της περιοχής.
Στις 8 Μαρτίου διοργανώθηκε η εκδήλωση για το εορτασμό της τελετής λήξης του προγράμματος, στην οποία πρωτοστάτησαν σε ένα συγκινητικό κλίμα μαθητές από πολλές χώρες- κυρίως από εμπόλεμες ζώνες- ή μαθητές με μεταναστευτική ή προσφυγική εμπειρία. (Ελλάδα, Κίνα, Αλβανία, Γεωργία, Ρωσία, Αφγανιστάν, Πακιστάν, Ρουμανία, Τουρκία, Άγιο Δομίνικο, Ιράκ, Ουκρανία) που φιλοξενούνται στη Θεσσαλονίκη.
Η κ. Γάτση όλα αυτά τα χρόνια έχει ως κύρια ερευνητικά και συγγραφικά ενδιαφέροντα θέματα ταυτότητας και πολυγλωσσίας. Επιμορφώνει σε συνεργασία με το Ι.Ε.Π. και Πανεπιστήμια εκπαιδευτικούς και στελέχη εκπαίδευσης και δημιουργεί εκπαιδευτικά υλικά συμπερίληψης. Στην ομιλία της η κ. Γάτση, μίλησε για την αξία της πολυγλωσσικής εκπαίδευσης και το πώς η ένταξη των πολυγλωσσικών ρεπερτορίων των μαθητών στην εκπαιδευτική διαδικασία ενδυναμώνει τις ιδιαίτερες ταυτότητές τους και αποτελεί πηγή πλούτου και δημοκρατίας για όλη την τάξη.
Την εκδήλωση διοργάνωσε το 63ο Δ. Σ. Θεσσαλονίκης σε συνεργασία με τους μαθητές του 64ου Δ. Σ. Θεσσαλονίκης, του Πειραματικού Δημοτικού Σχολείου Διαπολιτισμικής Εκπαίδευσης Δήμου Θεσσαλονίκης και του 38ου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης. Χαιρέτησαν και παρευρέθηκαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Πολιτισμού & Αθλητισμού Χρήστος Μήττας, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας & Κοινωνικής Αλληλεγγύης Μελίνα Δερμεντζοπούλου, η Αντιδήμαρχος Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης Έφη Θεοδωράκη, η Δόμνα Κακανά, Καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, η Βασιλεία Χατζησιώμου, εκπρόσωπος της Β΄ Δημοτικής κοινότητας στον τομέα Παιδείας, ο Ανδρέας Γιακουμής, αιρετός ΑΠΥΣΠΕ Κ. Μακεδονίας.
Το Σχολείο μας χαίρεται ιδιαιτέρως για τη συνεισφορά των εκπαιδευτικών μας σε δράσεις που προωθούν τη συμπερίληψη και τα ανθρώπινα δικαιώματα στην ελληνική κοινωνία. Εξάλλου το Σχολείο μας διαθέτει και αξιοποιεί μια σειρά από εργαλεία και τεχνικές που δίνουν αξία στις ταυτότητες όλων των μαθητών μας προωθώντας τον σεβασμό και την ενσυναίσθηση.