«Σύμβολα της Επανάστασης του ΄21»-Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών
Ιαν 6 2022

Τη Δευτέρα 20 Δεκεμβρίου 2021 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης πραγματοποίησαν τη δεύτερη διδακτική τους επίσκεψη στο Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών ΑΠΘ και ξεναγήθηκαν στην έκθεση με τίτλο «Σύμβολα της Επανάστασης του ΄21», η οποία διοργανώνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Επιτροπής ΑΠΘ για το 1821 με τη Βιβλιοθήκη και το Κέντρο Πληροφόρησης ΑΠΘ και το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών. Η έκθεση πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη και παρουσιάζεται ταυτόχρονα με την έκθεση «Λεωνίδας – Ναπολέων – Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων», στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά ποικίλα έργα όπως λιθογραφίες, επιζωγραφισμένες λιθογραφίες και χαρακτικά, συλλεκτικά διακοσμητικά αντικείμενα αλλά και αντικείμενα προορισμένα για καθημερινή χρήση. Τα εν λόγω εκθέματα, που φιλοτεχνήθηκαν τον 19ο αιώνα και βασίζονται σε πίνακες των Karl Krazeisen, Peter von Hess κ.ά., ξεδιπλώνουν πτυχές του Αγώνα μέσα από τη ματιά καλλιτεχνών που έζησαν από κοντά τα γεγονότα ή γνώρισαν τους πρωταγωνιστές τους. Πολλά από αυτά κοσμούσαν σαλόνια αστικών σπιτιών της Ευρώπης και της Αμερικής. Αυτά τα αντικείμενα απεικονίζουν πρόσωπα και γεγονότα της Επανάστασης με θέματα σχετικά με τον Ναπολέοντα, τον Μπότσαρη, Αλή Πασά, Delacroix.

Μέσα από τους πίνακες των Delacroix, David, Lipparini, Langlois, De Neuville αλλά και μέσα από άλλα έργα, αντικείμενα και χειρόγραφα, οι μαθητές και οι μαθήτριες είδαν τις ηγετικές μορφές του Ναπολέοντα και του Μπότσαρη να διασταυρώνονται με μορφές – σύμβολα της αρχαιότητας, όπως του Λεωνίδα και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, αλλά και να ταυτίζονται με την υπέρτατη θυσία για την πατρίδα και τα υψηλά ιδανικά.

Κατά τη διάρκεια της ξενάγησης οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να εντοπίσουν και να κατανοήσουν τα σύμβολα που εντοπίζονται στα τεκμήρια, τα οποία και συνδέουν την αρχαιότητα με την Ελληνική Επανάσταση. Η σύνδεση αυτή αναδεικνύει στην ευρωπαϊκή σκέψη τους νεοέλληνες ως απογόνους των αρχαίων Ελλήνων, μια διαπίστωση που συνέβαλε καταλυτικά στον αγώνα για την απελευθέρωση.

Στο τέλος της ξενάγησης οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν σε ένα διαδραστικό παιχνίδι στο οποίο κλήθηκαν να γράψουν ιστορίες και ποιήματα βασιζόμενοι σε αποφθέγματα σημαντικών προσωπικοτήτων της αρχαιότητας και της Ελληνικής Επανάστασης.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι φιλόλογοι Λεωνίδας Κατσικαρίδης και Ελένη Κόντα, και οι καθηγήτριες Αγγλικών Άννα Οικονόμου και Αγλαΐα Σταυρίδου.