Μια ξεχωριστή Χριστουγεννιάτικη Γιορτή
Ιαν 8 2022

Την Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2021 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης παρουσίασαν εις διπλούν σε όλους τους μαθητές και καθηγητές του Σχολείου μας τη χριστουγεννιάτικη γιορτή, η οποία πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης. Ήταν μια ξεχωριστή γιορτή, στην οποία το κέφι, η ζωντάνια των παιδιών και η διάχυτη συγκίνηση ζέστανε τις καρδιές όλων μας.

Οι μαθητές-αφηγητές, μέσα από μικρά δρώμενα, αφηγήσεις και προβολές φωτογραφιών, μάς ταξίδεψαν σε όλες τις γωνιές του κόσμου, αναδεικνύοντας έτσι την οικουμενική διάσταση των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Η χορωδία μας, με την όμορφη ορχηστρική συνοδεία, τραγούδησε τα παραδοσιακά κάλαντα των Χριστούγεννων και της Πρωτοχρονιάς, καθώς και άλλα γιορτινά τραγούδια. Παράλληλα, παρουσιάστηκαν εορταστικά έθιμα από διάφορες περιοχές της Ελλάδας, της Μεγάλης Βρετανίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Κίνας, προσδίδοντας στη γιορτή έναν πολυπολιτισμικό χαρακτήρα  και δημιουργώντας μια ευχάριστη και ταυτόχρονα συγκινητική ατμόσφαιρα σε όλο το κοινό. Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η εκτέλεση του ιταλικού τραγουδιού “Bambini”, μεταφρασμένο στα ελληνικά, το οποίο συνοδευόταν με πολυτροπικό υλικό και αγκάλιαζε με ενσυναίσθηση το δράμα της προσφυγικής κρίσης, τη φτώχεια και τις ζοφερές συνθήκες που βιώνουν τα παιδιά αυτά.

Λίγο πριν το τέλος της γιορτής, ομάδα μαθητών παρουσίασε το «Χριστουγεννιάτικο αντιπαραμύθι», ένα θεατρικό δρώμενο με αναφορά στα ουσιαστικά προβλήματα που ταλανίζουν την ανθρωπότητα, αναδεικνύοντας το αδιέξοδο του εγωισμού και της αδιαφορίας αλλά και τον λυτρωτικό ρόλο της αγάπης για την αντιμετώπιση των δυσκολιών που υπάρχουν σε κάθε γωνιά της γης. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με ένα γαλλικό τραγούδι και το θερμό χειροκρότημα του μαθητικού κοινού, που επιβράβευσε την προσπάθεια των παιδιών.

Υπεύθυνες των αφηγήσεων, των προβολών και της προετοιμασίας των μαθητών ήταν οι καθηγήτριες Ξένων Γλωσσών Αγλαΐα Σταυρίδου, Παναγιώτα Γάτση, Ιουλία Γάτσου, Χριστίνα Φόρστερ και η Θεολόγος Παναγιώτα Ψωμιάδου. Το μουσικό σύνολο δίδαξε και συντόνισε η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη.

Στη χορωδία και στην ορχήστρα συμμετείχαν μαθητές από την Α΄ τάξη, ενώ την εκδήλωση πλαισίωσε μουσικά και ο Όμιλος Χορωδίας Αρσάκειου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης. Στην ορχήστρα συμμετείχαν οι μαθητές: Ελένη Ξεναρίου (πιάνο), Βέρα Σονάυ (φλάουτο), Πασχάλης Κεσόγλου, Στέφανος Σίκλης και Ευαγγελία Χαβούζη (κιθάρα), Άννα Παπαδοπούλου (βιολί) και Στέργιος Τσιόμπρας (κρουστά).