Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για το e-Twinning έργο «La Guerre d’indépendance grecque : l’Engagement des philhellènes français»
Οκτ 7 2021

Την Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021 το Αρσάκειο Γυμνάσιo και Λύκειο Θεσσαλονίκης βραβεύθηκε με την Εθνική Ετικέτα Ποιότητας για το e-Twinning έργο με τίτλο «La Guerre d’indépendance grecque : l’Engagement des philhellènes français»,  που υλοποιήθηκε τη σχολική χρονιά 2020-2021 από μαθητές της Β΄, Γ΄ Γυμνασίου και Α΄ Λυκείου του Τμήματος Γαλλικής Γλώσσας σε συνεργασία με το αδελφοποιημένο Γαλλικό Εκπαιδευτικό Ίδρυμα Institution Notre Dame της Τουλόν.

Η Εθνική Ετικέτα Ποιότητας απονέμεται από τις Εθνικές Υπηρεσίες Στήριξης των εκάστοτε χωρών στα έργα eTwinning που κατάφεραν να φτάσουν σε υψηλό επίπεδο ποιότητας πληρώντας μια σειρά από κριτήρια που έχουν τεθεί από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης σε συνεργασία με τις αντίστοιχες Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης της δράσης. Η ετικέτα ποιότητας είναι η απτή αναγνώριση στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και τα σχολεία για το υψηλό επίπεδο των eTwinning δραστηριοτήτων τους. Στους μαθητές, προσφέρει μία ενίσχυση στην προσπάθειά τους, και στο σχολείο γενικότερα, μία δημόσια επιβεβαίωση της δέσμευσής του για την ποιότητα και την ειλικρίνεια σε μία Ευρωπαϊκή συνεργασία.

Το βραβευμένο έργο e-Twinning υλοποιήθηκε στο πλαίσιο του εορτασμού των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821. Κατά την εκπόνηση του έργου οι μαθητές και των δύο σχολείων αναζήτησαν πληροφορίες, μελέτησαν κείμενα, αντάλλαξαν το υλικό που παρήγαγαν μέσω του Twinspace, παρουσίασαν τα αποτελέσματα της μελέτης τους στους συμμαθητές τους με διαφάνειες και padlet και προχώρησαν στη συγγραφή φανταστικών κειμένων με θέμα το κίνημα του φιλελληνισμού και τους Γάλλους φιλέλληνες. Τα τελικά προϊόντα της δημιουργικής γραφής ήταν μία σειρά επιστολών Γάλλων φιλελλήνων που επινόησαν οι Γάλλοι μαθητές και μετέφρασαν στα ελληνικά οι μαθητές μας καθώς και μία εικονογραφημένη ιστορία εμπνευσμένη από αυτές τις επιστολές που συνέταξαν οι Έλληνες εταίροι. Το τελικό προϊόν του έργου ήταν η δημιουργία μιας σειράς βίντεο όπου οι μαθητές σε ρόλο ηθοποιού–αφηγητή προχώρησαν στη εκφραστική ανάγνωση των επιστολών και στην ηχογράφησή τους.

 

Τα βίντεο επενδύθηκαν με μουσικά κομμάτια της ελληνικής επανάστασης. Δύο τραγούδια με την ίδια θεματική “Le chant du jeune Grec” και “Ode à  Lord Byron” που πλαισίωσαν το έργο eTwinning αποδόθηκαν από το Μουσικό Σύνολο του Σχολείου μας στα γαλλικά και τα ελληνικά.

Μπορείτε να δείτε τις εργασίες των μαθητών μας στους παρακάτω συνδέσμους:

https://thessaloniki.arsakeio.gr/arsakeio-gt-philhellenes-francais/

https://thessaloniki.arsakeio.gr/la-berceuse-dun-olivier/

https://0830100h.esidoc.fr/site/projet-grece

https://thessaloniki.arsakeio.gr/meeting-philhellenism-through-songs/

Μέσα από τη συμμετοχή τους στο έργο οι μαθητές μας συνεργάστηκαν και επικοινώνησαν με τους Γάλλους εταίρους τους χρησιμοποιώντας τη γαλλική γλώσσα, εξοικειώθηκαν με τη χρήση των ΤΠΕ, απέκτησαν δεξιότητες στη μετάφραση γαλλικών κειμένων και στη μουσική εκτέλεση, εμπλούτισαν τις γνώσεις τους συνεργατικά και διαθεματικά, αντάλλαξαν απόψεις και δημιούργησαν φιλίες.

Το eΤwinning πρόγραμμα συντόνισαν οι καθηγήτριες Γαλλικών Ιουλία Γάτσου, Σοφία Καρασάββα και Χριστίνα Καλπακίδου και η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη.