Οι γλώσσες ανοίγουν παράθυρα στον κόσμο και μας εμπνέουν – Πολύγλωσσα παιχνίδια στην Ευρωπαϊκή Ημέρα Γλωσσών
Νοέ 2 2023

Στο πλαίσιο του εορτασμού της 26ης Σεπτεμβρίου, της Ευρωπαϊκής Ημέρας Γλωσσών, το Συμβούλιο της Ευρώπης στο Στρασβούργο προωθεί την πολυγλωσσία σε όλη την Ευρώπη υποστηρίζοντας μια σειρά από δράσεις σε σχολεία όλης της ηπείρου.

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, οι μαθητές και οι μαθήτριες του Αρσακείου Γυμνασίου πραγματοποίησαν μέσα στο Σεπτέμβριο μια σειρά από πολυγλωσσικές δραστηριότητες. Οι δραστηριότητες βασίστηκαν σε στρατηγικές που προβάλλουν την ποικιλία των γλωσσών και αναδεικνύουν τη γόνιμη συνύπαρξή τους.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Α΄ και Β΄  γυμνασίου εργάστηκαν ομαδοσυνεργαστικά, καλλιεργώντας διαπολιτισμικές και πολυγλωσσικές δεξιότητες. Οι μαθητές εντός και εκτός τάξης, με σύμμαχο τον όμορφο καιρό, στην ώρα των Γαλλικών και των Γερμανικών, είχαν την χαρά να εξοικειωθούν με τον πλούτο των περισσότερο και λιγότερο διαδεδομένων γλωσσών που τους περιβάλλουν και συνθέτουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Ευρώπης.

Ξεκινώντας τις εργασίες τους με παιγνιώδη τρόπο προχώρησαν στη συμπλήρωση ενός φυλλαδίου που τους έδωσε την  ευκαιρία να αναστοχαστούν για τις διάφορες γλώσσες και τους  πολιτισμούς που τους περιβάλλουν.

Παράλληλα μπόρεσαν να αναπτύξουν ψυχοκοινωνικούς στόχους αλλά και να συνειδητοποιήσουν τη σύνδεση και τη συσχέτιση των διαφόρων γλωσσών. Μέσα σε ένα  ευχάριστο συμπεριληπτικό κλίμα,  αξιοποίησαν παιγνιώδη εκπαιδευτικά εργαλεία. Μέσα από τη γλωσσική τους αφύπνιση, είδαν στην πράξη και συζήτησαν για τα πολλαπλά οφέλη της πολυγλωσσίας -εξάλλου και οι ίδιοι οι μαθητές  του Σχολείου μας είναι πολύγλωσσοι ή εν δυνάμει πολύγλωσσοι. Η πολυγλωσσία τους εξάλλου διαφάνηκε μέσα από το «χέρι των γλωσσών» που κλήθηκαν να σχεδιάσουν αναγράφοντας τις γλώσσες που απαρτίζουν τα ρεπερτόριά τους αλλά και τις γλώσσες που επιθυμούν να μάθουν. Πολύγλωσσα χέρια σχεδιάστηκαν και διακόσμησαν τις τάξεις τους αποτυπώνοντας την γλωσσική πολυμορφία του Σχολείου μας[1] η οποία δίνει το έναυσμα για την επίτευξη της ευρύτερης διαπολιτισμικής κατανόησης.

Οι δραστηριότητες εμψυχώθηκαν από τις καθηγήτριες γαλλικής γλώσσας Γιώτα Γάτση, Ιουλία Γάτσου και Σοφία Καρασάββα και τις καθηγήτριες γερμανικής γλώσσας Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, Θένια Κωνσταντινίδου και Χριστίνα Φόρστερ.

[1]Δραστηριότητα που σχεδιάστηκε στο πλαίσιο συνεργασίας της Γιώτας Γάτση με την Croisée des langues στο Παρίσι