Ημέρα Φυσικών Επιστημών 2024
Φεβ 12 2024

Την Παρασκευή 9 Φεβρουαρίου 2024 στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων πραγματοποιήθηκε η Ημέρα Φυσικών Επιστημών, η οποία διοργανώθηκε από τη Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Οι Ημέρες Φυσικών Επιστημών είναι αφιερωμένες στις επιστήμες της Φυσικής, της Χημείας, της Βιολογίας και της Γεωλογίας. Στη φετινή εκδήλωση συμμετείχαν μαθήτριες, μαθητές και εκπαιδευτικοί των Γυμνασίων και των Λυκείων τής Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας, καθώς και Δημοσίων και Ιδιωτικών Σχολείων του νομού Ιωαννίνων και της ευρύτερης περιοχής.

Τα Σχολεία μας, το Αρσάκειο Γυμνάσιο και το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης, συμμετείχαν στην Ημέρα με μία ομάδα 40 μαθητριών και μαθητών. Με την καθοδήγηση των καθηγητών τους είχαν ετοιμάσει πειράματα απ’ όλο το φάσμα των Φυσικών Επιστημών, τα οποία παρουσίασαν στο πολυπληθές κοινό που βρέθηκε στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων.

Η ομάδα των Σχολείων μας βρέθηκε από το μεσημέρι της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου στα Αρσάκεια Σχολεία Ιωαννίνων και ετοίμασε τους χώρους επίδειξης πειραμάτων με πολλή αγάπη και όρεξη αναρτώντας και τα σχετικά πόστερ.

Το πρωί της Παρασκευής 9 Φεβρουαρίου την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε ο Συντονιστής Φυσικών Επιστημών της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και Διευθυντής του Αρσακείου Λυκείου Πατρών Μάνος Πετράκης, ο οποίος διάβασε μήνυμα του Προέδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Καθηγητή Γεωργίου Μπαμπινιώτη για τις Φυσικές Επιστήμες και τη χρησιμότητα της διδασκαλίας τους στο σχολείο του 21ου αιώνα.

Στη συνέχεια ακολούθησαν οι δύο κεντρικές ομιλίες.

Ο Σταμάτιος Μ. Κριμιζής, Ομότιμος Διοικητής Διαστημικών Προγραμμάτων, JohnsHopkinsUniversity, Επικεφαλής Ερευνητής NASA Voyager 1 & 2 και Πρόεδρος της Ακαδημίας Αθηνών, παρουσίασε το θέμα: «Διαστημικές Αποστολές: Απόκτηση γνώσης σε αχαρτογράφητα νερά».

Η δεύτερη κεντρική ομιλία πραγματοποιήθηκε από τον Ευάγγελο Ν. Γαζή, Ομότιμο Καθηγητή Πειραµατικής Σωµατιδιακής Φυσικής τού Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, με θέμα: «Η Σωματιδιακή Φυσική με γεύσεις, χρώματα και αντι-ύλη σηματοδοτεί φαινόμενα τής Κβαντικής Τεχνολογίας».

Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας είχαν τη μοναδική ευκαιρία να παρακολουθήσουν τους δύο κορυφαίους επιστήμονες και να αντιληφθούν την εξέλιξη των επιστημών από τον 20ο στον 21ο αιώνα, από το χθες στο αύριο. Οι συμβουλές στο τέλος των εισηγήσεων των δύο καθηγητών ήταν κάτι πολύ περισσότερο από ένα μάθημα ζωής.

Μετά από ένα μικρό διάλειμμα, ήρθε η ώρα των μαθητριών και των μαθητών. Οι μαθήτριες και οι μαθητές βρέθηκαν στους πειραματικούς τους χώρους και ανέλαβαν μέσα από πειράματα επίδειξης, να ταξιδέψουν τους δύο κορυφαίους καθηγητές και το κοινό της Ημερίδας στον κόσμο των Φυσικών Επιστημών.

Παράλληλα ο κ. Βασίλειος Νούσης, Φυσικός, υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ηγουμενίτσας και ο κ. Νικόλαος Παναγιωτίδης, Φυσικός PhD, υπεύθυνος ΕΚΦΕ Ιωαννίνων παρουσίασαν πειράματα επίδειξης Φυσικής για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου.

Οι καθηγητές που συνόδευαν τις μαθήτριες και τους μαθητές βρέθηκαν ανά ειδικότητα σε διαφορετικές αίθουσες παρακολουθώντας διδακτικά σενάρια Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας.

Μαθήτριες, μαθητές και καθηγητές προς το τέλος της Ημερίδας συγκεντρώθηκαν στον χώρο των κεντρικών ομιλιών. Ο καθηγητής του τμήματος Χημείας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων Κωνσταντίνος Σκομπρίδης μίλησε για την επιστήμη της Χημείας πραγματοποιώντας και πειράματα επίδειξης με την εθελοντική συμμετοχή μαθητριών και μαθητών.

Η αποφώνηση έγινε από τον κ. Κωνσταντίνο Κώτση, καθηγητή του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας επέδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον, τόσο κατά την προετοιμασία των πειραμάτων, όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Μέσα από αυτό το απολογιστικό κείμενο θα θέλαμε να εκφράσουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια στις μαθήτριες και στους μαθητές μας που προετοίμασαν και συμμετείχαν στα πειράματα επίδειξης. Η αφοσίωση που επέδειξαν και η προσπάθεια που κατέβαλαν τα παιδιά μας είναι πραγματικά αξιέπαινες.

Τις μαθήτριες και τους μαθητές προετοίμασαν και συνόδευσαν οι καθηγήτριες και οι καθηγητές Φυσικών Επιστημών  Γεωργία Στεφανίδου, Βασίλης ΤεμπερεκίδηςΕυανθία Τσιριγώτη και ο Διευθυντής του Γυμνασίου Κώστας Χρυσοβέργης. Στην προετοιμασία των μαθητριών και των μαθητών μας συμμετείχε και ο παρασκευαστής του Σχολείου μας Δημήτρης Μπατγίδης.