Οι αρχιτέκτονες του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης! – Συμμετοχή στον 6ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Τρισδιάστατης Σχεδίασης και Εκτύπωσης
Μάι 11 2024

Η ερευνητική ομάδα ST3dM του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης οργανώνει για 6η χρονιά τον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Τρισδιάσταστης Σχεδίασης και Εκτύπωσης ο οποίος απευθύνεται στους μαθητές και τις μαθήτριες των Δημοτικών, των Γυμνασίων και των Λυκείων όλης της χώρας.

Σκοπός του Διαγωνισμού είναι να εισαγάγει τους μαθητές στη χρήση της τρισδιάστατης σχεδίασης και εκτύπωσης και να τους ευαισθητοποιήσει σε κοινωνικά και επιστημονικά ζητήματα. Πιο συγκεκριμένα ο Διαγωνισμός αποσκοπεί στο να γνωρίσουν οι μαθητές τον τρισδιάστατο σχεδιασμό, να τον εφαρμόσουν σε αντικείμενα πέραν του τεχνολογικού τομέα, να συμμετέχουν σε συλλογικές ερευνητικές προσπάθειες και να χρησιμοποιήσουν τον τρισδιάστατο εκτυπωτή στην υλοποίηση εκπαιδευτικών τεχνουργημάτων.

Για τη φετινή σχολική χρονιά, 2023-2024, ως θεματολογία στην κατηγορία του Γυμνασίου επιλέχθηκε το θέμα «Ο κοινόχρηστος χώρος που συχνάζουμε (π.χ. πλατεία, πάρκο, παιδική χαρά)». Οι μαθήτριες και οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Χρυσάνθη Γερογιάννη, Γιώργος Ζήσης, Βάγια Ηλιάδου, Εύα Καραλή, Σμαράγδα Μισαηλίδου, Δέσποινα Μπάτσιου, Ελίνα Μπόνε, Θωμάς Παναγιωτίδης, Βασιλική Παπαβασιλείου, Αλέξανδρος Ποτολιός και Χάρης Σπερελάκης, εργάστηκαν ομαδικά, έτσι ώστε να προβληματιστούν, να μελετήσουν, να καταγράψουν και τελικά να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν μία κατασκευή η οποία αφορά την αυλή του Σχολείου μας, όπου τα παιδιά συχνάζουν καθημερινά.

Ειδικότερα, τα παιδιά εντόπισαν πώς θα ήθελαν περισσότερους, αισθητικά όμορφους, χώρους στο προαύλιο του Σχολείου στους οποίους να μπορούν να κάθονται με τις παρέες τους ευχάριστα. Εργάστηκαν, λοιπόν, στην κατεύθυνση αναβάθμισης των εξωτερικών χώρων του Σχολείου καθώς όπως αναφέρουν στο κείμενο τους οι μαθήτριες Δέσποινα Μπάτσιου και Σμαράγδα Μισαηλίδου: «Μπορεί η αυλή μας να μας προσφέρει τόσα πολλά, όμως δεν αξιοποιείται αρκετά[….] Έτσι, με την προσθήκη των κατασκευών που προτείνουμε στην αυλή μας, θα έχουμε τη δυνατότητα να καθόμαστε με μεγαλύτερη ευκολία στον εξωτερικό χώρο του Σχολείου μας. Μελλοντικά θα μπορούσε να προστεθεί και κάποιος τρόπος θέρμανσης αυτών των κατασκευών, έτσι ώστε να είναι εύκολη η πρόσβαση και η αξιοποίηση τους και τους χειμερινούς μήνες. »

Τα παιδιά, στο μάθημα της Τεχνολογίας, με την καθοδήγηση της καθηγήτριας τους Άννας Διαμαντίδου κατασκεύασαν μακέτες και έπειτα σχεδίασαν μία από αυτές στο λογισμικό τρισδιάστατης σχεδίασης SketchUp. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια της καθηγήτριας Πληροφορικής Βασιλικής Αργυροπούλου, το σχέδιό τους εκτυπώθηκε στον τρισδιάστατο (3d) εκτυπωτή του Σχολείου μας, σε ξεχωριστά κομμάτια, τα οποία στη συνέχεια τα παιδιά ένωσαν μεταξύ τους. Η πρόταση τους ολοκληρώνεται αισθητικά με την προσθήκη καλλωπιστικών φυτών στην τελική κατασκευή.

Στις εικόνες που ακολουθούν μπορείτε να δείτε τα στάδια της κατασκευής και το τελικό αποτέλεσμα!

Καλή επιτυχία στους μικρούς μας αρχιτέκτονες, τους ευχόμαστε να είναι πάντα δημιουργικοί!