Βράβευση μαθητών μας με τραγούδι στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό NEVER SUCH INNOCENCE
Μαΐ 16 2021

Στο πλαίσιο της συμμετοχής στον Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό NEVER SUCH INNOCENCΕ 2020-21,  ο μαθητής της Γ΄ τάξης Αντώνιος Παναγιώτης Ατζέμης και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης Σταυρούλα Αλεξίου και Ελισάβετ Κάλτσου συνεργάστηκαν για τη δημιουργία  του τραγουδιού με τίτλο LET ME FLY AWAY. Το θέμα του φετινού διαγωνισμού ήταν The Unheard Voices of Conflict: Stories from Around the World” και στόχος του ήταν να ακουστούν μέσα από τις μαθητικές δημιουργίες (ποιήματα, καλλιτεχνικές συνθέσεις, ομιλίες, τραγούδια) «φωνές» ανθρώπων που είχαν άμεση ή έμμεση σχέση με κάθε μορφής συγκρούσεις (πολέμους, μάχες, εκτοπίσεις και αδικοπραγίες), που συνέβησαν στο παρελθόν ή συμβαίνουν ακόμα και που δεν είχαν προηγουμένως ακουστεί.

Οι εμπνευσμένοι και συγκινητικοί στίχοι της Ελίζας και της Σταυρούλας επενδυμένοι με την πρωτότυπη, ώριμη και ταυτόχρονα περίτεχνη μουσική σύνθεση του Αντώνη οδήγησαν σε ένα έργο αντάξιο των προσδοκιών της Επιτροπής του Διαγωνισμού, η οποία απένειμε στους τρεις μαθητές το 2ο βραβείο στην κατηγορία του τραγουδιού (βλ. την ηλεκτρονική έκδοση με τα έργα των βραβευθέντων του διαγωνισμού ΕΔΩ).

  

Η μουσική εκτέλεση του τραγουδιού έγινε από τους ίδιους τους μαθητές. Το ερμήνευσαν με ιδιαίτερη ευαισθησία η Σταυρούλα και η Ελίζα ενώ ο Αντώνης ανέλαβε την οργανική μουσική εκτέλεση, παίζοντας με τη γνωστή δεξιοτεχνία του τις μαγευτικές μελωδίες του στο βιολί, συνοδευόμενος στην κιθάρα από τον πατέρα του και εκπαιδευτικό κ. Γεώργιο Ατζέμη. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι ειδικά τη φετινή χρονιά οι συνθήκες της καλλιτεχνικής συνεργασίας και μουσικής προετοιμασίας των μαθητών ήταν ιδιαίτερα δύσκολες εξαιτίας των περιοριστικών μέτρων που ίσχυσαν λόγω της πανδημίας της νόσου Covid-19. Οι μαθητές δούλεψαν και συνεργάστηκαν εξ αποστάσεως ενώ την καθοδήγηση, τη μουσική διδασκαλία και την τεχνική υποστήριξη (μίξη του ήχου και μοντάζ) ανέλαβε η υπεύθυνη για τη συμμετοχή αυτή καθηγήτρια Μουσικής κ. Αναστασία Γκίνη.

Πηγή έμπνευσης για την καλλιτεχνική δημιουργία των μαθητών μας αποτέλεσαν το σύγχρονο προσφυγικό ζήτημα  και οι συγκλονιστικές  προσωπικές αφηγήσεις νεαρών προσφύγων (πολλοί εκ των οποίων περιπλανώνται ασυνόδευτοι) που περιέχονται στην έκδοση “Μονόλογοι από το Αιγαίο” (προϊόν του προγράμματος “Kι αν ήσουν εσύ;”, που υλοποιείται από το 2015 από την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες σε συνεργασία με το Πανελλήνιο Δίκτυο για το Θέατρο στην Εκπαίδευση).

Ήταν μεγάλο το εγχείρημα αλλά ο στόχος επετεύχθη! Τα παιδιά κατάφεραν να ζωντανέψουν τις φωνές και να δώσουν φτερά στις ελπίδες και τα όνειρα των συνομηλίκων τους προσφύγων μεταδίδοντας με τη βοήθεια της τέχνης τους, ένα ηχηρό μήνυμα για τις ολέθριες επιπτώσεις του πολέμου και της προσφυγιάς, ιδιαιτέρως στην ευαίσθητη ψυχή των παιδιών.

Η διάκριση αυτή είναι ιδιαίτερα τιμητική για το Σχολείο μας καθώς αυτός ο Διαγωνισμός είναι Διεθνής και συγκεντρώνει χιλιάδες συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Συγκεκριμένα, τη φετινή χρονιά, συμμετείχαν 3.179 μαθητές από 99 χώρες του κόσμου. Θυμίζουμε ότι δύο χρόνια πριν ο μαθητής του Σχολείου μας (της Α΄ τάξης του Λυκείου τότε) Βάσκο Σταμπολίεβ είχε αποσπάσει το Α΄ Βραβείο με το καλλιτεχνικό του έργο και συνεχίζει τη συνεργασία του με τον οργανισμό NSI ως Young Ambassador και συνεργάτης της Κριτικής Επιτροπής στην κατηγορία των εικαστικών έργων.

Η τελετή βράβευσης των μαθητών πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά μέσω της πλατφόρμας zoom το Σάββατο 15 Μαΐου 2021 και τιμήθηκε με την παρουσία των ιδρυτικών μελών του Οργανισμού NEVER SUCH INNOCENCΕ, της Lady Lucy French OBE (Founder and Chief Executive), του Will Dalziel (Programmes and Engagement Manager) και της Katie Salari (Director of Operations),  διαφόρων εκπροσώπων της Διεθνούς εκπαιδευτικής κοινότητας αλλά και των οικογενειών των διακριθέντων. Από το Σχολείο μας παρέστησαν  ο Διευθυντής  κ. Αθανάσιος Νευροκοπλής, η Υποδιευθύντρια κ. Μαρία Φωτίου, η υπεύθυνη καθηγήτρια κ. Αναστασία Γκίνη  και άλλοι καθηγητές των μαθητών μας που τους υποστήριξαν με θέρμη και μοιράστηκαν μαζί τους τη χαρά και τον ενθουσιασμό!

Θερμά συγχαρητήρια στους βραβευθέντες και ευχόμαστε η επιτυχία τους αυτή να αποτελέσει έναυσμα για μία ανοδική πορεία (προσωπική, επιστημονική και καλλιτεχνική) προς την κατάκτηση της αλήθειας και της γνώσης, με γνώμονα πάντα την κοινωνική ευαισθησία και προσφορά.