«Στον αστερισμό του …Μάνου Χατζιδάκι» – το φετινό αφιέρωμα του Δικτύου Σχολείων για τη Μουσική
Μάι 11 2024

Μια ξεχωριστή μουσικοθεατρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 13 Απριλίου 2024 στο κατάμεστο Θέατρο «Θεοπίστη Οσλιανίτου» του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης με διοργανωτές τους εκπαιδευτικούς του Δικτύου Σχολείων «Αστερισμός των Μουσών» και με συντονιστή τον Σύμβουλο Εκπαίδευσης Μουσικών της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, δρ Αντώνιο Κωνσταντινίδη. Στο Δίκτυο αυτό έχει τη χαρά και την τιμή να συμμετέχει το Σχολείο μας με τον Όμιλο Χορωδίας, την Ορχήστρα και τη Θεατρική Ομάδα του για τρίτη συνεχόμενη χρονιά. Το Δίκτυο ξεκίνησε άτυπα το 2021 με τη συνεργασία μουσικών σχημάτων τριών σχολείων, του Αρσακείου Γυμνασίου-Λυκείου Θεσσαλονίκης, του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης και τα επόμενα 2 χρόνια, ως επίσημο πλέον τοπικό δίκτυο του Τομέα Πολιτιστικών Θεμάτων της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης, διευρύνθηκε με τη συμμετοχή του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου, του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου, του 3ου Γυμνασίου Συκεών, του 13ου Γυμνασίου  και του 1ου Λυκείου Θέρμης.

Με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από τον θάνατο του Μάνου Χατζιδάκι (1925-1994), αποφασίστηκε από τους υπεύθυνους καθηγητές του Δικτύου να πραγματοποιηθεί μία συνεργατική εκδήλωση αφιερωμένη στη ζωή και το έργο του σπουδαίου αυτού Έλληνα συνθέτη. Αξίζει να τονιστεί, ότι τα συνεργαζόμενα καλλιτεχνικά σχήματα  από την περσινή χρονιά συμπεριέλαβαν και θεατρικές ομάδες εκτός από  μουσικά σύνολα, φωτίζοντας έτσι τη σχέση του δημιουργού με τις άλλες τέχνες [θέατρο, κινηματογράφο] καθώς και τις επιρροές του σε νέους καλλιτέχνες της εποχής του και σε αρκετούς άλλους της επόμενης γενιάς.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης Μουσικών κ. Αντώνιος Κωνσταντινίδης, μιλώντας για το έργο και την προσωπικότητα του Μάνου Χατζιδάκι που σημάδεψε με την ποιότητα και την αξία του την ιστορία του ελληνικού τραγουδιού, και τίμησαν με την παρουσία τους ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης κ. Φιλόθεος, η Διευθύντρια της  της Δ.Δ.Ε. κ. Ζωή Βαζούρα, εκπρόσωποι του τομέα της Εκπαίδευσης, της τοπικής αυτοδιοίκησης, του καλλιτεχνικού και του ακαδημαϊκού χώρου, των Συλλόγων Γονέων καθώς και οι Διευθυντές και Διευθύντριες των συνεργαζόμενων Σχολείων. Συγκεκριμένα, από το Σχολείο μας παραβρέθηκαν η Συντονίστρια των Αρσακείων Σχολείων και υπεύθυνη των Ομίλων δρ Αικατερίνη Ιωακειμίδου, η Διευθύντρια του Λυκείου κ. Άννα Σγουρού, ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Κωνσταντίνος Χρυσοβέργης και η Υποδιευθύντρια του Γυμνασίου κ. Μαρία Φωτίου, τους οποίους ευχαριστούμε θερμά για την υποστήριξή τους σε κάθε φάση της συμμετοχής μας στις δράσεις του Δικτύου.

Η μουσικοθεατρική παράσταση αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας πολύμηνης συνεργασίας μαθητών και καθηγητών στο πλαίσιο του Δικτύου που είχε ως στόχο να παράσχει περισσότερα καλλιτεχνικά ερεθίσματα, να ενισχύσει τις κοινωνικές και μουσικές δεξιότητες και να δημιουργήσει περισσότερα κίνητρα για την ενασχόληση των μαθητών με τις τέχνες, και ειδικότερα με τη μουσική και το θέατρο. Επίσης έδωσε την ευκαιρία σε όλους τους συμμετέχοντες να γνωριστούν και να αλληλεπιδράσουν μέσα σε ένα κλίμα δημιουργικότητας, ελεύθερης έκφρασης και ευγενούς άμιλλας.

Σημαντική ήταν η συμβολή των αποφοίτων μας,  μελών,  από τα μαθητικά τους χρόνια, του Μουσικού Συνόλου του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ενίσχυσαν το φωνητικό και το ορχηστρικό σύνολο και οργάνωσαν την εισαγωγική παρουσίαση του δρώμενου και των τραγουδιών. Επιστέγασμα της κοινής προσπάθειας και συνεργασίας ήταν η σύμπραξη όλων των μουσικών σχημάτων στο κοινό τραγούδι της εκδήλωσης, το «Όνειρο των παιδιών της γειτονιάς», από τη θρυλική μουσικοθεατρική παράσταση «Οδός ονείρων», τα τραγούδια της οποίας είχε γράψει ο Μάνος Χατζιδάκις. Με αυτή τη συγκινητική μουσική σύμπραξη διακοσίων, τουλάχιστον, μαθητών πάνω στη σκηνή, τους οποίους διηύθυνε η μουσικός του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης, κ. Αναστασία Γκίνη και συνόδευσε στο πιάνο ο μουσικός του 1ου Γυμνασίου Ωραιοκάστρου κ. Χρήστος Ξανθός, έκλεισε το μουσικό μας ταξίδι για φέτος, με χαμόγελα, κέφι και με το θερμό χειροκρότημα του κοινού. Στο τέλος της εκδήλωσης, ο Σύμβουλος Εκπαίδευσης και Συντονιστής του Δικτύου Σχολείων Αντώνης Κωνσταντινίδης, συνεχάρη όλους τους υπεύθυνους καθηγητές του Δικτύου για την ποιότητα της δουλειάς τους, ενώ η Διευθύντρια και μουσικός του 13ου Γυμνασίου, κ. Χρύσα Σκαρλάτου, ευχαρίστησε όσους παραβρέθηκαν και όσους συνέβαλαν παντοιοτρόπως στην επιτυχή διεξαγωγή της, Διευθυντές, Συλλόγους Γονέων και Κηδεμόνων, εκπροσώπους φορέων και χορηγούς, αλλά και τους νεαρούς ταλαντούχους πρωταγωνιστές της παράστασης, τους μαθητές των συνεργαζόμενων Σχολείων.

Ιδιαίτερα ευχαριστούμε την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για την εξασφάλιση της μικροφωνικής και ηχητικής κάλυψης της εκδήλωσης, το Μουσικό Σχολείο για την παραχώρηση του Θεάτρου και τη φιλοξενία των μαθητών στους χώρους του και το Σχολείο μας, το Αρσάκειο Γυμνάσιο και Λύκειο, για την εκτύπωση των προγραμμάτων της εκδήλωσης.

Αναλυτικά μπορείτε να δείτε όλους τους συμμετέχοντες στο πρόγραμμα της εκδήλωσης πατώντας πάνω στην παρακάτω εικόνα και να πάρετε μία γεύση της καλλιτεχνικής ποιότητάς  της στα παρακάτω αποσπάσματα βίντεο και στις φωτογραφίες.

Υπεύθυνη για τη διδασκαλία και διεύθυνση του Μουσικού Συνόλου (Ομίλου Χορωδίας και Ορχήστρας) Γυμνασίου-Λυκείου και αποφοίτων ήταν η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη ενώ συντονιστικό ρόλο για το ορχηστρικό σύνολο είχε ο καθηγητής Χημείας Βασίλειος Μυλωνάς.

Υπεύθυνες για τη θεατρική διασκευή, τη σκηνοθετική επιμέλεια και τη διδασκαλία του θεατρικού δρώμενου ήταν οι φιλόλογοι καθηγήτριες Ιφιγένεια Αναγνώστου και Σοφία Χαριτίδου. Τα εισαγωγικά κείμενα έγραψε η απόφοιτός μας Σοφία Τριλυράκη (φιλόλογος), η οποία προλόγισε την παρουσίαση του Αρσακείου και τραγούδησε με τη χορωδία. Πολύτιμη ήταν η συμβολή στο φωνητικό σύνολο των αποφοίτων μας Λυδίας Πεταλούδη (δασολόγου) και Γεωργίας Ματέλλα (φοιτήτριας) καθώς και του Βασίλη Μαθά (αποφοίτου και καθηγητή Φυσικής Αγωγής του Σχολείου). Στο ορχηστρικό σύνολο συμμετείχαν η απόφοιτος Άννα Ιωάννα Πιτούλια (γυμνάστρια), οι μαθητές Κωστής Φιλιππόπουλος στην κιθάρα και Αθανάσιος Γιαντσίδης στο πιάνο και η μαθήτρια Βέρα Σονάυ στο φλάουτο.

Ευχόμαστε να συνεχιστεί και του χρόνου αυτή η γόνιμη καλλιτεχνική συνεργασία που τροφοδοτεί τους νεαρούς καλλιτέχνες μας με ελπίδα, όραμα και όνειρα! Και το καλλιτεχνικό ταξίδι συνεχίζεται ….