Ο Κινηματογραφικός Μίκης Θεοδωράκης-μια αξέχαστη μουσική σύμπραξη!
Μαΐ 31 2022

Την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022, στο κατάμεστο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων,  περισσότεροι από 100 μαθητές ένωσαν τις φωνές τους για να τιμήσουν τον σπουδαίο Έλληνα συνθέτη Μίκη Θεοδωράκη.

Η εκδήλωση με θέμα “Ο κινηματογραφικός Μίκης Θεδωράκης” ήταν ο καρπός μιας πολύμηνης συνεργασίας του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου με το 2ο Πρότυπο και το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης. Τα Μουσικά Σύνολα των 3 Σχολείων προετοίμασαν ρεπερτόριο με κοινή θεματική αλλά και κοινά τραγούδια, με στόχο να ερμηνευτούν από κοινού (βλ. πρόσκληση, αφίσα και πρόγραμμα). Υπεύθυνοι για τη διδασκαλία ήταν οι καθηγητές:

  • Αναστασία Γκίνη (μουσικολόγος) για το Μουσικό Σύνολο και τις αφηγήσεις, Βασίλειος Μυλωνάς (χημικός) για τον Συντονισμό Ορχηστρικού Συνόλου και Στέλλα Εμίνογλου (καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής) για τη Χορευτική Ομάδα του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης.
  • Χρύσα Σκαρλάτου (μουσικολόγος) για το Μουσικό Σύνολο και Παρασκευή Κίτσα (φιλόλογος) για τις αφηγήσεις του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
  • Δέσποινα Αυθεντοπούλου, Βενετσιάνα Αργυρίου (μουσικολόγοι)  για την Ορχήστρα και Δέσποινα Ψαθά (μουσικολόγος) για τη Χορωδία του Μουσικού Συνόλου Παραδοσιακής Μουσικής του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης

Μέσα από την παραπάνω μαθησιακή διαδικασία και μουσική σύμπραξη οι μαθητές ενίσχυσαν τις καλλιτεχνικές και κοινωνικές τους δεξιότητες και ανέπτυξαν τις κλίσεις και τα ταλέντα τους δουλεύοντας με σύστημα και μεράκι. Ανακάλυψαν και αποκάλυψαν σε όλους τους παρευρισκόμενους, μέσα από τον μαγικό κόσμο της κινηματογραφικής μουσικής, την προσωπικότητα και το έργο του Μίκη Θεοδωράκη, ενός συνθέτη με πλούσια καλλιτεχνική πορεία αλλά και κοινωνικοπολιτική δράση, ενός λαοφιλή δημιουργού με διεθνή αναγνώριση και απήχηση. Ενώ έφυγε πρόσφατα από τη ζωή, τα τραγούδια του Μίκη θα ζουν για πάντα στα χείλη και στις καρδιές όχι μόνο των συμπατριωτών του αλλά  και όλου του κόσμου, αποτελώντας πηγή έμπνευσης και ανάδειξης αξιών και ιδανικών.

Την εκδήλωση χαιρέτησε ο Διευθυντής του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, Αθανάσιος Νευροκοπλής, ο οποίος αναφέρθηκε στην καλλιτεχνική και πολιτική δράση του Μίκη Θεοδωράκη, και στην οικουμενικότητα του βαθιά λαϊκού μουσικού έργου του τιμώμενου συνθέτη, βαθιά ριζωμένο στη σχέση του με την αρχαία ελληνική και την παραδοσιακή μουσική, την οποία αξιοποίησε με έναν θαυμαστό τρόπο μέσα στις συνθέσεις του, αναδεικνύοντας ταυτόχρονα την μεγάλη ποίηση Ελλήνων δημιουργών μέσα από τα τραγούδια του.

Την εκδήλωση τίμησε με την παρουσία της η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Μουσικών κ. Γεωργία Μαρία Τσερπέ και οι Διευθύνσεις του 2ου Προτύπου και του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης.

Πολλά συγχαρητήρια αξίζουν στους μαθητές οι οποίοι, προσπερνώντας τα εμπόδια και τις αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν λόγω της πανδημίας, απέδειξαν για ακόμα μια φορά τη δύναμη ψυχής που τους χαρακτηρίζει και την αγωνιστική διάθεση σε συνδυασμό με την πεποίθησή τους ότι η τέχνη αποτελεί σημαντικό εφόδιο για τους νέους και πηγή έμπνευσης, δύναμης και δημιουργίας αλλά και ελπίδας για ένα καλύτερο μέλλον.

Θερμές ευχαριστίες στους Διευθυντές των συνεργαζόμενων Σχολείων Θεσσαλονίκης που στήριξαν από την πρώτη στιγμή το εγχείρημα αυτό: τον κ. Αθανάσιο Νευροκοπλή, Διευθυντή του Αρσακείου Γυμνασίου, την κ. Άννα Σγουρού, Διευθύντρια του Αρσακείου Λυκείου, την κ. Κυριακή Αντικουλάνη, Διευθύντρια του 2ου Πρότυπου Γυμνασίου και τον κ. Αναστάσιο Τσεγγελίδη, Διευθυντή του Μουσικού Σχολείου. Επίσης, θερμές ευχαριστίες οφείλουμε στη Συντονίστρια Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης κ. Αικατερίνη Ιωακειμίδου και στην Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Α/βάθμιας και Δ/βάθμιας Εκπαίδευσης Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, κ. Γεωργία Μαρία Τσερπέ, που βρίσκονταν δίπλα μας σε κάθε βήμα, αλλά και στους καθηγητές του Τμήματος Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Α.Π.Θ. και υπεύθυνους του στούντιο ήχου της Σχολής, κ. Χρήστο Γούσιο, κ. Θοδωρή Παπαδημητρίου και την κ. Δέσποινα Κλωνάρη, για την ανταπόκρισή τους στην πρόσκληση συνεργασίας των Σχολείων με το Τμήμα μέσα από πρωτότυπες εκπαιδευτικές δράσεις και βιωματικά εργαστήρια.

Δεν πρέπει να παραλείψουμε να ευχαριστήσουμε τους καθηγητές των Σχολείων μας, που βοήθησαν στην επιτυχή διεξαγωγή της μουσικής αυτής σύμπραξης, αλλά και τους γονείς, που μας εμπιστεύτηκαν τα παιδιά τους κατά τη διάρκεια της πολύμηνης μουσικής και καλλιτεχνικής προετοιμασίας τους και τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους, το ζεστό χαμόγελο, τη συγκίνηση και το θερμό τους χειροκρότημα!

Ευχόμαστε να συνεχιστεί και του χρόνου αυτή η συνεργασία, αγκαλιάζοντας κι άλλα Μουσικά Σύνολα ενδιαφερόμενων Σχολείων και να εμπλουτιστεί με νέες καλλιτεχνικές ιδέες και μουσικές συμπράξεις και  εντός και εκτός των ορίων της πόλης μας!

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι παρακάτω μαθητές από το Σχολείο μας:

Παρουσιαστές-αφηγητές:

Δάφνη Καλογήρου, Δήμητρα Καπίδου, Ιωάννης Ρεφανίδης  (σε συνεργασία με μαθητές του 2ου Προτύπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης)

 

Ορχήστρα Αρσακείου Γυμνασίου & Λυκείου Θεσσαλονίκης:

Αντώνης Παναγιώτης Ατζέμης και Παρασκευή Ντίνα (βιολί)

Αλκμήνη Μπακαλιού (φλάουτο)

Αικατερίνη Τεμπερεκίδου και Ιωάννης Ρεφανίδης (πιάνο)

Κώστα Αριάδνη, Δαμιανός Εμμανουήλ Μουτεβελίδης, Δημήτρης Μπόσκου, Αλέξανδρος Παυλίδης και Φωτεινή Σταυροπούλου (κιθάρα)

Βασίλειος Μυλωνάς, χημικός (μαντολίνο και κιθάρα)

 

Χορωδία Αρσακείου Γυμνασίου & Λυκείου Θεσσαλονίκης:

Αλεξίου Σταυρούλα, Αποστολίδου Βασιλική, Δάκου Μυρτώ, Ζήσης Γεώργιος, Θάνου Αλεξάνδρα, Καλογήρου Δάφνη, Καμπερίδη Δανάη, Καπέλη Αναστασία, Κατσάνου Ρωξάνη, Κολτσάκη Δήμητρα, Κυριακίδης Αναστάσιος, Νταόπουλος Ευάγγελος, Ντίτριχ Αγγελή Ελισάβετ, Οικονόμου Κωνσταντίνα, Παπαδρόσου Κατερίνα, Παυλίδης Αλέξανδρος, Ποτολιός Αλέξανδρος, Ρηγόπουλος Βασίλης, Σεβιντικίδη Μαριάννα, Τεμπερεκίδου Αικατερίνη, Τιμολόγου Ευθυμία, Τουτζιάρη Πασχαλία, Τσιρά Βασιλική Ιουλία, Τσίρη  Άννα  (Γυμνάσιο)

Ατζέμης Αντώνιος Παναγιώτης, Ζαχαροπούλου Ελισάβετ, Καπίδου Δήμητρα, Καλλιστρίδου Αικατερίνη, Κεσόγλου Πασχάλης, Κώστα Αριάδνη, Παπαγιάννη Ειρήνη, Σίκλη Χρυσούλα, Σταυροπούλου Δήμητρα, Σταυροπούλου Φωτεινή, Σχοινά Βασιλική, Χριστοδούλου Βασίλειος (Λύκειο)

Χορευτική ομάδα Αρσακείου Γυμνασίου & Λυκείου Θεσσαλονίκης

Μπουρουζήκας Μάριος Αντώνιος, Σεβιντικίδη Μαριάννα, Σκανδύλα  Μαρία Ελένη (Γυμνάσιο)

Αντωνίου Γιώργος,  Ακάση Ευφροσύνη, Αναγνωστοπούλου Αικατερίνη,  Ασλάνη Μάγδα, Σίκλη Χρυσούλα, Τουλγαρίδου Μαρία (Λύκειο)