«Μετασχηματίζοντας το αόρατο, από την αρχαιολογική φωτομικρογραφία στην εφηβική τέχνη»
Δεκ 1 2022

Δημιουργικό Εργαστήριο με την εικαστικό Αγγελική Κουρμουλάκη

«Ακόμα και από το τίποτα μπορείς να δεις τα πάντα!» αναφώνησε με ενθουσιασμό η μαθήτρια της Γ’ τάξης Αγγελική Ζαχαριάδου όταν ξεκίνησε να δουλεύει το έργο της τη Δευτέρα 21 Νοεμβρίου 2022, συμμετέχοντας στο εργαστήριο Εικαστικών. Μια φράση που αποκαλύπτει, με τον πιο αυθόρμητο τρόπο, ότι η έμπνευση και η φαντασία είναι αστείρευτες και μπορούν να πυροδοτηθούν από την ελάχιστη αφορμή, αρκεί να έχουμε το βλέμμα και την καρδιά μας ανοιχτή.

Έναυσμα για αυτήν την ξεχωριστή Δευτέρα αποτέλεσε η ενασχόληση μιας ομάδας μαθητών και  μαθητριών της Γ’ τάξης με την πρόσφατη έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης που είχε τίτλο «Μετασχηματίζοντας το αόρατο: από την αρχαιολογική φωτομικρογραφία στην ψηφιακή ζωγραφική». Η έκθεση ήταν αποτέλεσμα της συνεργασίας της εικαστικού Αγγελικής Κουρμουλάκη και της αρχαιολόγου δρ Στέλλας Κυριλλίδου. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, στο πλαίσιο του μαθήματος της Τεχνολογίας, μελέτησαν υλικό από την έκθεση και παρακολούθησαν σχετικά βίντεο, παρατηρώντας τη σύνδεση των εικαστικών τεχνών με την επιστήμη της αρχαιολογίας και δίνοντας σε ένα πρώτο επίπεδο τις δικές τους ερμηνείες για τα έργα και την τεχνική τους.

Λίγες μέρες αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου 2022, το Σχολείο μας είχε τη μεγάλη τιμή να φιλοξενήσει την εικαστικό Αγγελική Κουρμουλάκη για ένα δημιουργικό εργαστήριο διάρκειας δυο ωρών το οποίο πραγματοποιήθηκε στο Εργαστήριο Τεχνολογίας του Σχολείου. Εκτυπωμένες φωτογραφίες, που λήφθηκαν σε μικροσκόπιο υψηλής ανάλυσης και απεικονίζουν δείγματα επιχώσεων από προϊστορικούς οικισμούς της Δυτικής και Κεντρικής Μακεδονίας, έγιναν το ερέθισμα των εικαστικών εμπνεύσεων των μαθητών. Τα έργα των παιδιών και τη διαδικασία μπορείτε να παρακολουθήσετε στο παρακάτω βίντεο που επιμελήθηκε η κυρία Κουρμουλάκη.

Η κυρία Κουρμουλάκη συνόψισε τις εντυπώσεις της από το εργαστήριο ως εξής: «Ήταν εντυπωσιακές οι μορφές που πήρε η έμπνευση των παιδιών κοιτάζοντας τα αφηρημένα σχήματα των αρχαιολογικών φωτομικρογραφιών. Έτσι, προέκυψαν έργα ευφάνταστα σε θεματολογία (ζώα, διάστημα, βυθός, τεχνολογικά στοιχεία, ανθρώπινο σώμα),  έργα με τολμηρές τεχνικές (μεικτές  τεχνικές, κολάζ, κείμενα) και έργα με πιο δραματικό περιεχόμενο που εξέφραζαν αγωνίες και ανέσυραν αρχετυπικές σκηνές. Ήταν εξαιρετικά  ενδιαφέρον να βλέπω την ορμητική ενέργεια των εφήβων με τον πλούτο των συναισθημάτων και την οξυμένη αντίληψη να αποτυπώνεται τόσο δημιουργικά στο χαρτί!»

Η συνέντευξη με την Αγγελική Κουρμουλάκη θα περιλαμβάνεται στο προσεχές τεύχος του Νεογραφήματος, με θεματικό αφιέρωμα την Τέχνη. Υπεύθυνοι καθηγητές για το συντονισμό του εργαστηρίου και της συνέντευξης ήταν ο Θοδωρής Σπανός (καθηγητής Εικαστικών) και η Αθηνά Φουστέρη (καθηγήτρια Τεχνολογίας).