Eνα σχολείο που μας χωράει και θα μας χωράει πάντα όλους
Μαΐ 25 2023

Η «Μεγάλη Μπουγάδα» απλώθηκε στα Αρσάκειο Σχολεία Θεσσαλονίκης με καλεσμένους, μαθητές από το Ειδικό Γυμνάσιο & Γενικό Λύκειο Κωφών/Βαρήκοων

Στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Ένα σχολείο που μας χωράει όλους» που συνδέεται με  το  γαλλόφωνο eTwinning με τίτλο «Σχολεία ανοιχτά σε όλους και όλες! Ζούμε μαζί ειρηνικά σε κοινωνίες πολιτισμικά ποικιλόμορφες» με συνεργαζόμενα σχολεία το Dr. Julio Martins, στη Chaves της Πορτογαλίας, και τα Εκπαιδευτήρια Μπουγά στην Καλαμάτα καθώς επίσης και στο πλαίσιο του «Γαλλόφωνου Club λογοτεχνίας χωρίς σύνορα» που διενεργείται στο Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης, διοργανώσαμε τη Δευτέρα 15 Μαΐου τη Μεγάλη Μπουγάδα που συνδυάστηκε με μια σειρά από δράσεις συμπερίληψης.

Τα Σχολεία μας  είχαν τη χαρά να υποδεχτούν μαθητές από το Ειδικό Γυμνάσιο & Γενικό Λύκειο Κωφών/Βαρήκοων με τις καθηγήτριες τους Τριανταφυλλιά Ταστιοπούλου, Αρίστη Τροκάνα και Ιωάννα Φωτιάδου. Οι μαθητές μας συνάντησαν τους μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου και πριν λίγο καιρό μέσω τηλεδιάσκεψης στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning που προαναφέρθηκε. Εκείνη την ημέρα, σε ένα κλίμα συγκίνησης οι συνομήλικοι μαθητές ως ώριμοι πολίτες μίλησαν για το δυστύχημα των Τεμπών μαζί με μαθητές από την Καλαμάτα στη γαλλική, ελληνική και νοηματική γλώσσα.

Οι μαθητές της πρώτης γυμνασίου είχαν ετοιμάσει μια σειρά από γρίφους, για να υποδεχτούν και να ξεναγήσουν τους μαθητές του Ειδικού Γυμνασίου στο Σχολείο μας. Ανάμεσα στα μέρη που πήγαν ήταν και το εργαστήρι της τεχνολογίας, όπου η καθηγήτρια τεχνολογίας, Αθηνά Φουστέρη τους έδειξε δημιουργήματα των μαθητών του Σχολείου μας, γεγονός που έδωσε έμπνευση για περαιτέρω συνεργασίες. Στη συνέχεια όλοι μαζί οι μαθητές έπαιξαν ένα βιωματικό παιχνίδι στη Μεγάλη Μπουγάδα που είχε στηθεί ανάμεσα στα δυο Σχολεία περνώντας ένα ηχηρό μήνυμα ότι όλοι οι μαθητές είναι ίσοι και η λέξη κλειδί είναι η αποδοχή, μια αποδοχή που διαφάνηκε μέσω της εξαιρετικής αλληλεπίδρασης κατά τη διάρκεια όλης της ημέρας.

Την επόμενη ώρα, μαθητές της Α’ λυκείου μαζί με το Α1 της Α΄ γυμνασίου συνόδεψαν τους μαθητές στο κλειστό γυμναστήριο και έπαιξαν ένα φιλικό αγώνα  με το Σχολείο Κωφών δημιουργώντας μεικτές ομάδες, με τη συνοδεία της Βασιλικής Αργυροπούλου και του Γιάννη Τσιτσιλιάνου. Οι μαθητές χάρηκαν πολύ το αγώνα. Παράλληλα οι μαθητές της Α’ Λυκείου στις κερκίδες συνομιλούσαν με τους μαθητές του φιλοξενούμενου σχολείου και μάθαιναν σημαντικές πληροφορίες για τα μαθήματα και τη ζωή ενός μαθητή με προβλήματα ακοής.

Έπειτα οι μαθητές επέστρεψαν στο χώρο της Μεγάλης Μπουγάδας όπου τμηματικά οι μαθητές «άπλωναν τα έργα τους» που είχαν ετοιμάσει.  Στον προαύλιο χώρο, τους περίμενε μια καλλιτεχνική ομάδα που συστάθηκε από μαθητές γυμνασίου και λυκείου η οποία ανέλαβε να σχεδιάσει σε λευκά μπλουζάκια σχέδια και συνθήματα τα οποία προσέφεραν ως μικρά δωράκια εκτίμησης για τα παιδιά που επισκέφτηκαν το σχολείο μας.

Την επόμενη ώρα υποδεχτήκαμε τα τρία τμήμα της έκτης τάξης  του Αρσάκειου Δημοτικού καθώς και ένα τμήμα γαλλικών της πέμπτης με συνοδεία των δασκάλων τους. Πιο συγκεκριμένα η Ζωή Αθανασέλη, η Ζωή Ζωγραφοπούλου και η Έφη Παπαδάκη ανέλαβαν την καθοδήγηση στη δημιουργία των εικαστικών δημιουργημάτων συμπερίληψης. Οι μαθητές με χαμόγελα επισκέφτηκαν την συμμετοχική έκθεση απλώνοντας τα δικά τους έργα στην πολύχρωμη μπουγάδα μας. Εν συνεχεία οι μαθητές του δημοτικού συνάντησαν στο αμφιθέατρο του Γυμνασίου τον Διευθυντή του Γυμνασίου, Θανάση Νευροκοπλή και τα παιδιά από το σχολείο Κωφών Με εξαιρετική ωριμότητα και ενσυναίσθηση άκουσαν τον Διευθυντή, ο οποίος  περιέγραψε στους μαθητές  τη  δική του εμπειρία  με τη νοηματική γλώσσα γεννώντας  πολλά χαμόγελα, όταν νοηματοδότησε διάφορες εκφράσεις. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε το διαδραστικό κομμάτι των μαθητών, η αφύπνιση τους με το αλφάβητο της νοηματικής γλώσσας, τα ώριμα ερωτήματα τους:  «πώς είναι άραγε να παραγγέλνει ένα κουφό ή βαρήκοο παιδί, να ακούει το κουδούνι, το ξυπνητήρι, να κάνει μαθήματα; Πόσα ίδια πράγματα όλα τα παιδιά αγαπάμε και μισούμε;»

Τελευταία δράση της ημέρας ήταν η κοινή δράση του προγράμματος e-twinning, που υλοποιείται από τις καθηγήτριες γαλλικής γλώσσας Γιώτα Γάτση, Ιουλία Γάτσου, και Σοφία Καρασάββα, οι οποίες προετοίμασαν τους γαλλόφωνους μαθητές της τρίτης γυμνασίου να τραγουδήσουν το πολυαναμενόμενο τραγούδι «On écrit sur les murs» και διοργάνωσαν τη συμμετοχική έκθεση που έχει τις ρίζες της στην Γαλλία. Το τραγούδι πλαισίωσαν μαθητές της χορωδίας από την Β’ και Γ’ γυμνασίου καθώς και από την Α’ λυκείου με τη σημαντική συμβολή της καθηγήτριας μουσικής Αναστασίας Γκίνη. Το αποτέλεσμα του τραγουδιού ήταν εκπληκτικό μιας και ενώθηκε  η γαλλική γλώσσα με την ελληνική νοηματική γλώσσα και έλαμψαν τα χαμόγελα όλων των παιδιών που συμμετείχαν. Το κομμάτι αυτό θα ενωθεί με αντίστοιχα κομμάτια από τα συνεργαζόμενα σχολεία της Πορτογαλίας και της Καλαμάτας και θα δημιουργηθεί ένα συμμετοχικό πρότζεκ που θα μας δώσει ελπίδα, όπως λένε οι στίχοι του τραγουδιού, για ένα κόσμο που θα βασιλεύει η αγάπη.

Tην οργάνωση και τον σχεδιασμό των επιμέρους δράσεων συμπερίληψης ανέλαβε η καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας, Γιώτα Γάτση αξιοποιώντας τον ενθουσιασμό όλων των εκπαιδευτικών των Σχολείων μας. Η Μεγάλη Μπουγάδα μεταφέρθηκε και κοσμεί το φουαγιέ του Λυκείου.

Και του χρόνου!