Παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης – «Η Συμφωνία του Αποχαιρετισμού του Haydn: Όταν γεννήθηκε η συμφωνική μουσική»
Απρ 4 2024

Την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η 4η διδακτική επίσκεψη στο πλαίσιο του μαθήματος της Μουσικής, στην Αίθουσα Τελετών του Α.Π.Θ. όπου οι μαθητές  της Β΄ τάξης παρακολούθησαν το εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης με τίτλο «Η Συμφωνία του Αποχαιρετισμού του Haydn: Όταν γεννήθηκε η συμφωνική μουσική».

Το πρόγραμμα παρουσίασε τον συνθέτη Ιωσήφ Χάυντν (JosephHaydn), αποκαλούμενο και πατέρα της συμφωνικής μουσικής, μέσα από την περίφημη Συμφωνία αρ. 45 σε φα δίεση ελάσσονα, (του αποχαιρετισμού, Hob.I:45). Ιδιοφυής και καινοτόμος, με μνημειώδη αίσθηση του χιούμορ, και στοργικός για τους συναδέλφους του, o Χάυντν δημιούργησε τις βάσεις για την πορεία της κλασικής μουσικής, εντάσσοντας στη δημιουργία τους τις ιδέες του Διαφωτισμού. Η συμφωνία αρ. 45, εκτός από ένα μουσικό αριστούργημα, αποτελεί ίσως και τον πρώτο ιστορικά τρόπο διεκδίκησης εργασιακών συνθηκών στον χώρο της μουσικής, ενδεικτικό των εννοιών του ανθρωπισμού και της δημοκρατίας που πλάθονταν ήδη στο διανοητικό περιβάλλον της εποχής. Οι μαθητές, αρχικά άκουσαν σημαντικές πληροφορίες  για τη ζωή και το έργο του Χάυντν, για τις μορφές σύνθεσης [π.χ. σονάτα, συμφωνία, μινουέτο] καθώς και για τα κινήματα λογοτεχνίας,  τέχνης και επιστήμης που υπήρχαν την εποχή που ζούσε ο συνθέτης. Στη συνέχεια,  άκουσαν τα τέσσερα μέρη της Συμφωνίας του Αποχαιρετισμού υπό τη μουσική διεύθυνση του Paul Chiang, πλαισιωμένα με τις παραστατικές αφηγήσεις και εντυπωσιακές προβολές του Κώστα Χάρδα, λέκτορα συστηματικής μουσικολογίας στο Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Η συναυλία τελείωσε με ένα πρωτότυπο δρώμενο, κατά τη διάρκεια του οποίου οι μουσικοί αποχωρούσαν ένας-ένας από την ορχήστρα, πριν ολοκληρωθεί το 4ο μέρος, θέλοντας με αυτό τον τρόπο να κάνουν πιο παραστατική την ιστορία που συνδέεται με τις συνθήκες στις οποίες γράφτηκε το συγκεκριμένο έργο και αποτυπώνοντας μία ήπια διεκδίκηση των εργασιακών δικαιωμάτων  την εποχή του μουσικού κλασικισμού, όταν κυριαρχούσε το σύστημα της πατρωνείας. Οι μαθητές παρακολούθησαν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το πρόγραμμα της εκπαιδευτικής παράστασης και είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν βιωματικά μαθαίνοντας και ακολουθώντας τις κινήσεις του μαέστρου για την εκτέλεση από την ορχήστρα των διαφόρων μουσικών εντάσεων [forte, piano-δυνατά, σιγά].

Μία σύντομη εισαγωγή για το συγκεκριμένο πρόγραμμα από τους συντελεστές μπορείτε να ακούσετε εδώ.

Μπορείτε να δείτε το τηλεοπτικό σποτ της παράστασης εδώ.

Πριν την παράσταση οι μαθητές έκαναν έναν σύντομο περίπατο στον Δημοτικό Πάρκο Ανθοκομικής.

Τους μαθητές συνόδευσαν οι καθηγητές και καθηγήτριες Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, Βαγγέλης Δήμου, Θανάσης Τσολάκης, Γιώτα Ψωμιάδου και η υπεύθυνη για τη διδακτική επίσκεψη καθηγήτρια Μουσικής, Αναστασία Γκίνη.