Η Αποκριά μας καλεί, με τραγούδι, παιχνίδι, χορό και μουσική! – Αποκριάτικο «αντάμωμα» με το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης
Απρ 1 2024

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου το Σχολείο μας υποδέχθηκε και φιλοξένησε το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης στον χώρο του κλειστού γυμναστηρίου για μια ξεχωριστή δράση, αφιερωμένη στα έθιμα της Αποκριάς. Συγκεκριμένα οι μαθήτριες και οι μαθητές της Β’ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης είχαν την ευκαιρία να γνωριστούν, να αλληλοεπιδράσουν και να εκφραστούν με την αντίστοιχη τάξη του φιλοξενούμενου σχολείου μέσα από μια ποικιλία καλλιτεχνικών και κινητικών δραστηριοτήτων.

Αρχικά, οι μαθητές των δύο Σχολείων τραγούδησαν με κέφι  τα παραδοσιακά  τραγούδια «Τούτες οι μέρες το’ χουνε» [παραδοσιακό Κυκλάδων/Νάξου] και «Καλόγηρος δουλειά δεν έχει» [παραδοσιακό Θράκης] με τη συνοδεία μαθητικού ορχηστρικού συνόλου.

Στη συνέχεια, χωρίστηκαν σε μικτές ομάδες και χόρεψαν με την ψυχή τους, τους παραδοσιακούς χορούς «Ίσσο Καλύμνου», «Ξέσυρτο Θράκης» αλλά και την εντυπωσιακή «Σκούπα Λέρου» που βοήθησε τα παιδιά να ανακατευτούν μεταξύ τους σπάζοντας τον πάγο και διασκεδάζοντας με τους συμμαθητές και τις συμμαθήτριές τους. Επιπλέον, σειρά έλαβε το Γαϊτανάκι, το οποίο κρατούσαν τα παιδιά και χόρευαν στον ρυθμό του.

Η παράδοση έδωσε τη θέση της σε ήχους της Λατινικής Αμερικής με μουσικοχορευτικές και μουσικοκινητικές δράσεις διαθεματικού χαρακτήρα στο πλαίσιο της ενότητας «Μουσική για χορό» του μαθήματος Μουσικής. Χοροί όπως Samba και Salsa παρείχαν την ευκαιρία στα παιδιά να αναπτύξουν ακόμη πιο πολύπλευρα τον ρυθμό και τον συντονισμό τους, ολοκληρώνοντας το χορευτικό πρόγραμμα με το άρτιο σε συντονισμό, Macarena. Οι μαθητές χόρεψαν και συνόδευσαν τα τραγούδια με τους παραπάνω ρυθμούς χρησιμοποιώντας τα σωματικά κρουστά.

Τέλος σειρά πήραν το παιχνίδι Limbo, στο οποίο τα παιδιά κλήθηκαν να περάσουν κάτω από την κορδέλα χωρίς να την ακουμπήσουν, και ψυχαγωγικές σκυταλοδρομίες με ποικίλες παραλλαγές.

Η παρούσα δράση είχε διαθεματικό και βιωματικό χαρακτήρα, ενθουσίασε όλους τους μαθητές και  αποτέλεσε ένα αρμονικό πάντρεμα της παραδοσιακής με τη σύγχρονη μουσική, έχοντας ως αποτέλεσμα να δημιουργήσει  δεσμούς φιλίας και να αναπτύξει τη μουσική και κινητική εκφραστικότητα και τις κοινωνικο-συναισθηματικές δεξιότητες της συνεργατικότητας, της εμπιστοσύνης, της συμπερίληψης, του σεβασμού και της χαράς.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές του Σχολείου μας προετοιμάστηκαν για τη συγκεκριμένη δράση από την καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη και τους καθηγητές Φυσικής Αγωγής Βασίλη Μαθά και Θωμά Ντίκα, ενώ οι μαθήτριες και μαθητές του 1ου Πρότυπου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης προετοιμάστηκαν από την καθηγήτρια Μουσικής Όλγα Ζέρβα και την καθηγήτρια Φυσικής Αγωγής Ελισάβετ Τσαούση σε συνεργασία με την καθηγήτρια Αγγλικών και Υποδιευθύντρια, Δέσποινα Αυγερινού.

Ευχαριστούμε θερμά το 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης για την αγαστή συνεργασία, όλους τους μαθητές που συμμετείχαν πρόθυμα στη δράση, τους συναδέλφους που στήριξαν την υλοποίησή της με οποιονδήποτε τρόπο και τις Διευθύνσεις των δύο Σχολείων. Και, όπως φώναξαν με ενωμένα χέρια οι μαθητές και οι μαθήτριες των δυο σχολείων στο κλείσιμο της εκδήλωσης, ευχόμαστε και εμείς με τη σειρά μας, «καλή αντάμωση!»