Συμμετοχή του Αρσακείου Γυμνασίου και του Αρσακείου Λυκείου στην Ημέρα Φυσικών Επιστημών
Μαρ 23 2023

Την Πέμπτη 9 Μαρτίου μαθήτριες και μαθητές όλων των Αρσακείων – Τοσιτσείων Σχολείων της Ελλάδας συγκεντρώθηκαν στα Αρσάκεια Σχολεία της Εκάλης, για να συμμετάσχουν στην Ημέρα Φυσικών Επιστημών, η οποία διοργανώθηκε από την Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία. Πρόκειται για μια ημέρα αφιερωμένη στη Φυσική, στη Χημεία και στη Βιολογία, επιστήμες άρρηκτα συνδεδεμένες με την καθημερινότητα, οι οποίες συνδυαστικά με την πρόοδο της έρευνας και της τεχνολογίας στοχεύουν στη βελτίωση της ζωής μας.

Το Αρσάκειο Γυμνάσιο και το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στην Ημέρα Φυσικών Επιστημών με ομάδα πενήντα ενός μαθητών και μαθητριών. Οι μαθήτριες και οι μαθητές προετοίμασαν πειράματα Φυσικής, Χημείας και Βιολογίας, τα οποία παρουσίαζαν και εξηγούσαν με ιδιαίτερο ζήλο στους επισκέπτες, με παράλληλη επίδειξη των αντίστοιχων πόστερ των πειραμάτων.

Η Ημερίδα ξεκίνησε με την ομιλία του Πρόεδρου της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Καθηγητή Γεώργιου Μπαμπινιώτη, ο οποίος αναφέρθηκε σε δέκα λόγους για τους οποίους είναι απαραίτητο να διδάσκονται οι Φυσικές Επιστήμες. Στη συνέχεια ακολούθησε ο Ομότιμος Καθηγητής της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π. Ευάγγελος Γαζής, ο οποίος αναφέρθηκε στην αξία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και τις βάσεις που προσφέρει για τις μελλοντικές πανεπιστημιακές σπουδές, ενώ αναφέρθηκε και στη σχέση φυσικών επιστημών και τεχνολογίας. «Ανθρωποκεντρικές και Βιώσιμες Πόλεις του Μέλλοντος – 5η Βιομηχανική Επανάσταση» ήταν η επόμενη εισήγηση από τον Καθηγητή του Τμήματος Μηχανολόγων και Αεροναυπηγών Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πατρών και Εταίρο της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας Δημήτριο Μούρτζη, ενώ ο πρώτος κύκλος της Ημερίδας ολοκληρώθηκε με την εισήγηση του Καθηγητή της Σχολής Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών του Ε.Μ.Π. Μιχαήλ Κόκκορη, «Πυρηνική Φυσική Επιταχυντές και Τέχνη».

Η εκδήλωση περιλάμβανε και διαγωνιστικό κομμάτι με τρία κουίζ γνώσεων στις Φυσικές Επιστήμες για τη Γ΄ Γυμνασίου, την Α΄ και τη Β΄ Λυκείου. Οι μαθήτριες και οι μαθητές: Στέλιος Κατσάνης, Κωνσταντίνα Οικονόμου, Αλέξανδρος Φραγκίδης που αποτελούσαν την ομάδα για τη Γ΄ Γυμνασίου και Κατερίνα Αραμπατζή, Χρυσάνθη- Φανή Καλλινιώτη, Κάτια Τεμπερεκίδου, Αλέξανδρος Φασουράκης που αποτελούσαν την ομάδα για τη Α΄ Λυκείου διακρίθηκαν λαμβάνοντας και οι δύο ομάδες την 1η θέση.

Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της ημερίδας οι μαθήτριες και οι μαθητές παρακολούθησαν εισηγήσεις σε σύγχρονα θέματα των Φυσικών Επιστημών, καθώς και εργαστήρια (workshop) πειραμάτων επίδειξης στις Φυσικές Επιστήμες, εμπλουτίζοντας περαιτέρω τις γνώσεις τους.

Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας επέδειξαν ιδιαίτερο ενθουσιασμό και ενδιαφέρον, τόσο κατά την προετοιμασία των πειραμάτων, όσο και κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης. Η εκδήλωση άφησε ιδιαίτερα θετικές εντυπώσεις στα παιδιά και στο ταξίδι της επιστροφής εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για όλη τη διαδικασία στην οποία έλαβαν μέρος.

Εκφράζουμε τα θερμά μας συγχαρητήρια τόσο στις μαθήτριες και στους μαθητές που προετοίμασαν και συμμετείχαν στα πειράματα επίδειξης, όσο και στις μαθήτριες και στους μαθητές που διακρίθηκαν στο διαγωνιστικό κομμάτι. Η αφοσίωση που επέδειξαν και η προσπάθεια που κατέβαλαν τα παιδιά είναι πραγματικά αξιέπαινες.

Τις μαθήτριες και τους μαθητές προετοίμασαν και συνόδευσαν οι καθηγήτριες και οι καθηγητές Φυσικών Επιστημών Όλγα Ντίνα, Γεωργία Στεφανίδου, Βασίλης Τεμπερεκίδης, και Κώστας Χρυσοβέργης, καθώς και ο παρασκευαστής του Εργαστηρίου Φυσικών Επιστημών Δημήτριος Μπατγίδης.