Τιμώντας την Εθνική Επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940 «Έκτακτον παράρτημα!» – Ο τύπος του ‘40
Νοέ 16 2022

Την Τρίτη 25 Οκτωβρίου 2022 πραγματοποιήθηκε στο Σχολείο μας γιορτή αφιερωμένη στην επέτειο της 28ης Οκτωβρίου 1940

Πρωτοσέλιδα εφημερίδων της εποχής και γράμματα των ηρώων Ελλήνων στρατιωτών από το μέτωπο! Μέσα από πληροφορίες που μας δίνει το έντυπο υλικό της εποχής δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές και μαθήτριες του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης να θυμηθούν και να τιμήσουν όσους αντιστάθηκαν στον Ιταλικό και Γερμανικό φασισμό.

Μαθήτριες της Α΄ τάξης Λυκείου επιχείρησαν μία ιστορική αναδρομή στα γεγονότα του πολέμου, την ηρωική άμυνα των Ελλήνων απέναντι στους Ιταλούς κατακτητές και στο δράμα της κατοχής που ακολούθησε μετά την παρέμβαση των υπέρτερων γερμανικών δυνάμεων. Το θεατρικό μέρος της εκδήλωσης παρουσίασαν οι μαθητές και μαθήτριες, ενσαρκώνοντας καθημερινούς ανθρώπους του ΄40 που διαβάζουν αποσπάσματα εφημερίδων και γράμματα στρατιωτών. Την εκδήλωση πλαισίωσε με εξαιρετικά και συγκινητικά τραγούδια η χορωδία με τη συνοδεία της ορχήστρας του σχολείου μας.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης η σημαιοφόρος της περσινής χρονιάς Αγάπη Βλάχου παρέδωσε τη σημαία στους αριστούχους της φετινής σχολικής χρονιάς. Αντίστοιχα στο Γυμνάσιο, η καθιερωμένη παράδοση της Σημαίας στον σημαιοφόρο και τους παραστάτες του σχολικού έτους 2022-2023 έγινε με απλό και υποβλητικό  τελετουργικό. Ο σημαιοφόρος της περσινής χρονιάς Κωνσταντίνος Χειροπέδης παρέδωσε τη σημαία στην σημαιοφόρο της φετινής χρονιάς Κωνσταντίνα Οικονόμου και στους παραστάτες Δήμητρα Κολτσάκη, Αλέξανδρο Φραγκίδη από τη Γ΄ τάξη και Βαΐα Παναγιώτα Ηλιάδου, Σμαράγδα Μισαηλίδου, Ραφαέλα Χειροπέδη από τη Β΄ τάξη.   Στο τέλος, πραγματοποιήθηκε η απονομή των βραβείων και αριστείων στους μαθητές και τις μαθήτριες που αρίστευσαν την σχολική χρονιά 2021-22. Ο εορτασμός της επετείου ολοκληρώθηκε με τη εξαιρετική συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών μας στην μαθητική παρέλαση της 27ης Οκτωβρίου.

Τη διδασκαλία της χορωδίας και της ορχήστρας είχε η μουσικός του Σχολείου Αναστασία Γκίνη με την πολύτιμη συνδρομή του χημικού Βασίλη Μυλωνά. Τη γενική επιμέλεια της γιορτής ανέλαβαν οι καθηγήτριες Χρυσάνθη  Αλεξάνδρου, Σοφία Καρασάββα και Βασιλική Κωσταρά. Το άγημα της παρέλασης προετοίμασαν οι καθηγητές Φυσικής Αγωγής Νίκος Γκριμπίζης, Βασίλης Μαθάς και Γιάννης Τσιτσιλιάνος.