Το Πείραμα του Ερατοσθένη στο Σχολείο μας
Μαρ 26 2022

Φέτος ούτε η πανδημία ούτε ο καιρός στάθηκαν εμπόδιο για την πραγματοποίηση του πειράματος. Το Σχολείο μας,  τη Δευτέρα 21 Μαρτίου 2022, συμμετείχε στη δράση που διοργάνωσαν η Πανελλήνια Ένωση Υπευθύνων Εργαστηριακών Κέντρων Φυσικών Επιστημών (ΠΑΝ.Ε.Κ.Φ.Ε.) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Αστρονομίας, Αστροφυσικής, Διαστημικών Εφαρμογών & Τηλεπισκόπησης του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (Ι.Α.Α.Δ.Ε.Τ.).

Η καθηγήτρια Μαθηματικών Ελένη Μπίκου, με τον καθηγητή Φυσικής Βασίλη Τεμπερεκίδη, συγκέντρωσαν τους μαθητές της Γ΄ τάξης Γυμνασίου στον χώρο του αμφιθεάτρου και τους ενημέρωσαν για την ιστορία του πειράματος και για τις λεπτομέρειες της πραγματοποίησής του. Την ίδια στιγμή το τμήμα Α2 του Λυκείου, παρουσία του καθηγητή Φυσικής Στέλιου Μπούτσικα, συνδέθηκε και παρακολούθησε την ενημέρωση διαδικτυακά. Στη συνέχεια, με τη βοήθεια των τριών καθηγητών και του παρασκευαστή Δημήτρη Μπατγίδη, δεκαπενταμελής ομάδα μαθητών του Γυμνασίου και όλο το τμήμα Α2 του Λυκείου, πραγματοποίησε το πείραμα στον αύλειο χώρο μεταξύ των κτηρίων του Γυμνασίου και του Λυκείου. Οι μετρήσεις δόθηκαν στους συμμαθητές τους για περαιτέρω επεξεργασία, μέσα από τη συμπλήρωση σχετικού φύλλου εργασίας. Η τιμή που υπολογίστηκε, τόσο για την περίμετρο της Γης όσο και για την ακτίνα της, κρίνονται εξαιρετικές.

Περισσότερες πληροφορίες για τη συγκεκριμένη δράση και για το περίφημο πείραμα του Ερατοσθένη, θα βρείτε στο επόμενο 25ο τεύχος του περιοδικού μας «Νεογράφημα».