Χτίζοντας γέφυρες με τους συνομηλίκους μας στη Γερμανία
Νοέ 23 2022

Επίσκεψη του αδελφοποιημένου Γυμνασίου Steglitz του Βερολίνου στη Θεσσαλονίκη

Την εβδομάδα 17 έως 21 Οκτωβρίου 2022 επισκέφθηκε το Σχολείο μας ομάδα μαθητών και μαθητριών του Γυμνασίου Steglitz Βερολίνου συνοδευόμενη από δύο εκπαιδευτικούς του σχολείου τους. Το πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών εντάσσεται στην αδελφοποίηση του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης με το Γυμνάσιο Steglitz Βερολίνου που υλοποιήθηκε τον Ιανουάριο του 2020 και θα συνεχιστεί με επίσκεψη ομάδας Ελλήνων μαθητών και μαθητριών στο Βερολίνο τον Μάιο του 2023.

Οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες της Γ΄ τάξης των δύο αδελφοποιημένων Γυμνασίων έλαβαν μέρος σε κοινές πρωινές και απογευματινές δραστηριότητες όπως παρακολούθηση μαθημάτων, αθλοπαιδιές, επισκέψεις σε μουσεία, μνημεία και αξιοθέατα της Θεσσαλονίκης, καθώς και εκδρομή-επίσκεψη στον αρχαιολογικό χώρο της Βεργίνας.

Οι μαθητές και μαθήτριες και των δύο σχολείων περίμεναν με ανυπομονησία τη μεταξύ τους γνωριμία και ενθουσιάστηκαν με τις κοινές δραστηριότητες που περιλάμβανε το πυκνό πρόγραμμα της εβδομάδας. Αξίζει να παρακολουθήσετε τις δράσεις και να διαβάσετε τις εντυπώσεις τους.

Τα εκπαιδευτικά προγράμματα ανταλλαγής προσφέρουν πολλαπλά οφέλη στους μαθητές όπως:

  • ανάπτυξη φιλικών σχέσεων- με μακροπρόθεσμες προεκτάσεις
  • επικοινωνία σε ξένες γλώσσες
  • ανταλλαγή απόψεων σε τομείς ενδιαφέροντος των εφήβων
  • ανάπτυξη συνεργατικότητας και δημιουργικής ομαδικής δράσης
  • καλλιέργεια της γνωριμίας, της αλληλοκατανόησης και του αμοιβαίου σεβασμού απέναντι σε διαφορετικές κουλτούρες και κοινωνίες
  • βελτίωση των πολιτιστικών και κοινωνικών δεξιοτήτων τους

Η επικοινωνία των μαθητών και μαθητριών των δύο σχολείων θα συνεχιστεί online μέχρι την επίσκεψη της ελληνικής ομάδας στο Βερολίνο. Οι υπεύθυνες καθηγήτριες γερμανικής γλώσσας  Χρυσάνθη Αλεξάνδρου, Θένια Κωνσταντινίδου και Χριστίνα Φόρστερ καθοδηγούν τους μαθητές και μαθήτριες του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια του εκπαιδευτικού προγράμματος ανταλλαγής.