Ολοκλήρωση του eTwinning έργου “POWER OF SOUNDS”
Ιούν 7 2022

Οι μαθητές της Β΄τάξης καθώς και του τμήματος της Ζώνης Πολιτισμού και επιστημών της Γ΄ τάξης που συμμετείχαν στο eTwinning έργο “Power of Sounds”, ολοκλήρωσαν τον κύκλο των δράσεων με πρωτότυπους «ηχητικούς» διαλόγους και σύνθετες μουσικές  δραστηριότητες σε συνεργασία με τους συνομηλίκους τους από το Μουσικό Σχολείο του Gdańsk της Πολωνίας [Secondary Music School of Felics Nowowiejski in Gdansk].  Συγκεκριμένα: 

Τον μήνα Μάρτιο οι μαθητές του Σχολείου μας ανέλαβαν να ακούσουν τους ήχους που ηχογράφησαν και μεταφόρτωσαν στην πλατφόρμα Twinspace οι Πολωνοί μαθητές και στη συνέχεια να ανακαλύψουν  την πηγή τους και να την ανακοινώσουν με ένα μήνυμα και μία σχετική ζωγραφιά ή φωτογραφία στον υπεύθυνο για τον κάθε ήχο μαθητή. 

Ακριβώς το ίδιο έκαναν και οι μαθητές της Πολωνίας, οι οποίοι έστειλαν μήνυμα στους μαθητές μας σχετικά με την πηγή των ήχων τους αλλά και μία εικόνα της ηχητικής πηγής, όπως τη φαντάζονται. 

Για τη συγκέντρωση του ηχητικού υλικού αξιοποιήθηκε ο χώρος MATERIALS του Twinspace

Τον μήνα Απρίλιο οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να δημιουργήσουν μία ηχητική σύνθεση με βάση επιλεγμένους ηχογραφημένους ήχους (2 ήχους μαθητών της Ελλάδας και 2 ήχους μαθητών της Πολωνίας). Η σύνθεση αυτή θα μπορούσε να χρησιμοποιεί υλικό από άλλες ηχογραφήσεις, από μουσικά όργανα, από ηχοτοπία και ό,τι άλλο έκριναν οι δημιουργοί, αρκεί να είχε βασικό πυρήνα και πηγή έμπνευσης τις επιλεγμένες μαθητικές ηχογραφήσεις. Η αξιοποίηση της τεχνολογίας (ηλεκτρονικοί ήχοι και ειδικά λογισμικά επεξεργασίας ήχου) βοήθησε σε μεγάλο βαθμό στο τελικό αποτέλεσμα. 

Στο παρακάτω βίντεο παρατίθενται τέσσερις ηχητικές/μουσικές συνθέσεις και αυτοσχεδιασμοί, για τις οποίες εργάστηκαν οι μαθητές : Χριστίνα Κυριαζοπούλου, Νικόλας Λάγιος, Κωνσταντίνος Μπόρος, Ανδρέας Μανωλόπουλος, Σταύρος Τοκμακίδης και Στέλλα Σερεμέτα.

Τον μήνα Μάιο οι συμμετέχοντες στο έργο μαθητές είχαν την ευκαιρία να ανταλλάξουν ιδέες μέσα από συζήτηση που αναπτύχθηκε στο forum του Twinspace και να αξιολογήσουν τη συμμετοχή τους αλλά και το ίδιο το eTwinning έργο μέσα από ερωτηματολόγιο που αναρτήθηκε στην πλατφόρμα. 

evaluation questionnaire

Στο πλαίσιο της συμμετοχής τους στο eTwinning Project με τίτλο “Power of Sounds”, οι μαθητές της Β΄ τάξης μελέτησαν τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά των διαφόρων ήχων που τους περιβάλλουν, αλλά και τη δύναμη που έχουν οι ήχοι να επηρεάζουν ή και να διαμορφώνουν τη διάθεση και την ψυχολογία των ανθρώπων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία οι μαθητές επικοινώνησαν μεταξύ τους και με τους Πολωνούς συνομηλίκους τους, συνεργάστηκαν, αλληλοεπίδρασαν και εξοικειώθηκαν τόσο με την ενεργητική ακρόαση όσο και με ζητήματα ακουστικής οικολογίας. Παράλληλα, βελτίωσαν τις γνώσεις τους στις ΤΠΕ και πειραματίστηκαν με νέες τεχνικές μουσικής σύνθεσης. 

Υπεύθυνη καθηγήτρια για το eTwinning έργο ήταν η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη

Οι δράσεις του παραπάνω έργου αναρτήθηκαν στο ιστολόγιο και το κανάλι youtube του Σχολείου και παρουσιάστηκαν από τους μαθητές Δαμιανό Μουτεβελίδη, Νικόλα Λάγιο και τη μαθήτρια Στέλλα Σερεμέτα στην  Ημέρα Πολιτισμού, Επιστημών και Αθλητισμού «εὖγε!» στις 27 Μαΐου 2022. 

Στις δράσεις του έργου συμμετείχαν οι παρακάτω μαθητές από τη Β΄ και τη Γ΄ τάξη: 

Βλαχάκης Κωνσταντίνος 

Βρόντος Δημήτρης 

Γιωτοπούλου Σοφία 

Δάκου Μυρτώ 

Δημητρίου Μίλτιάδης 

Δημογιάννη Ζωή 

Κυπάρου Χρυσούλα 

Κυριαζοπούλου Χριστίνα 

Λάγιος Νικόλας 

Λεβέντη Ηλέκτρα 

Μαντέλα Ελένη 

Ντίτριχ Αγγελή Ελισάβετ Ευαγγελία 

Μάντζιου Δήμητρα Δανάη 

Μανωλόπουλος Ανδρέας 

Μουτεβελίδης Δαμιανός Εμμανουήλ 

Μανωλοπούλου Θωμαή 

Μπόρος Κωνσταντίνος 

Μπουρουζήκας Μάριος Αντώνιος 

Ναλμπαντίδης Αχιλλέας 

Οικονόμου Κωνσταντίνα 

Παπαδρόσου Αικατερίνη 

Καμπερίδη Δανάη 

Παπαδόπουλος Σοφοκλής 

Παπαλεξανδρής Μιλτιάδης 

Πατέλη Χριστίνα 

Πρωτοφανούσης Φίλιππος 

Ρεφανίδης Ιωάννης 

Ρηγόπουλος Βασίλειος 

Σεβιντικίδη Μαριάννα 

Σερεμέτα Στέλλα 

Σκανδύλα Μαρία Ελένη 

Τοκμακίδης Σταύρος 

Φραγκίδης Αλέξανδρος 

Πάνος Κωνσταντίνος Ραφαήλ 

Τολίδη Ευτυχία 

Τουτζιάρη Πασχαλία 

Τσαπακίδου Κυριακή 

Τσίντογλου Αλεξάνδρα 

Τσιρά Βασιλική Ιουλία 

Τσίρη Άννα 

Τσίτος Χρήστος 

Χαρίσκου Ιωάννα