Κατά το τρέχον σχολικό έτος 2022-2023 οι μαθήτριες και οι μαθητές του 1ου τμήματος της Γ΄ Γυμνασίου συνέχισαν το περιβαλλοντικό πρόγραμμα με θέμα: CLIVUT: Κλιματική Αξία των Αστικών Δένδρων, το οποίο είχαν ξεκινήσει από πέρσι ως μαθήτριες και μαθητές της Β΄ Τάξης. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε με την στήριξη του Τμήματος Δασολογίας και Φυσικού Περιβάλλοντος της Σχολής Γεωπονίας και Δασολογίας και είναι ενταγμένο στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα υπό τον συντονισμό του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών και Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου της Περούτζια. Γενικός Στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και η υλοποίηση της Στρατηγικής των Πράσινων Υποδομών για το Κλίμα σε μεσογειακές πόλεις με βάση τον κοινό σχεδιασμό και τη διαχείριση των αστικών και περιαστικών χώρων πρασίνου από υπευθύνους αστικού σχεδιασμού και πολίτες.
Οι μαθήτριες και οι μαθητές μας με την έναρξη του σχολικού έτους ζωγράφισαν και δημιούργησαν σε χώρο του Σχολείου ένα δένδρο με σκοπό, να μεταφέρουν μηνύματα για τα δένδρα και την αξία τους στο αστικό περιβάλλον στους υπόλοιπους μαθητές του Σχολείου.
Στις αρχές Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο του συγκεκριμένου προγράμματος, οι μαθητές και οι μαθήτριες του τμήματος είχαν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από διδάσκουσες και ερευνήτριες του Τμήματος Δασολογίας για το φυσικό περιβάλλον του περιαστικού δάσους, την εδαφολογία του, τη βιοποικιλότητα που φιλοξενεί, τις δυνατότητες βελτίωσης των δασικών φυτών αλλά και για τις πολιτικές προστασίας του. Επίσης ενημερώθηκαν για τον τρόπο με τον οποίο προσφέρουν τα δένδρα στο αστικό περιβάλλον, μέσω της διαδικασίας της φωτοσύνθεσης, δηλαδή ανταλλαγής διοξειδίου του άνθρακα με οξυγόνο. Με την συμμετοχή των υπευθύνων του προγράμματος αποφάσισαν να μετρήσουν αυτή την σχέση αερίων στον δικό τους περιβάλλοντα χώρο του Σχολείου.
Χωρίστηκαν σε ομάδες και σε συνεργασία με την ομάδα του Λυκείου μας, η οποία δραστηριοποιούταν στο ίδιο πρόγραμμα, άρχισαν να μετρούν τα δασοκομικά χαρακτηριστικά των δένδρων της αυλής τους. Μέτρησαν το ύψος, τη διάμετρο του κορμού, τις συντεταγμένες του σημείου με τη βοήθεια και χρήση Googlemaps και εντόπισαν το είδος στο οποίο ανήκουν.
Όλα αυτά τα στοιχεία καταγράφηκαν σε φυλλάδιο. Η ολοκλήρωση της καταγραφής πραγματοποιήθηκε στα τέλη του Απριλίου. Στη συνέχεια μαθητές και μαθήτριες του Γυμνασίου και του Λυκείου μας ένωσαν τα δεδομένα τους και με τη βοήθεια των Υπευθύνων του προγράμματος του Πανεπιστημίου, πέρασαν τα δεδομένα σε πρόγραμμα. Για κάθε δένδρο που μέτρησαν είδαν με βάση τα δασοκομικά χαρακτηριστικά του, την ποσότητα του διοξειδίου του άνθρακα που καταναλώνει σήμερα αλλά και σε βάθος χρόνων.
Τα αποτελέσματα της έρευνάς τους για την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, καθώς και τον καίριο ρόλο των δέντρων στην αντιμετώπιση του προβλήματος ήταν εντυπωσιακά.