Ταξιδεύοντας με τον Οδυσσέα επί σκηνής 4η Διδακτική Επίσκεψη Α΄ Γυμνασίου
Φεβ 20 2023

Την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου 2023, πραγματοποιήθηκε για τις μαθήτριες  και τους μαθητές της Α΄ τάξης η τέταρτη διδακτική τους επίσκεψη στο πλαίσιο του μαθήματος των Αρχαίων Ελληνικών. Οι μαθητές παρακολούθησαν την παράσταση «Οδύσσεια», σε κείμενο της θεατρικής ομάδας «Μικρός Βορράς» στο θέατρο «Αμαλία».  

Ο «Μικρός Βορράς» παρουσίασε την «Οδύσσεια» του Ομήρου, το δεύτερο μεγάλο ηρωικό έπος της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, το κατεξοχήν συμβολικό κείμενο για την ανθρώπινη περιπέτεια, την περιπλάνηση της ύπαρξης, τη σύνδεση με τις έννοιες της πατρίδας και του νόστος. Η περιπέτεια του Οδυσσέα δόθηκε μέσα από διάφορα ήδη θεάτρου, παντομίμα, ζωντανή μουσική, τραγούδι και αυτοσχεδιασμό αλλά και διάδραση. Οι θεατές μεταμορφώθηκαν σε συνταξιδιώτες και οι ηθοποιοί στο όχημα, ώστε να ξετυλιχθεί το μεγαλείο του κειμένου. 

Οι μαθητές εντυπωσιάστηκαν από την ευρηματικότητα των σκηνικών, τις ικανότητες των ηθοποιών στην απομνημόνευση του κειμένου, στο χορό και το τραγούδι και την γρήγορη αλλαγή κοστουμιών. Στο τέλος της παράστασης οι συντελεστές-ηθοποιοί άνοιξαν διάλογο με τους μαθητές, ζήτησαν τις εντυπώσεις τους και τους κάλεσαν να ζωντανέψουν κατά ομάδες σκηνές από την Οδύσσεια. Η ανταπόκριση ήταν μαζική και το αποτέλεσμα απολαυστικό και ευφάνταστο!

Εντυπώσεις μαθητών

«Η παράσταση ήταν πολύ ωραία και πρωτότυπη. Εντυπωσιάστηκα που μόνο τέσσερις ηθοποιοί κατάφεραν να παίξουν ένα τόσο μεγάλο ποίημα με τόσους πολλούς χαρακτήρες. Επίσης βρήκα αξιοθαύμαστο ότι όλα τα υλικά που χρησιμοποίησαν ήταν πολύ απλά, τα σκηνικά ήταν χειροποίητα και η σκηνή δεν άλλαζε ποτέ! Το θέατρο αυτό μου άρεσε πολύ, γιατί έδειξε ότι μια παράσταση δεν χρειάζεται μεγάλα και πολλά σκηνικά, για να είναι ωραία και ότι με λίγη φαντασία τα πάντα μπορούν να συμβούν!»

Λεωνίδας Αποστολάκης

 

«Η παράσταση μου άρεσε πολύ. Με εντυπωσίασε που μόνο 4 άτομα κατάφεραν να παίξουν ένα τόσο μεγάλο έργο! Μου άρεσε η δημιουργικότητα στους ήχους και το παιχνίδι στο τέλος με τους μαθητές.»

Εύα Γιαννοπούλου

 

«Το θέατρο που επισκεφτήκαμε και παρακολουθήσαμε ήταν κάτι διαφορετικό απ’  όσα έχω δεί μέχρι τώρα. Η παράσταση ήταν διασκεδαστική, μου άρεσε που δεν είχε διαλείμματα και που οι ηθοποιοί άλλαζαν ρούχα πάνω στη σκηνή χωρίς να τους καταλαβαίνει κανείς. Ήταν μια όμορφη και διαφορετική εμπειρία.»

Θάνος Καλινδέρης

 

«Μου άρεσε που οι ηθοποιοί ήταν μόνο τέσσερις και τους θαύμασα που μπόρεσαν να μάθουν τόσες ραψωδίες απέξω. Επίσης ήταν ωραίο που χρησιμοποιούσαν λέξεις και εκφράσεις της εποχής μας. Και φυσικά τα παιχνίδια στο τέλος που ήταν πολύ πρωτότυπα!»

Στέλλα Γεμενετζή

 

«Η παράσταση γενικά ήταν πάρα πολύ ωραία. Μια στιγμή που μου άρεσε ιδιαίτερα ήταν όταν ο Οδυσσέας και οι άλλοι ναυτικοί επισκέφτηκαν το νησί των Κυκλώπων. Ακόμη μου άρεσε που ήταν διαδραστικό, δηλαδή συμμετείχαν τα παιδιά.»

Δημοσθένης Καλτσίκης

 

«Το θέατρο που παρακολουθήσαμε μου έκανε μεγάλη εντύπωση. Ο τρόπος που έπαιζαν ήταν απίστευτος, όλοι ήταν πολύ ταλαντούχοι και δημιουργικοί, μας ψυχαγωγούσαν και ταυτόχρονα μαθαίναμε πάρα πολλά πράγματα για την “Οδύσσεια”.»

Βέρα Βαλτούδη

 

«Η παράσταση, κατά την γνώμη μου, ήταν εξαιρετική! Πολύ ωραία ήταν η σκηνή με το Κύκλωπα, είναι μια από τι αγαπημένες μου. Μου άρεσε που η ομάδα είχε άμεση επικοινωνία με το κοινό, που χρησιμοποιούσαν λέξεις και φράσεις απ’  το βιβλίο μας και τα σκηνικά ήταν απλά, καθημερινά πράγματα.»

Παναγιώτης Αραμπατζής