1η διδακτική επίσκεψη της Β΄ Γυμνασίου στο Τελλόγλειο
Οκτ 18 2021

Την Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2021, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης επισκέφθηκαν το Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών Α.Π.Θ και ξεναγήθηκαν στην έκθεση με τίτλο «Το ΄21 των Συλλεκτών», που πρωτοπαρουσιάστηκε στο Μουσείο Μπενάκη και παρουσιάζεται ταυτόχρονα με την έκθεση «Λεωνίδας – Ναπολέων – Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων», στο πλαίσιο του εορτασμού των διακοσίων χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες είχαν την ευκαιρία να δουν από κοντά τόσο συλλεκτικά διακοσμητικά αντικείμενα όσο και αντικείμενα προορισμένα για καθημερινή χρήση, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν τον 19ο αιώνα και φιλοξενούνταν στα σαλόνια και τα γραφεία αστικών σπιτιών της Ευρώπης και της Αμερικής. Αυτά τα αντικείμενα αναπαριστούσαν εικόνες της προεπαναστατικής Ελλάδας με ανώνυμους εξεγερμένους ήρωες ή σκηνές από την καθημερινή ζωή μπροστά από αρχαία ερείπια. Η αναβίωση της ελληνικότητας μέσα από αυτές τις εικόνες δημιούργησε μια μόδα στα ευρωπαϊκά σαλόνια που ενίσχυσε το κίνημα του φιλελληνισμού και αποτέλεσε σημαντικό παράγοντα υποστήριξης της προσπάθειας των Ελλήνων για την ελευθερία.

Στη δεύτερη έκθεση με τίτλο «Λεωνίδας – Ναπολέων – Μπότσαρης: Η γλώσσα των συμβόλων» παρουσιάστηκε ο ρόλος των συμβόλων στην πολιτική και την τέχνη και η επίδραση της αρχαιότητας στη διαμόρφωση της εικόνας της Ελληνικής Επανάστασης και στο φιλελληνικό κίνημα. Μέσα από τους πίνακες των Delacroix, David, Lipparini, Langlois, De Neuville αλλά και μέσα από άλλα έργα, αντικείμενα και χειρόγραφα, οι μαθητές και οι μαθήτριες είδαν τις ηγετικές μορφές του Ναπολέοντα και του Μπότσαρη να διασταυρώνονται με μορφές σύμβολα της αρχαιότητας, όπως του Λεωνίδα και του Μεγάλου Αλεξάνδρου, και να ταυτίζονται με την υπέρτατη θυσία για την πατρίδα και για τα υψηλά ιδανικά.

Η ξενάγηση ολοκληρώθηκε με ένα διαδραστικό παιχνίδι, στο οποίο οι μαθητές και οι μαθήτριες παρουσίασαν ποιήματα και σύντομες ιστορίες που συνέταξαν αυθόρμητα με αφορμή αποφθέγματα των μορφών συμβόλων της αρχαιότητας και της Ελληνικής Επανάστασης.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι φιλόλογοι Ελένη Κόντα, Μάρθα Πετμεζάρη, η καθηγήτρια Γαλλικών Σοφία Καρασάββα και η καθηγήτρια Αγγλικών Αγλαΐα Σταυρίδου.