1ος ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ – «Παρασκευάζω και παρουσιάζω ένα γιορτινό παραδοσιακό ή εθνικό πιάτο μαγειρικής»
Ιαν 13 2021

Την Τρίτη 5 Ιανουαρίου 2021, δώδεκα επίδοξοι μάγειρες ανέδειξαν το γαστρονομικό τους ταλέντο στον 1ο Διαδικτυακό Διαγωνισμό Μαγειρικής που διοργάνωσε το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης.

Μαθητές και μαθήτριες από όλες τις τάξεις του Γυμνασίου, έβαλαν τις ποδιές τους, και παρουσίασαν με τον δικό τους μοναδικό τρόπο το δημιούργημά τους περιγράφοντας άριστα τον τρόπο παρασκευής, τη διατροφική αξία και τον τόπο προέλευσης του πιάτου τους. Η αγωνία αλλά και ο ενθουσιασμός στα πρόσωπα των διαγωνιζόμενων ήταν παραπάνω από εμφανής.

Παραδοσιακά αλμυρά, γλυκά πιάτα αλλά και ροφήματα εμφανίστηκαν στις οθόνες ενώ μαθητές, καθηγητές και κριτική επιτροπή παρακολούθησαν με ιδιαίτερη προσήλωση τη «μάχη» που έδιναν οι μικροί μάγειρες.

Και ποιος ήταν ο μεγάλος νικητής; Η γαστρονομία!

Μέσα από τις δημιουργίες τους, τα παιδιά ανέδειξαν με ευφάνταστο και δημιουργικό τρόπο όχι μόνο τα βήματα, τα υλικά παρασκευής, τη διατροφική αξία των τροφών, το στήσιμο της παρασκευής αλλά και τον τόπο προέλευσης του πιάτου. Με αυτή τη διαδικασία οι μαθητές κατάφεραν να φέρουν και να συνδυάσουν τις σχολικές γνώσεις (Μαθηματικά, Χημεία, Βιολογία, Γλώσσα, Γεωγραφία, Ιστορία, Εικαστικά και Οικιακή Οικονομία) με την καθημερινή τους ζωή.

Η περίοδος των εορτών είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με αγαπημένα πρόσωπα, μυρωδιές, μελωδίες, δώρα, ξεγνοιασιά. Η παρασκευή λοιπόν ενός γιορτινού πιάτου έδωσε την ευκαιρία στους συμμετέχοντες αυτά τα ξεχωριστά για όλους Χριστούγεννα να νιώσουν ακόμα πιο δημιουργικοί και να έρθουν, μέσα από τη μαγειρική, πιο κοντά τόσο με τους συμμαθητές και καθηγητές τους όσο και με αγαπημένα πρόσωπα της οικογένειας τους.

Εάν σας άνοιξε η όρεξη και θέλετε να δοκιμάσετε τα εδέσματα των μαθητών μας, παρακάτω θα βρείτε όλες τις συνταγές.

Διαγωνιζόμενοι:

Α΄ Τάξη

Ιωάννου Θεανώ-τσάι πορτοκαλιού

Καμπερίδου Δανάη (ρολό γεμιστό με δαμάσκηνα και πατάτες)

Ρηγόπουλος Βασίλειος (Κοπεγχάγη – γλυκό)

Σερεμέτα Στέλλα (σπανακόπιτα)

Σκανδύλα Μαρία-Ελένη (βασιλόπιτα)

Β΄ Τάξη

Μπόσκου Δημήτριος (χοιρινό με δαμάσκηνα και κάστανα)

Κάλτσου Ελισάβετ (κορμός)

Χαλκιοπούλου Χριστίνα (κολοκυθόσουπα)

Χειροπέδης Κωνσταντίνος (γαλατόπιτα)

Γ΄ Τάξη

Γιαννακόπουλος Φίλιππος (Χριστουγεννιάτικα μπισκότα)

Λίταινα Βασιλική (ρεβίθια με λουκάνικο)

Σαμολαδά Βασιλική (κρεατόπιτα ως βασιλόπιτα)

Για την επιτυχή υλοποίηση της δράσης συνεργάστηκαν με τα παιδιά οι καθηγητές: Καλπακίδου Χριστίνα, Ντίνα Όλγα-Μαρία, Σαρμή Στέλλα, Σπανός Θοδωρής και Στεφανίδου Γεωργία.