«ΤΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΑΣ ΧΡΟΝΙΑ», Τελετή Αποφοίτησης 23 Ιουνίου 2022
Ιούλ 10 2022

 αποχαιρετώντας
τους/τις αποφοίτους του 2022

Ποιος δεν αναπολεί τα μαθητικά χρόνια της ξεγνοιασιάς, της ανεμελιάς και -γιατί όχι -και της σκανταλιάς; Αυτά τα χρόνια μένουν στη μνήμη όλων μας ως τα καλύτερα…

Με το γνωστό τραγούδι «Τα καλύτερά μας χρόνια» ξεκίνησε η τελετή αποφοίτησης, την Πέμπτη 23 Ιουνίου, στο κλειστό γυμναστήριο του σχολείου μας.  Οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, απαλλαγμένοι/ες από το άγχος των Πανελληνίων εξετάσεων κατέφθασαν στο σχολείο με χαρούμενη και γιορταστική διάθεση, τα κορίτσια, ντυμένα με λευκά φορέματα, ενώ τα αγόρια  με κουστούμια.

Η γιορτή ξεκίνησε με την παρουσίαση του/της κάθε απόφοιτου/της, που συνοδευόταν από μια φωτογραφία σε παιδική ηλικία κι ένα βιντεάκι από τα πρώτα χρόνια στο σχολείο, προκαλώντας έτσι τη συγκίνηση των γονέων, που διαπίστωναν πως τα παιδιά τους μεγάλωσαν πια. 

Τα παιδιά παραλάμβαναν το Απολυτήριό τους, που και τυπικά πια σήμανε το τέλος της σχολικής τους ζωής. Παράλληλα, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων και ο Σύλλογος Διδασκόντων πρόσφερε στα παιδιά μια αναμνηστική πλακέτα με τα γνωστά χαρούμενα και ανέμελα ανθρωπάκια του Keith Haring, για να θυμούνται αυτήν την όμορφη εκδήλωση αναπολώντας τα καλύτερα τους χρόνια στο αγαπημένο τους σχολείο.

 

Στη συνέχεια, οι απόφοιτοι, καθισμένοι πια απέναντι στο πολυπληθές κοινό, άκουσαν τον συγκινητικό αποχαιρετιστήριο λόγο της Διευθύντριας, Άννας Σγουρού, που τους έκανε να συνειδητοποιήσουν πως πράγματι η σχολική ζωή έφτασε στο τέλος. Με τα λόγια όμως του Ναζίμ Χικμέτ η Διευθύντρια τους διαβεβαίωσε πως «οι πιο όμορφες θάλασσες είναι αυτές που δεν έχουμε ακόμα ταξιδέψει…» κι άφησε στο φάκελό τους ένα κομμάτι των σκέψεων που μοιράζονταν όλοι οι καθηγητές κι οι καθηγήτριες των παιδιών που εκείνη την ώρα αποχαιρετούσαμε:

Καίριος και ουσιαστικός ήταν και ο λόγος του κ. Παναγιώτη Υφαντή, καθηγητή της Θεολογικής Σχολής ΑΠΘ και γονέα απόφοιτης (του τρίτου παιδιού του που αποφοίτησε από το Αρσάκειο), ο οποίος -εκπροσωπώντας όλους τους γονείς- ανέδειξε τη συνολική σημασία του αρσακειακού σχολικού περιβάλλοντος, τονίζοντας όχι μόνο τις αξίες που πρεσβεύει και τις δράσεις που αναλαμβάνει το σχολείο, αλλά και την βαρύτητα εκείνων των ιδιαίτερων ανθρώπινων προσωπικών σχέσεων που αναπτύσσονται στην σχολική κοινότητα και συνδιαμορφώνουν την προσωπικότητα των εφήβων.

Ο πρόεδρος του 15μελούς, Νίκος Κώστα, με τον αντιπρόεδρο Δήμο Ναϊσίδη, αποχαιρέτησαν φίλους και καθηγητές, ενώ ο Χρήστος Σερέφας εκπροσωπώντας τον Σύλλογο Αποφοίτων του Αρσακείου Θεσσαλονίκης, καλωσόρισε τους νέους αποφοίτους.

Τραγούδια, φωτογραφίες και χορός δημιουργούσαν ένα κλίμα χαράς και ανακούφισης, αλλά ταυτόχρονα τροφοδοτούσαν διαρκώς μια νοσταλγική διάθεση..

 

 

Στη συνέχεια, τα παιδιά παρουσίασαν τα τμήματα των τεσσάρων κατευθύνσεων, χαρίζοντας σε όλους μας μια γεύση πραγματικής σχολικής ζωής. Παρά την αποστασιοποίηση που είχε επιβληθεί αρκετούς μήνες λόγω των υγειονομικών συνθηκών, τα παιδιά κατάφεραν να κρατήσουν τη ζεστασιά των σχέσεών τους, απόλαυσαν -κι ας είχαν το άγχος της προετοιμασίας για τις εξετάσεις- την τελευταία ξεχωριστή χρονιά τους στην φυσική τάξη και μίλησαν για αυτήν με αγάπη και συγκίνηση, χιούμορ και τρυφερότητα, αποδεικνύοντας πόσο απαραίτητο είναι το ζωντανό σχολείο για τη ψυχική τους ισορροπία.

Ίσως για αυτό, οι φετινοί μας απόφοιτοι τραγούδησαν και χόρεψαν με τόσο κέφι και όρεξη, απολαμβάνοντας κάθε στιγμή της αποφοίτησής τους. Η εκδήλωση έκλεισε με ένα υπέροχο βαλς: αγκαλιασμένοι και χαμογελαστοί οι μαθητές και οι μαθήτριές μας, απόφοιτοι πια, γύρισαν σελίδα στη ζωή τους, κρατώντας τη γλυκιά ανάμνηση των καλύτερων χρόνων.

 Στον όμορφο κήπο του σχολείου ακολούθησε δεξίωση για όλους τους γονείς, τους καθηγητές και τις καθηγήτριες, τους συγγενείς και φίλους που πλαισίωσαν κι αγκάλιασαν τους φετινούς απόφοιτους. Το συγκρότημα «all around» των ίδιων των αποφοίτων, με τη ζωντανή παρουσία του, το κέφι και το ταλέντο του, συνόδευε μέχρι αργά το βράδυ τις αγκαλιές και τα συγχαρητήρια, τη χαρά, την ανυπομονησία και τη συγκίνηση..

Αγαπημένα μας παιδιά, οι ευχές μας θα σας συνοδεύουν πάντα.