Τα Κολλητήρια του Καραγκιόζη μάς μιλούν για τη φιλία!
Μαρ 16 2025

Στο πλαίσιο της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της Σχολικής Βίας και του Εκφοβισμού (6 Μαρτίου) αλλά και του φετινού Σχεδίου Δράσης «Στου Θεάτρου τη σκηνή, γνώσεις χτίζουμε μαζί!», τα παιδιά του Αρσακείου Νηπιαγωγείου Θεσσαλονίκης παρακολούθησαν την παράσταση Θεάτρου Σκιών «Τα Κολλητηροφιλαράκια» από την Ομάδα Παραστατικής και Εικαστικής Δημιουργικότητας «Σκιάς Όναρ» στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης.

Το έργο, συνδυάζοντας την παράδοση με σύγχρονα κοινωνικά ζητήματα, προβάλει με εκπαιδευτικό και ψυχαγωγικό χαρακτήρα την αξία της φιλίας, της συνεργασίας, της προσφοράς και της ενότητας, ενώ ταυτόχρονα αποδοκιμάζει κάθε μορφή βίας και αδιαφορίας.

Νήπια και προνήπια συντάχτηκαν μαζί με τα Κολλητήρια, που στην υπόθεση της παράστασης καταφέρνουν να κερδίσουν έναν διαγωνισμό καλύτερου φίλου, εν αγνοία τους μάλιστα, αλληλοεπιδρώντας μεταξύ τους θετικά, με ενσυναίσθηση και σεβασμό. Κατανόησαν ότι οι προσπάθειες του Καραγκιόζη να κερδίσει απέβησαν άκαρπες ακριβώς επειδή χαρακτηρίζονταν από εγωισμό, έλλειψη ενδιαφέροντος προς τον άλλον και κατάχρηση δύναμης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες συμμετείχαν στη διαδραστική παράσταση, γέλασαν, χόρεψαν και χειροκρότησαν στο τέλος την αίσια έκβαση του έργου.

Ο καραγκιοζοπαίχτης, κ. Δημήτρης Καρόγλου, συζήτησε με τα παιδιά, απάντησε σε ερωτήσεις τους, μοιράστηκε μυστικά του Θεάτρου Σκιών και παρουσίασε τις διάφορες φιγούρες της παράστασης και τον τρόπο με τον οποίο αυτές κινούνται στον μπερντέ.

Το παραδοσιακό ελληνικό Θέατρο Σκιών με μία παράσταση για τον Εκφοβισμό, έχοντας τον Καραγκιόζη ως εκπαιδευτικό εργαλείο, κινητοποίησε το ενδιαφέρον και την περιέργεια των παιδιών, πρόσφερε γνώσεις και κυρίως την ευκαιρία για επεξεργασία των εννοιών κλειδιών του θέματος.