Είναι τα βλέφαρά μου διάφανες αυλαίες..
Μαρ 8 2020

Τα βραβεία των Αγώνων Λόγου και Τέχνης: τα πέντε βραβευμένα έργα του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης

Για 13η συνεχή σχολική χρονιά πραγματοποιήθηκαν από την Εποπτεία των Σχολείων της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας οι Αγώνες Λόγου και Τέχνης.  Αφορμή για την καλλιτεχνική έκφραση των παιδιών αποτέλεσε ο ποιητικός λόγος του Ανδρέα Εμπειρίκου, σύντομος και υπαινικτικός, που παρακίνησε τους μαθητές και τις μαθήτριες να αποτυπώσουν με λέξεις, χρώματα, νότες ή εικόνες τα όνειρα και τις επιθυμίες τους, αντιδιαστέλλοντάς τα ίσως στην πραγματικότητα που μας περιβάλλει ή και διεκδικώντας έτσι την πραγμάτωσή τους.

Την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου πραγματοποιήθηκε η τελετή της απονομής βραβείων των 13ων Αγώνων Λόγου και Τέχνης, στο θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Ψυχικού. Η εκδήλωση άνοιξε με εισαγωγή από την φιλόλογο του Β΄ Αρσακείου Λυκείου Ψυχικού κ. Μαρία Μπουζινέλου, η οποία αναφέρθηκε στο θέμα του φετινού διαγωνισμού και στον τρόπο με τον οποίο η τέχνη προσφέρει μια νέα «όραση» του κόσμου. Έναν τρόπο για να «βλέπουμε» με τα μάτια κλειστά όσα μπορούμε αλλά και όσα θέλουμε. Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης αφιερώθηκε στη βράβευση των παιδιών. Οι νικητές παρέλαβαν από τα μέλη της κριτικής επιτροπής τα βραβεία τους και ως αναμνηστικό δώρο τα ποιήματα του Κ. Π. Καβάφη και του Γ. Σεφέρη από τις εκδόσεις “Ίκαρος”. Ακολούθησε μια πραγματικά ενδιαφέρουσα συζήτηση των παιδιών με τα μέλη της κριτικής επιτροπής, τους καλλιτέχνες: Αντώνη Φωστιέρη, Κυριάκο Συφιλτζόγλου, Βαγγέλη Ραπτόπουλο, Νίκο Δαββέτα, Αλέξανδρο Χαντζή, Χρήστο Μποκόρο, Γιώργο Ταξίδη, Μιχάλη Καλογεράκη και Παντελή Καλογεράκη.

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης απέσπασε και φέτος αρκετά βραβεία για έργα που χαρακτηρίζονται από ευαισθησία κι ευρηματικότητα. Είμαστε περήφανοι για όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και τα συγχαίρουμε με θέρμη για τη δύναμη της έκφρασής τους.

Αξίζει να δείτε και να διαβάσετε τα πέντε βραβευμένα έργα των μαθητών και μαθητριών του Σχολείου μας:

Πρώτο βραβείο στην ταινία μικρού μήκους «Κοιτάς αλλά δεν βλέπεις»,

που γύρισαν οι Γαρυφαλλιά Κοκτσίδου, Γιώργος Κουρού, Χριστιάνα Λάκκα, Φανή Μάνου, Σωκράτης Μουσμουλίδης, Παναγιώτα Μπαμπαλή, Γεωργία Μπαρκαμπά, Εβελίνα Μπογιάρη και Νίκος Σαρρής,  όλοι μαθητές και μαθήτριες της Γ΄τάξης. Ο Σωκράτης, που ανέλαβε τη σκηνοθεσία και το σενάριο της ταινίας, σημειώνει:

Αδιαμφισβήτητα σε όλους μας έχει τύχει να χάσουμε το λεωφορείο! Δεν είναι άλλωστε όλες οι μέρες χαρούμενες… Απ’ αυτή την απλή ατυχία που μπορεί να μας συμβεί, ξεκινάει μια σύντομη διαδρομή μέχρι κάποια άλλη στάση. Μια διαδρομή που μοιάζει αιώνια και τρομακτική, όταν αρχίζεις να βλέπεις καλύτερα τι συμβαίνει γύρω σου… Ανθρώπους να κοιμούνται στον δρόμο, άλλους να ψάχνουν στα σκουπίδια.  Ανθρώπους αγενείς και αντικοινωνικούς, προσηλωμένους στις οθόνες των κινητών. Αυτά είναι μερικά από τα καθημερινά κοινωνικά φαινόμενα που όλοι μας κοιτάμε, αλλά κανένας δεν τα βλέπει από την οπτική γωνία αυτών που πρωταγωνιστούν σε αυτά. Κλείνοντας όμως τα μάτια και παλεύοντας να αλλάξουμε αυτό το θλιβερό κομμάτι της κοινωνίας μας, μπορεί και να τα καταφέρουμε στο τέλος. Αρκεί να έχουμε σεβασμό προς τον συνάνθρωπό μας, αποδοχή στο διαφορετικό, ενσυναίσθηση και αλληλεγγύη, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας, φύλου ή ηλικίας. Με λίγη ανθρωπιά τα πάντα αλλάζουν… Στο χέρι μας είναι!

Πρώτο βραβείο Σκίτσου στην Αναστασία Μπουζίκα-Παπαθανασίου:

Δεύτερο βραβείο Διηγήματος στη Στελίνα Μπουζοπούλου για το διήγημά της «Τον κόσμο ολόκληρο…» και τρίτο βραβείο στην Αλεξία Τριανταφυλλίδου για το διήγημά της «Mütterliche Liebe»

Διαβάστε τα διηγήματα: «Τον κόσμο ολόκληρο…» και «Mütterliche Liebe»

Τρίτο βραβείο φωτογραφίας στον Μιχάλη Νικολιό:

Η Αλεξία Τριανταφυλλίδου που παρέστη στην βράβευση καταγράφει τις εντυπώσεις της:

26.02.20. Το θέατρο του Αρσακείου Ψυχικού γέμισε παιδιά και ενήλικες με εύθυμη διάθεση. Η εκδήλωση ξεκίνησε απονείμοντας στα παιδιά που βραβεύτηκαν τους επαίνους τους. Μετά την βράβευση εμφανίστηκε στην σκηνή η κριτική επιτροπή. Αξιοθαύμαστοι και σπουδαίοι καλλιτέχνες βρίσκονταν στην εκδήλωση εντυπωσιάζονας και ”μαγεύοντας” τόσο τις νεαρές ψυχές όσο και τους καθηγητές, τους γονείς, τους κηδεμόνες. Από όλους τους καλλιτέχνες ξεχώρισα τον κ. Νίκο Δαββέτα, τον κ. Χρήστο Μποκόρο και τον κ. Αντώνη Φωστιέρη. Η κάθε τους φράση άγγιζε όλο και περισσότερο τον ψυχικό κόσμο των ακροατών, προκαλούσε νοηματική συγκίνηση, γεννούσε θαυμασμό και απορία. Στην συζήτηση που έγινε γύρω από το θέμα ”Τέχνη” ακούστηκαν τόσο ενδιαφέρουσες γνώμες, που φεύγοντας από εκεί ένιωσα την ανάγκη να πω σε όλους όλα όσα έμαθα. Ένιωσα, επίσης, την επιθυμία να συνεχίσω να γράφω και να εμβαθύνω περισσότερο στην τέχνη, η οποία, όπως είπε ο κ. Φωστιέρης, «δεν σου χαρίζει ένα ψάρι, αλλά σου μαθαίνει να ψαρεύεις». Εύχομαι στο μέλλον να δοθεί σε όλα τα παιδιά η ευκαιρία να συναναστραφούν τόσο σπουδαίους ανθρώπους και να τους μείνει αυτή η εμπειρία ανεξίτηλη στον χρόνο, όπως έμεινε και σε μένα.

Συγχαρητήρια σε όλα τα παιδιά. Μακάρι πάντα να έχουν το κίνητρο να αναζητούν στην τέχνη στήριγμα δίνοντας ταυτόχρονα με τη δική τους ματιά νόημα στον κόσμο.

Περισσότερα για την τελετή βράβευσης εδώ