Η Εκπαίδευση τότε..
Φεβ 2 2024

μέσα από αρχεία και εικόνες

Στις 30 Ιανουαρίου, γιορτή αφιερωμένη στην εκπαίδευση, τα τμήματα Α1 και Α4 του σχολείου μας επισκέφθηκαν την Έκθεση «Η Εκπαίδευση στη Θεσσαλονίκη μέσα από τα σχολικά αρχεία 19ος και 20ος αιώνας», που διοργάνωσε το Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης  σε συνεργασία με σχολεία της πόλης, το Ιστορικό Αρχείο Μακεδονίας και το Εβραϊκό Μουσείο της Ισραηλιτικής Κοινότητας της πόλης μας στον Πολιτιστικό χώρο στην Α’ Προβλήτα στο Λιμάνι.

Οι μαθητές/τριές μας περιηγήθηκαν τους χώρους της έκθεσης με τα πολύ ενδιαφέροντα εκθέματα από τα αρχεία των σχολείων του 19ου και 20ού αιώνα της πόλης. Μέσα από σχολικά βιβλία, μαθητολόγια, πιστοποιητικά σπουδών, ενδεικτικά και απολυτήρια, φωτογραφίες εμβληματικών σχολείων της πόλης αναβίωσαν ιστορίες εκπαίδευσης από τα τέλη του 19ου αιώνα, τις αρχές του 20ου αιώνα μέχρι τις πρώτες μεταπολεμικές δεκαετίες. Ο κ. Μαραντζίδης παρουσίασε τα εκθέματα, αναφέρθηκε στη νοοτροπία και στα παράδοξα της παλιάς αυταρχικής εκπαίδευσης, στις ιδιαιτερότητες κάποιων σχολείων, όπως αυτό του Χορτιάτη που λειτουργούσε τους θερινούς και όχι τους χειμερινούς μήνες, αλλά και την τραγική ιστορία των Εβραίων μαθητών της πόλης μας που δεν πρόλαβαν να αποφοιτήσουν.

Μετά το τέλος της ξενάγησης διανεμήθηκαν στα παιδιά χυμοί φρούτων και ενημερωτικά φυλλάδια με κείμενα και φωτογραφίες από το αρχειακό υλικό. Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε το Κέντρο Ιστορίας για την φιλοξενία του.

Τους μαθητές και τις μαθήτριες συνόδευσαν οι φιλόλογοι Γεωργία Νάνου και Παναγιώτα Νανά, καθώς και η μαθηματικός Νικολέτα Σατσλή.