Γιορτή Πολυτεχνείου (17.11.17): «Οι βράχοι θ’ ανθίσουνε πάλι, η πατρίδα μας θα σταθεί και πάλι στο ξάγναντο»
Δεκ 2 2017

Σ’ αυτήν την χώρα δεν γιορτάζουμε τις μέρες που πραγματοποιήθηκαν τα όνειρά μας, αλλά τις μέρες που ήχησε το πρώτο σάλπισμα να παλέψουμε για αυτά. Η ελευθερία και η δημοκρατία ήταν ανέκαθεν και όνειρο και στόχος και διαρκής επιδίωξη αυτού του λαού. Ένας κρίκος στην αλυσίδα των αγώνων για ρήξη των δεσμών της τυραννίας ήταν κι ο αγώνας των φοιτητών στο Πολυτεχνείο, τον Νοέμβριο του 1973.

Αυτό το γεγονός και τα μηνύματα που αναδύονται απ’ αυτό, πρόβαλαν με τη γιορτή τους οι μαθητές της Γ΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης, την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2017. Με αφηγήσεις και απαγγελίες κειμένων από ανθρώπους που έζησαν και αγωνίστηκαν την εποχή εκείνη, με τραγούδια και προβολές, με συμβολικές δραματοποιήσεις και σκηνικές παρεμβάσεις, ανέδειξαν την αξία της αντίστασης σε οτιδήποτε και οποιονδήποτε καταστρατηγεί τα δικαιώματα και καπηλεύεται τις αξίες, τις ιδέες, τα ιερά και τα όσια του λαού μας.

Αλλά και συνέδεσαν το «τότε» με το «τώρα», διαπιστώνοντας την ανάγκη του καθημερινού, προσωπικού αγώνα για αυτοσεβασμό, αξιοπρέπεια, ειλικρίνεια, πίστη σε ιδανικά και αξίες, καταθέτοντας τη βεβαιότητα ότι μπορούμε να απελευθερωθούμε από τους εθισμούς, τις δεσμεύσεις, την υποκρισία, την αδιαφορία, την ιδιοτέλεια ή την ανοησία, την μισαλλοδοξία και τον εγωισμό. Τόνισαν ότι «ήρωας» είναι αυτός που παλεύει πρώτα απ’ όλα με τον εαυτό του και μετά για όλους τους άλλους, αυτός που αγαπά την αρετή και την θυσία.

Έτσι μπορούμε να ελπίζουμε ότι «Οι βράχοι θ’ ανθίσουνε πάλι την καλοσύνη, τα περιστέρια θα γιομίσουν τις αυλές, η πατρίδα μας θα σταθεί και πάλι στο ξάγναντο», όπως γράφει ο ποιητής. Τα μηνύματα αυτά ανέλυσε στον λόγο του και ο Διευθυντής του Σχολείου, Αθανάσιος Νευροκοπλής, εφιστώντας την προσοχή όλων στην καπηλεία υψηλών αξιακών εννοιών, όπως ο ελληνισμός και ο χριστιανισμός, από ανελεύθερα φασιστικά συστήματα.

Τη γιορτή μας, που πραγματοποιήθηκε στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης, παρακολούθησαν και πολλοί γονείς των μαθητών μας, με συγκίνηση και καμάρι για τα ταλέντα των παιδιών τους και ευγνωμοσύνη προς το Σχολείο για την ποιότητα των εκδηλώσεων που οργανώνει. Τη γιορτή επιμελήθηκαν οι καθηγητές Σωσσάνα Καρανάσιου, Γεωργία Στεφανίδου, Ευάγγελος Δήμος και Θεόδωρος Σπανός, ενώ την ευθύνη της χορωδίας και της ορχήστρας  είχε η καθηγήτρια Μουσικής Αναστασία Γκίνη.