Τσέσλι Σουλενμπέργκερ: ο «Ήρωας» του Σχολείου μας για τον μήνα Νοέμβριο
Νοέ 29 2017

Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017 το Αρσάκειο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης οργάνωσε την πρώτη για τη φετινή χρονιά εκδήλωση του “Ήρωα του Μήνα“, με μία σημαντική καινοτομία:  από φέτος «Ήρωα του Μήνα» προτείνουν μόνο τα τμήματα της Α΄ και της Β΄ Γυμνασίου, ενώ οι μαθητές της Γ΄ τάξης αναλαμβάνουν την παρουσίαση του «Δημιουργού του Μήνα». Η διαφοροποίηση αυτή, σε σχέση με τις τρεις προηγούμενες χρονιές, έγινε αποκλειστικά για λόγους χρονικής πίεσης: Τα τμήματα στο Αρσάκειο Γυμνάσιο, πλέον, είναι εννέα (9) και δεν θα προλάβαιναν να παρουσιάσουν όλα από έναν ήρωα… Οι πρώτες παρουσιάσεις λοιπόν χαρακτηρίζονταν από τον ενθουσιασμό της Α΄ τάξης και την εμπειρία της Β΄.

O ήρωας του μήνα του Α1 είναι ο Τσέσλι Σουλενμπέργκερ, με το ψευδώνυμο Σάλλυ. Ο Σάλλυ είναι πιλότος, ο οποίος γεννήθηκε στις  23 Ιανουαρίου 1951 στο Ντένισον του Τέξας, στις  ΗΠΑ. Στις 15 Ιανουαρίου 2009, ο πιλότος και κυβερνήτης του Airbus A320 απογειώθηκε  από το αεροδρόμιο LaGuardia στη Νέα Υόρκη. Λίγο μετά την απογείωση, το αεροπλάνο χτυπήθηκε από ένα μεγάλο σμήνος πουλιών, με αποτέλεσμα να χάσει και τους δύο κινητήρες του. Ο Σουλενμπέργκερ διαπίστωσε ότι δε θα προλάβαινε να προσγειωθεί σε κανένα κοντινό αεροδρόμιο… Ο πιλότος ρίσκαρε και προσυδατώθηκε με επιτυχία στον ποταμό Χιούστον. Όλοι οι επιβαίνοντες διασώθηκαν από τις κοντινές βάρκες. Το κατόρθωμα του Σάλλυ Σουλενμπέργκερ γυρίστηκε σε ταινία με τον Τομ Χάνκς στον ομώνυμο ρόλο, σε σκηνοθεσία του Κληντ Ήστγουντ, το 2016. Το Α1, πρώτο παρουσίασε τον ήρωά του, και πρώτο αναδείχθηκε και στην τελική ψηφοφορία, καθώς ο Σάλλυ, με 55 ψήφους –τους περισσότερους που έχει υποψηφιότητα στα τέσσερα χρόνια της εκδήλωσης– επελέγη από τους μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου ως «Ήρωας του Μήνα» για τον Νοέμβριο. Εδώ μπορείτε να δείτε την παρουσίαση της πρότασης των μαθητών του Α1.

Το Α2 πρότεινε ως ήρωα τον Οδυσσέα. Ο Οδυσσέας, ο μυθικός βασιλιάς της Ιθάκης, είναι ο κυριότερος χαρακτήρας στην «Οδύσσεια». Ο κεντρικός ήρωας της «Οδύσσειας», σύζυγος της Πηνελόπης και πατέρας του Τηλεμάχου, είναι γνωστός για την πονηριά και εφευρετικότητά του. Το Α2, όμως τον προέβαλλε ως ήρωα, εξαιτίας της κρίσιμης επιλογής του στην Ωγυγία, στο νησί της Καλυψούς. Εκεί, όταν η θεά Καλυψώ, του προτείνει να μείνει για πάντα κοντά της (αθάνατος, αγέραστος, ανέμελος, χωρίς κανένα πρόβλημα, με σύζυγο μια πανέμορφη θεά), ο Οδυσσέας απορρίπτει την πρότασή της –ενώ ξέρει τα μεγάλα προβλήματα που θα έχει να αντιμετωπίσει με την τρικυμία στο πέλαγος και τους Μνηστήρες στην Ιθάκη– εξαιτίας της αγάπης και της προσήλωσής του στο πρόσωπο της Πηνελόπης. Αναδεικνύεται έτσι σε ήρωα του ανθρώπινου προσώπου, που το προτιμά περισσότερο από τις όποιες θεϊκές υποσχέσεις τελειότητας και μακαριότητας. Εδώ μπορείτε να δείτε την παρουσίαση (Ppt) της πρότασης του Α2 και εδώ να διαβάσετε το κείμενό της.

Η πρωτοβουλία «Όλοι μαζί μπορούμε» επελέγη από το Α3 ως πρότυπο φιλανθρωπικής και κοινωνικής προσπάθειας. Από το 2011 σχεδιάζει και πραγματοποιεί δράσεις που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων. Για παράδειγμα: δράσεις συγκέντρωσης τροφίμων, φαρμάκων και ρούχων για τους ανθρώπους που τα έχουν ανάγκη και υποτροφιών για παιδιά που θέλουν να σπουδάσουν και δεν μπορούν λόγω οικονομικών δυσκολιών. Διοργανώνει εθελοντικές αιμοδοσίες, καθώς και δράσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, όπως: δενδροφυτεύσεις, ποτίσματα και καθαρισμούς δασών και ακτών. Η πρωτοβουλία «Όλοι μαζί μπορούμε» θέτει ως στόχο την άμεση ανακούφιση των ευπαθών κοινωνικών ομάδων και την ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας. Αν και δημιουργήθηκε από Μ.Μ.Ε. (εφημερίδα «Καθημερινή», σταθμός «ΣΚΑΙ») και υποστηρίζεται οικονομικά από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας, η πρωτοβουλία δεν εκφράζει κομματική ιδεολογία ούτε και επιχειρηματικά συμφέροντα. Εδώ μπορείτε να δείτε την παρουσίαση (Ppt) της πρότασης του Α3.

Το Β1 πρότεινε ως ηρωίδα του μήνα την πρωτοπόρο επιστήμονα Μαρία Σκουοντόβσκα  Κιουρί. Η Μαρία Κιουρί ήταν Πολωνή φυσικός, χημικός και καθηγήτρια. Σε συνεργασία με τον σύζυγό της, Πιερ Κιουρί, ανακάλυψε το ράδιο και το πολώνιο  και μελέτησε τα φαινόμενα της ραδιενέργειας. Υπήρξε η πρώτη γυναίκα που έγινε Καθηγήτρια στο πανεπιστήμιο της Σορβόνης, ενώ τιμήθηκε δυο φορές με το Βραβείο Νόμπελ για τη Φυσική (1903) και τη Χημεία (1911). Ήταν η πιο φημισμένη γυναίκα επιστήμονας της εποχής της, μιας εποχής που σπανίως επέτρεπε στη γυναίκα να βγει στον κοινωνικό και επαγγελματικό στίβο. Διέθεσε τα χρηματικά έπαθλα του Νόμπελ για την ανακούφιση των τραυματιών του Α΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Θα μπορούσαμε να την χαρακτηρίσουμε «μάρτυρα της επιστήμης», καθώς το τέλος τής ζωής της ήρθε εξαιτίας του καρκίνου που προκλήθηκε από τη μακροχρόνια έκθεσή της στη ραδιενέργεια. Εδώ μπορείτε να δείτε την παρουσίαση (Ppt) της πρότασης του Β1 και εδώ να διαβάσετε το κείμενό της.

Το Β2 επέλεξε ως ηρωίδα του μήνα τη Δέσποινα Αχλαδιώτη, γνώστη ως «Κυρά της Ρω». Η Δέσποινα Αχλαδιώτη υπήρξε μέλος της Αντίστασης κατά την περίοδο της κατοχής και επί σαράντα χρόνια ύψωνε την ελληνική σημαία στην ακριτική νησίδα της Ρω κάθε πρωί και την κατέβαζε με τη δύση του ήλιου. Βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών, το Πολεμικό Ναυτικό, τη Βουλή των Ελλήνων, τον Δήμο Ρόδου, το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και άλλους φορείς. Απεβίωσε σε ηλικία 92 ετών (1982) και η σορός της μεταφέρθηκε στη Ρω, για να ταφεί κάτω από τον ιστό όπου ύψωνε τη σημαία… Εδώ μπορείτε να δείτε την παρουσίαση (Ppt) της πρότασης του Β2.

Η πρόταση του Β3 για ηρωίδα του μήνα ήταν η πριγκίπισσα της Ουαλίας, Νταϊάνα. Η Νταϊάνα ήταν μέλος της βρετανικής βασιλικής οικογένειας ως η πρώτη σύζυγος του Καρόλου, πρίγκιπα της Ουαλίας και διαδόχου του βρετανικού θρόνου. Αφιέρωσε μεγάλο μέρος της ζωής της σε φιλανθρωπικούς σκοπούς, με γνωστότερους τον αγώνα κατά του AIDS, αλλά και αυτόν της κατάργησης των ναρκοπεδίων σε όλο τον κόσμο. Το 1987 φωτογραφήθηκε να κάνει χειραψία με ασθενή του AIDS, βοηθώντας έτσι να τελειώσει ο μύθος που ήθελε την ασθένεια να μεταδίδεται με την αφή. Σκοτώθηκε  σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα σε μια σήραγγα του Παρισιού στις 31 Αυγούστου 1997. Η απώλεια της ζωής της προκάλεσε κύμα συγκίνησης σε όλο τον πλανήτη. Εδώ μπορείτε να δείτε την παρουσίαση (Ppt) της πρότασης του Β3 και εδώ να διαβάσετε το κείμενό της.