Η Δανειστική Εκπαιδευτική Βαλίτσα 2Π της Actionaid ταξίδευσε στο Αρσάκειο Νηπιαγωγείο Θεσσαλονίκης δίνοντας την ευκαιρία στους μαθητές και τις μαθήτριες να προσεγγίσουν τις αξίες, τις στάσεις και τις συμπεριφορές της Ενεργής Πολιτειότητας στο πλαίσιο του Σχεδίου Δράσης «Μαθαίνω, δρω, αλλάζω τον κόσμο!»
Ο κύριος 2Π, μια κούκλα που ενσαρκώνει τον Παγκόσμιο Ενεργό Πολίτη αποτέλεσε την αφορμή να αναπτυχθούν δραστηριότητες και να «ξεκινήσει» και το δικό μας ταξίδι στον κόσμο.
Αρχικά, τα παιδιά γνώρισαν τον Κύριο Πολίτη Παπαπολίτη, και συζήτησαν μαζί του για τα ταξίδια του σε όλον τον πλανήτη, όσα συνάντησε σε αυτά και τον προβλημάτισαν και πώς πήρε το όνομα Παγκόσμιος Πολίτης (2Π).
Κοίταξαν έξω από το παράθυρο και προσέγγισαν ένα ψηλότερο σημείο στο σχολείο για να παρατηρήσουν τι υπάρχει γύρω από το σχολείο. Έκλεισαν τα μάτια τους και φαντάστηκαν ότι ταξιδεύουν πάνω σε ένα σύννεφο και ζωγράφισαν τον κόσμο, όπως τον αντιλαμβάνονται, με έντονα χρώματα και χαρούμενα σχέδια.
Εργάστηκαν ατομικά και ομαδικά και αποτύπωσαν τις ιδέες τους σχετικά με το περιεχόμενο του δικού τους κόσμου από το δωμάτιο του σπιτιού τους έως το σχολείο τους, από την πόλη έως τη χώρα τους, και από την Ήπειρό έως το πλανητικό σύστημα στο οποίο ανήκει η γη.
Προσέγγισαν και επεξεργάστηκαν παγκόσμια ζητήματα, όπως τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, η Φτώχεια, η Ανισότητα, το Περιβάλλον, η Κλιματική Αλλαγή, η Βιώσιμη Ανάπτυξη, ο Καταναλωτισμός και η Ανθρώπινη Υγεία, μέσα από μια πληθώρα μεθοδολογιών, απτικού και οπτικού υλικού.
Ο κύριος 2Π οδήγησε τα παιδιά να ανακαλύψουν όσα συμβαίνουν στον κόσμο και πώς αυτός λειτουργεί και πρόσφερε τα κατάλληλα ερεθίσματα, ώστε να προβληματιστούν για το ποιος είναι ο δικός τους ρόλος μέσα σε αυτόν.



























