Πρώτη θέση στους προκριματικούς Παγκόσμιας Ολυμπιάδας Ρομποτικής
Ιούλ 5 2024

Το Σάββατο 29 Ιουνίου 2024 διεξήχθη, στην OTE Academy, στην Αθήνα, η Προκριματική Φάση για την ελληνική εκπροσώπηση στον παγκόσμιο τελικό WRO 2024, που θα πραγματοποιηθεί στη Σμύρνη της Τουρκίας στις 28-30/11/2024. Ανάμεσα στις ομάδες που πήραν την πρόκριση είναι η Ομάδα EarPhones, που αποτελείται από τους Ανδρέα Μανωλόπουλο, Σπύρο Μπάμπα, Γιώργο Τριανταφυλλίδη και τον μέντορα – προπονητή Φοίβο-Παναγιώτη Φιλιππίδη.

Οι Earphones είναι η πρώτη ομάδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας που προκρίνεται σε τελική φάση του WRO (Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής). Επίσης είναι και η πρώτη που επιτυγχάνει το “Διπλό” STEM+WRO με πρωτιά και στους  δύο διαγωνισμούς την ίδια χρονιά, που είναι πραγματικός άθλος, μιας και κάθε συμμετοχή απαιτεί χωριστή εξάμηνη προσπάθεια, και η ομάδα τα κατάφερε όλα σε εννιά μήνες!

Οι προκλήσεις που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η ομάδα των αγοριών και στους δύο διαγωνισμούς ακολουθούν το ίδιο μοτίβο. Σε μια οριοθετημένη πίστα περίπου δύο τετραγωνικών μέτρων τίθενται συγκεκριμένοι στόχοι και κανόνες. Οι μαθητές με την καθοδήγηση του προπονητή τους έπρεπε να σχεδιάσουν, να κατασκευάσουν και να προγραμματίσουν ένα αυτόνομο ρομπότ, το οποίο μέσα σε δύο λεπτά λύνει όσο το δυνατόν περισσότερες αποστολές, για να συγκεντρώσει πόντους.

Ο Ανδρέας Μανωλόπουλος και ο Σπύρος Μπάμπας είναι μαθητές της Α΄ τάξης του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης, που παρακολουθούν τον όμιλο STEM – Ρομποτικής του Σχολείου και ο Γιώργος Τριανταφυλλίδης είναι μαθητής της Β΄ τάξης του Πειραματικού Λυκείου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. Η ομάδα EarPhones, διαγωνίστηκε στην κατηγορία RoboMission Senior και κατετάγη πρώτη. Οι ίδιοι μαθητές κατετάγησαν πρώτοι και μερικούς μήνες πριν, στον Πανελλήνιο Διαγωνισμό STEM, στην κατηγορία Regular Προχωρημένων, επιτυγχάνοντας το απόλυτο άριστα, κερδίζοντας όλους τους διαθέσιμους πόντους της κύριας αποστολής και των κανόνων έκπληξη!

Σε κάθε επιτυχία μιας ομάδας σημαντικό ρόλο παίζει και ο Μέντορας-Προπονητής της. Ο κ. Φοίβος-Παναγιώτης Φιλιππίδης, από τον STEM Education, είναι φοιτητής του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Α.Π.Θ. Από το 2021 έχει προπονήσει πάνω από τριάντα ομάδες σε αγωνιστικές κατηγορίες (του WRO και του Πανελλήνιου Διαγωνισμού STEM). Ανέλαβε την ανάπτυξη των απαραίτητων δεξιοτήτων και γνώσεων των μαθητών τα τελευταία χρόνια και φρόντισε να τους προετοιμάσει κατάλληλα για τις φετινές δύσκολες προκλήσεις.

Ο STEM Education έχει αναλάβει τη διδασκαλία των ομίλων των Αρσακείων Σχολείων σε όλες τις βαθμίδες (Νηπιαγωγείο – Δημοτικό – Γυμνάσιο/Λύκειο) τα τελευταία τρία χρόνια. Είμαστε πολύ χαρούμενοι που η συνεργασία του Σχολείου με τον εκπαιδευτικό οργανισμό αποδίδει τόσο σημαντικούς καρπούς!

Συγχαρητήρια στα παιδιά, τον προπονητή, τις οικογένειές τους και όσους στήριξαν την προσπάθεια!

Καλή επιτυχία στη Σμύρνη!