1974-2024: Κύπρος, 50 χρόνια μετά
Απρ 23 2024

μια εκδήλωση μνήμης

Με αφορμή τα 50 χρόνια από την τουρκική εισβολή στο βόρειο τμήμα της Κύπρου, το Αρσάκειο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης της Φ.Ε., σε σύμπραξη με το Αρσάκειο Γυμνάσιο, διοργάνωσε εκδήλωση μνήμης την Τετάρτη, 17-04-2024 στο Θέατρο των Αρσακείων Σχολείων Θεσσαλονίκης.

Μαθήτριες και μαθητές της Γ Γυμνασίου, της Α και Β Λυκείου διάβασαν κείμενα ιστορικά, λογοτεχνικά και δημοσιογραφικά, βοηθώντας τα παιδιά να αντιληφθούν το δράμα των Κυπρίων (πολλοί από αυτούς μαθητές) που αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν, για να απελευθερωθεί το νησί τους από τους Άγγλους, βλέποντας λίγα χρόνια μετά το βόρειο τμήμα του να καταλαμβάνεται από τους Τούρκους, κατοχή που διαρκεί μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα, μαθήτριες, μαθητές  και απόφοιτοι, υπό την διδασκαλία και την μουσική διεύθυνση της μουσικολόγου, κ. Αναστασίας Γκίνη, και του χημικού, δρ Βασιλείου Μυλωνά που συντόνισε την ορχήστρα, τραγούδησαν μουσικά κομμάτια αφιερωμένα στην Κύπρο.

Την εκδήλωση επιμελήθηκαν οι φιλόλογοι Σοφία Χαριτίδου και Βίκτωρ Βαβαρούτσος.

Ευχαριστούμε τους/τις συμμετέχοντες/-ουσες μαθητές  μαθήτριες και αποφοίτους:

Κείμενα: Αθανασία Μπαλάση, Κωνσταντίνα Οικονόμου, Αλέξανδρος Ποτολιός, Γιάννης Ρεφανίδης, Μαριέτα Τολίκα, Αλέξανδρος Φραγκίδης.

Ορχήστρα: Μέλια Μερκούρη και Κωνσταντίνος Φιλιππόπουλος  [κιθάρα] /  Κωνσταντίνα Οικονόμου και Πανδώρα Πασκουάλ-Ντίνου [πιάνο].

Φωνητικό σύνολο: οι απόφοιτοι Λυδία Πεταλούδη, Άννα Ιωάννα Πιτούλια και Σοφία Τριλυράκη, οι μαθήτριες του Λυκείου Θεανώ Ιωάννου, Δάφνη Καλογήρου, Ρωξάνη Κατσάνου και Μαριάννα Σεβιντικίδη και η χορωδία της Β τάξης Γυμνασίου.