Διδακτική Επίσκεψη στην Έκθεση Νταλί
Απρ 21 2024

 Dali – Cybernetics

Την Παρασκευή 19 Απριλίου 2024, το Αρσάκειο Λύκειο πραγματοποίησε την τελευταία διδακτική επίσκεψη της σχολικής χρονιάς, κλείνοντας έτσι τον κύκλο της συστηματικής επαφής των μαθητών/τριών με δραστηριότητες και χώρους πολιτισμού και επιστημονικού ενδιαφέροντος. Η Β΄ Τάξη επισκέφτηκε την έκθεση «Dali – Cybernetics» που φιλοξενείται στην Αποθήκη Γ’ (Λιμάνι Θεσσαλονίκης). Η έκθεση που παρακολούθησαν τα παιδιά είναι μία πολύ ενδιαφέρουσα περιήγηση στα πιο διάσημα έργα του Σαλβαδόρ Νταλί που προσεγγίζονται με αλλιώτικο τρόπο, αλλά πάντα μέσα από τα κεντρικά στοιχεία του έργου του, τα παράλληλα σύμπαντα, την κβαντική φυσική, την τέταρτη διάσταση, την οπτική, την ιερή γεωμετρία και την αλληλουχία DNA.

Η πρωτότυπη αυτή έκθεση εντυπωσιάζει όχι μόνο με τη χρήση της σύγχρονης τεχνολογίας, αλλά και με την προβολή των ποικίλων, και πάντα επίκαιρων- θεωρητικών προβληματισμών και φιλοσοφικών ανησυχιών του καλλιτέχνη. Φέρνοντας την πρωτοποριακή σκέψη του στο σήμερα, πολλά από όσα προβάλλονται στη συγκεκριμένη έκθεση, περιλαμβάνουν τη χρήση τεχνητής νοημοσύνης. Μάλιστα, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν ένα διαδραστικό εργαστήριο με τη χρήση τεχνολογικών μέσων, που τα ενθουσίασε. Μέσα από την έκθεση οι μαθητές και οι μαθήτριές μας είχαν την ευκαιρία όχι μόνο να θαυμάσουν το καλλιτεχνικό έργο του Σαλβαντόρ Νταλί, αλλά και να προβληματιστούν μαζί του για επίκαιρα ερωτήματα που θέτει ο ιδιοφυής καλλιτέχνης.

Οι νέες τεχνολογίες, με τις οποίες τα περισσότερα παιδιά είναι πολύ εξοικειωμένα, συνάντησαν το έργο του Νταλί και το αποτέλεσμα ήταν πραγματικά πολύ επιτυχημένο: οι μαθητές και οι μαθήτριές μας κατέταξαν αυτήν τη διδακτική επίσκεψη στις τρεις καλύτερες που είχαν την ευκαιρία να πραγματοποιήσουν σε όλη τους τη σχολική ζωή.

Συνοδοί καθηγητές: Αντωνία Βουλγαράκη, Νίκος Καβαρδίνας, Βασιλική Κωσταρά, Στέλιος Μπούτσικας, Ειρήνη Παπαδοπούλου.