Juvenes Translatores @ Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης
Μαρ 19 2024

νενικήκαμεν! // we’ve won! // on a gagné! // wir haben gewonnen !

Το Αρσάκειο Λύκειο Θεσσαλονίκης συμμετείχε φέτος στον ανεπίσημο διαγωνισμό μετάφρασης Juvenes Translatores, τον οποίο διοργάνωσε το Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης μέσω της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα.  Στο πλαίσιο της προσομοίωσης, μαθήτριες και μαθητές των προχωρημένων τμημάτων Αγγλικών, Γαλλικών και Γερμανικών από την Α’ και Β’ τάξη ασχολήθηκαν με την μετάφραση κειμένων υψηλού βαθμού δυσκολίας προς τα Ελληνικά. [η σχετική ανάρτηση εδώ]

Η επιτροπή αξιολόγησης βαθμολόγησε τις μεταφράσεις που υποβλήθηκαν από τα 28 συμμετέχοντα σχολεία της ελληνικής επικράτειας ξεχωριστά, σύμφωνα με τα τέσσερα επιμέρους κριτήρια του διαγωνισμού:

  1. ακρίβεια της μετάφρασης,
  2. ικανότητα ορθής χρήσης του γραπτού λόγου (γραμματική και επιλογή εκφράσεων),
  3. στρωτή γραφή με ευχέρεια και
  4. ευρηματικές μεταφραστικές λύσεις.

Η μαθήτριά μας της Α΄ τάξης Κωνσταντίνα Οικονόμου, η οποία μετέφρασε από τα Γερμανικά στα Ελληνικά, είναι ανάμεσα στους 15 τελικούς νικητές του διαγωνισμού. Για τη διάκρισή της, παρέλαβε από το Γραφείο Αθηνών της Γενικής Διεύθυνσης Μετάφρασης διάφορα αναμνηστικά δώρα.

Μπράβο σε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν και ιδιαίτερα συγχαρητήρια στην Κωνσταντίνα, το αναδυόμενο αστέρι στον χώρο της μετάφρασης!