«Το ρολόι τ’ ουρανού» – εκδήλωση με τον ομότιμο καθηγητή Αστρονομίας Σταύρο Αυγολούπη
Φεβ 23 2024

Την Τετάρτη 21 Φεβρουαρίου ο ομότιμος καθηγητής Αστρονομίας του Α.Π.Θ. Σταύρος Αυγολούπης μίλησε στους μαθητές και στις μαθήτριες της Β΄ τάξης του Σχολείου μας για τον ουρανό, τους πλανήτες και τη δημιουργία της Σελήνης.

Η ομιλία έγινε στο πλαίσιο του προγράμματος των Αρσακείων Σχολείων με το όνομα «Μυθολογία και Διάστημα-Πρόγραμμα ARTEMIS», το οποίο είναι εμπνευσμένο από το νέο πρόγραμμα προσσελήνωσης ανθρώπων της NASA.

Η NASA μετά από πενήντα χρόνια θα στείλει ανθρώπους στη Σελήνη για μεγάλο χρονικό διάστημα, δίνοντας έμφαση στον ανθρωπιστικό παράγοντα (η πρώτη γυναίκα και ο πρώτος έγχρωμος άνδρας που θα προσσεληνωθούν) και στον περιβαλλοντικό παράγοντα (δράσεις για την προστασία του πλανήτη μας).

Ο Σταύρος Αυγολούπης ήταν καθηγητής Παρατηρησιακής Αστρονομίας και μαθηματικών στο Φυσικό τμήμα του Α.Π.Θ. και κατόπιν στο Παιδαγωγικό τμήμα του ΑΠΘ. Έγραψε πολλά επιστημονικά συγγράμματα και έκανε σημαντικές έρευνες σε αστέρες του ουρανού. Ήταν αυτός που πρώτος παρατήρησε τον πενταετή κύκλο  του αστέρα EV Lac. Μέχρι τότε ο μόνος γνωστός κύκλος αστέρα ήταν ο ενδεκαετής κύκλος δραστηριότητας του ήλιου μας.

Εκτός όμως από το σπουδαίο επιστημονικό του έργο, ο Σταύρος Αυγολούπης έχει συγγράψει και επτά παιδικά βιβλία εκλαϊκευμένης  αστρονομίας για παιδιά δημοτικού και γυμνασίου, σε έμμετρο λόγο. Για τα βιβλία του αυτά ο καθηγητής Αυγολούπης βραβεύτηκε το 2024 από την Ακαδημία Αθηνών.

Όλα τα παιδιά μας κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ήταν γοητευμένα και προσεκτικά. Πολλές οι γνώσεις που απέκτησαν και οι διαπιστώσεις που έκαναν για την μελλοντική πορεία της Γης και της Σελήνης.

Η εκδήλωση τελείωσε με την υπόσχεση του κ. καθηγητή να επισκεφθεί ξανά το Σχολείο μας.