Βράβευση για τον Αρσάκειο Διαγωνισμό Ορθογραφίας
Φεβ 13 2024

Την Τετάρτη 7 Φεβρουαρίου στο Αρσάκειο Λύκειο Ψυχικού πραγματοποιήθηκε η βράβευση των νικητών του 1ου Αρσάκειου Διαγωνισμού Ορθογραφίας, ο οποίος πραγματοποιήθηκε σε δύο φάσεις τον Ιανουάριο του 2024. Οι νικητές και οι νικήτριες από κάθε σχολείο των Αρσακείων (σε όλες τις βαθμίδες) βρέθηκαν στο Ψυχικό για να λάβουν έπαινο για τη διάκρισή τους. Μετά από κλήρωση προέκυψαν τρεις νικητές και νικήτριες που, επιπλέον του επαίνου, έλαβαν χρηματικό έπαθλο από τα σχολεία μας.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό συγκεντρώθηκαν στο Αμφιθέατρο, ώστε να παρακολουθήσουν την τελετή, και παρέλαβαν τις βεβαιώσεις συμμετοχής. Τα κορίτσια που διακρίθηκαν και διαγωνίστηκαν στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, η Μακρίνα Σαββουλίδου και η Ζωή Τσιλιπάκου από τη Β΄τάξη, και η Πωλίνα Σουντουλίδου από την Α΄τάξη, παρέλαβαν τον έπαινό τους, ενώ η νικήτρια Κωνσταντίνα Οικονόμου της Α΄τάξης περίμενε να έρθει το βραβείο της από την Αθήνα, για να το παραλάβει ενώπιον των συμμαθητών/τριών της, ένα πολύτιμο λεξικό κι ένα όμορφο αναμνηστικό.

Η τελετή βράβευσης πραγματοποιήθηκε σε ένα πολύ γιορτινό και ενθουσιώδες κλίμα και προβλήθηκε διαδικτυακά σε όλα τα σχολεία της Φ.Ε. για όσους μαθητές και μαθήτριες δεν κατάφεραν να παραστούν διά ζώσης στην τελετή. [ενημέρωση και φωτογραφικό υλικό εδώ και εδώ ]

Ο Γιώργος Τράπαλης, υπεύθυνος ιστοσελίδων, κοινωνικών δικτύων, εκδόσεων και βιβλιοθηκών των σχολείων, πραγματοποίησε την έναρξη της τελετής εξηγώντας το πνεύμα του διαγωνισμού και την προσέγγιση των σχολείων στα γλωσσικά ζητήματα. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Φ.Ε., ο καθηγητής Γ. Μπαμπινιώτης, ανέβηκε στο βήμα και μίλησε στο κοινό για τη σημασία του σεβασμού στην ελληνική γλώσσα και κυρίως στη γραπτή της μορφή. Αναφέρθηκε στην ιδιαίτερη ικανότητα της ελληνικής γλώσσας να παραγάγει χιλιάδες συνδυασμούς λέξεων και νοημάτων με βάση το αλφάβητό της, καθώς και στη σημασία της ιστορικής ορθογραφίας, που δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να μεταχειρίζεται μια γλώσσα «διαφανή», μια γλώσσα που προσφέρει πολλές πληροφορίες γι’ αυτήν μέσα από τη γραφή των λέξεων. Ο καθηγητής, Γ. Μπαμπινιώτης, με εύληπτα παραδείγματα λέξεων από την καθημερινότητα, αναφέρθηκε στην προέλευσή τους από την αρχαία ελληνική και στη διαχρονική χρήση τους, τονίζοντας έτσι την ενότητά της από την αρχαιότητα ως σήμερα. Έκλεισε την ομιλία του εξηγώντας τους τρόπους με τους οποίους διδάσκεται και εμπεδώνεται η ορθογραφία και παρότρυνε τους μαθητές και τις μαθήτριες να μην χάνουν την επαφή τους με την εικόνα και τη γραφή της λέξης.

Η ομιλία του καθηγητή συνέπεσε, όχι τυχαία, με την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, στη διάρκεια της οποίας τονίστηκε στους μαθητές και στις μαθήτριες των Αρσακείων Σχολείων ο θεμελιώδης ρόλος που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα μέσα στους αιώνες και η συμβολή της στην εδραίωση του παγκόσμιου πολιτισμού.