Η Ομάδα Εθελοντισμού των Αρσακείων Σχολείων κοντά στον άστεγο συνάνθρωπο. Συνεργασία με την Εθελοντική Διακονία Αστέγων
Φεβ 8 2024

Η Ομάδα Εθελοντισμού του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης, μετά τη συμμετοχή της στο συσσίτιο του Ι. Ν. Αγίας Μαρίνας Άνω Τούμπας και το Κεντρικό Συσσίτιο της Ιεράς Μητρόπολης Κρήνης και Καλαμαριάς, εγκαινίασε το τρέχον σχολικό έτος τη συνεργασία της και με την Εθελοντική Διακονία Αστέγων. Η Εθελοντική Διακονία Αστέγων ιδρύθηκε το 2015 από την κ. Κυριακή Φράγκου. Η ομάδα αποτελείται από εξήντα πέντε εθελοντές, μεταξύ των οποίων και παιδιά. Έκτοτε, κάθε Τρίτη, Πέμπτη και Κυριακή μαγειρεύουν και μοιράζουν σε πέντε σημεία αναφοράς delivery γεύματα στον δρόμο σε εβδομήντα άστεγους συνανθρώπους μας. Επίσης, έχει καταφέρει με πολλές χορηγίες να συνεργάζεται και να βοηθάει πολλές Μητροπόλεις, ιδρύματα, νοσοκομεία, ορφανοτροφεία, γηροκομεία, φυλακές αλλά και πολύτεκνες οικογένειες και φτωχούς φοιτητές.

Η πρώτη επίσκεψη μαθητών και μαθητριών του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης (συγκεκριμένα το Αρσάκειο Λύκειο εκπροσώπησαν μέλη της Ομάδας Συμμετοχικής Δράσης του εκπαιδευτικού προγράμματος της «Βουλής των Εφήβων», συνοδευόμενα από την υπεύθυνη καθηγήτρια Ιφιγένεια Αναγνώστου) στον φιλόξενο χώρο της Εθελοντικής Διακονίας στην Άνω Πόλη πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου 3 Φεβρουαρίου 2024.  Αρχικά, η κ. Φράγκου υποδέχθηκε τα παιδιάκαι τους μίλησε για το έργο και τους σκοπούς της οργάνωσης. Τόνισε ότι αυτό που χρειάζονται οι άστεγοι συνάνθρωποί μας δεν είναι μόνο το φαγητό, αλλά ένα χαμόγελο, το ενδιαφέρον και την αγάπη μας. Στη συνέχεια, τα παιδιά επιδόθηκαν στην προετοιμασία των γευμάτων. Μοιράστηκαν σε μικρότερες ομάδες και ανέλαβαν δράση: άλλοι έκοβαν σαλάτα, άλλοι ψωμί και ετοίμαζαν σάντουιτς. Άλλη ομάδα γέμιζε τα μπολάκια με σαλάτα, άλλη τα σακουλάκια με τα ψωμιά και τις πίτες. Τέλος, η τελευταία ομάδα τοποθετούσε στις σακούλες τα τελικά προϊόντα, προσθέτοντας κρουασάν, φρούτα και αναψυκτικά. Όταν τελείωσε η προετοιμασία των γευμάτων, οι σακούλες φορτώθηκαν σε αυτοκίνητα για την τελική διανομή. Τους εθελοντές της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων ακολούθησαν ο υπεύθυνος καθηγητής και η υπεύθυνη καθηγήτρια της Ομάδας Εθελοντισμού του Αρσακείου Γυμνασίου και Λυκείου Θεσσαλονίκης Βασίλης Μαθάς και Γεωργία Στεφανίδου και όλοι μαζί μοίρασαν τα γεύματα στους αστέγους στο πάρκο της οδού Μελενίκου.

Για ακόμη μία φορά τα παιδιά μάς εντυπωσίασαν με τον ενθουσιασμό αλλά και την υπευθυνότητα που επέδειξαν κατά τη συμμετοχή τους στο συσσίτιο. Ακολουθούσαν τις οδηγίες των εθελοντριών και αναλάμβαναν και τα ίδια πρωτοβουλίες, ώστε να διεκπεραιώσουν αποτελεσματικότερα την όλη διαδικασία με μία υποδειγματική συνεργασία. Και βέβαια μέσα στις σακούλες, εκτός από τα τρόφιμα, έβαλαν και την αγάπη τους για τους άστεγους συμπολίτες μας. Αυτή θα έκανε τα γεύματα πιο νόστιμα και θα τους ζέστανε αυτή την κρύα νύχτα του Φλεβάρη…

Ευχαριστούμε πολύ την κ. Φράγκου και τις υπόλοιπες εθελόντριες της Εθελοντικής Διακονίας Αστέγων που άνοιξαν την κουζίνα τους ειδικά για εμάς αυτό το Σαββατόβραδο και μας έδωσαν την ευκαιρία να συμβάλουμε – έστω καιλίγο- στο λειτούργημά τους. Συγχαρητήρια για το έργο σας! Δικαιώνετε την έννοια του Ανθρώπου!

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ομάδας έγραψαν γι’ αυτή τη δράση:

Η εθελοντική δράση που κάναμε το Σάββατο μου άρεσε πάρα πολύ!  Ήταν πολύ όμορφο που συνεργαστήκαμε όλα τα παιδιά μαζί, για να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που χρειάζονται βοήθεια. Αυτό που θα θυμάμαι πιο έντονα ήταν, όταν μοιράζαμε τα πακέτα στους αστέγους, εκείνα τα χαμόγελα που αμέσως εμφανίστηκαν στα πρόσωπά τους. Τότε κατάλαβα ότι αυτοί οι άνθρωποι είναι ίδιοι με εμάς, απλώς είχαν διαφορετική πορεία στη ζωή τους. Το μόνο που ίσως δεν μου άρεσε τόσο πολύ ήταν που βγάζαμε συνέχεια φωτογραφίες, γιατί ένιωσα λίγο ότι χανόταν το νόημα της δράσης. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύω ότι αυτή την εμπειρία θα πρέπει να τη ζήσουν όλοι οι μαθητές, έτσι ώστε να μεγαλώσει λίγο η ενσυναίσθηση και η ευαισθητοποίησή τους.

Βασιλική Αποστολίδου

Μου άρεσε η πρώτη μου εμπειρία σε αυτή την δράση και θα χαρώ πολύ να συμμετάσχω και πάλι στις επόμενες δράσεις της ομάδας εθελοντισμού. Χάρηκα που μου δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσω με αυτόν τον τρόπο τους συνανθρώπους μου.

Θάνος Γιαντσίδης

Η εμπειρία μας στο συσσίτιο ήταν πολύ ενδιαφέρουσα. Είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με τους συμμαθητές μας και να περάσουμε καλά, αλλά ταυτόχρονα να βοηθήσουμε ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Μάθαμε πολλά πράγματα για το πώς λειτουργούν τα συσσίτια και είμαστε παραπάνω από πρόθυμοι να συμμετάσχουμε και σε άλλα στο μέλλον.

Ανδρέας Μανωλόπουλος, Γιάννης Ρεφανίδης, Αλέξανδρος Φραγκίδης

 Η εθελοντική συμμετοχή μου, ως μαθητή του Αρσακείου Λυκείου Θεσσαλονίκης,

στην προετοιμασία του συσσιτίου στον Άγιο Παύλο ( Άνω Πόλη) για την ευπαθή κοινωνική ομάδα των αστέγων για μια ακόμη φορά υπήρξε για μένα πηγή προβληματισμού και πολύτιμη εμπειρία ζωής!

Ευάγγελος Νταόπουλος

Πολύ ενδιαφέρουσα εμπειρία και θετική η εικόνα από τη συγκεκριμένη δράση. Με βοήθησε να γνωρίσω την κατάσταση που επικρατεί στην πόλη μου, όσον αφορά το πρόβλημα των αστέγων. Μου άρεσε πολύ, γιατί συνεργάστηκα με συμμαθητές μου, ώστε να προσφέρουμε όσο μπορούμε σε αυτούς τους συνανθρώπους μας. Αισθάνομαι τυχερός γι’ αυτή τη συμμετοχή.

Σπύρος Ταπεινόπουλος

Η δράση του Σαββάτου μου άρεσε πολύ γιατί συμμετείχαμε σε όλη τη διαδικασία ενεργά (πακετάραμε γεύματα και φτιάξαμε σαλάτες ) και πιστεύω ότι βοηθήσαμε τους ανθρώπους  που χρειάζονταν συμπαράσταση.  Ήταν πολύ ωραία εμπειρία και σίγουρα θα ξαναερχόμουν!

Εβίτα Τσάνη

Το συσσίτιο ήταν πολύ ωραίο και μου άρεσε πολύ. Μου άρεσε που συνεργαστήκαμε μεταξύ μας και κάναμε μια καλή πράξη για τους συμπολίτες μας

Ζωή Τσιλιπάκου