Πενήντα Νοέμβρηδες μετά, Ψωμί-Παιδεία-Ελευθερία! Η επέτειος της εξέγερσης τους Πολυτεχνείου από τις μαθήτριες και τους μαθητές του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης
Νοέ 26 2023

Την Παρασκευή 17 Νοεμβρίου 2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης έδωσαν ένα ηχηρό μήνυμα επανανοηματόδητησης της εξέγερσης του Πολυτεχνείου. Μέσα σε κλίμα συγκίνησης οι μαθητές και οι μαθήτριες τίμησαν τη μνήμη όσων έχασαν τη ζωή τους στα γεγονότα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου, αλλά και όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους ορθώνοντας το ανάστημά τους απέναντι στο δικτατορικό καθεστώς.

Στη γιορτή απαγγέλθηκαν ποιήματα του Μανόλη Αναγνωστάκη και του Αζίζ Νεσίν, ενώ διαβάστηκαν αποσπάσματα μαρτυριών αγωνιστών και αγωνιστριών που υπέστησαν τα απάνθρωπα βασανιστήρια κατά τη διάρκεια της επταετίας. Η χορωδία του Σχολείου, υπό την καθοδήγηση της καθηγήτριας Μουσικής Αναστασίας Γκίνη, διάνθισε τη γιορτή με τραγούδια του Γιάννη Μαρκόπουλου και του Μάνου Λοΐζου.

Τα παιδιά, στην κατακλείδα της φετινής επετείου, έκαναν έκκληση να παραμένουμε ενεργοί πολίτες, να σεβόμαστε το δικαίωμα στην αυτοδιάθεση, να δείχνουμε έμπρακτη αλληλεγγύη, να καλλιεργούμετον σεβασμό, ώστε να συμβιώνουμε σε ένα υγιές και δίκαιο κοινωνικό πλαίσιο. Άλλωστε, όπως μας διάβασε η μαθήτρια Σμαράγδα Μισαηλίδου στο τέλος της γιορτής: «Είναι χρέος μας να τιμούμε τους αγώνες για την υπεράσπιση της πατρίδας, του λόγου, της σκέψης, της καλλιτεχνικής έκφρασης και δημιουργίας. Τους αγώνες για την υπεράσπιση των αδύναμων, των φτωχών, των περιθωριοποιημένων, των διαφορετικών».

Ο φετινός εορτασμός της επετείου, η οποία συμπλήρωσε πενήντα χρόνια από το 1973, ήταν το αποτέλεσμα μιας εποικοδομητικής συνεργασίας των παιδιών και των εκπαιδευτικών τους, της καθηγήτριας Πληροφορικής Βασιλικής Αργυροπούλου, της φιλολόγου Γιώτας Μυτακίδου και του καθηγητή Εικαστικών, Θοδωρή Σπανού. Με όχημα την τέχνη και τις ιστορικές πηγές παρουσίασαν μια εκδήλωση με ανθρωποκεντρικό περιεχόμενο, και σημαντικά μηνύματα για το μέλλον της δημοκρατίας.