Δεκαεπτά μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Αρσακείου Γυμνασίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο 9ο Διεθνές Μαθητικό Συνέδριο – Μοντέλο Ηνωμένων Εθνών (9th ATSMUN), με θέμα «Συνεργασία, Πρόληψη και Ανθεκτικότητα» / “CPR: Cooperation, Prevention and Resilience”, το οποίο πραγματοποιήθηκε στα Αρσάκεια Σχολεία Πατρών από 3 έως 5 Νοεμβρίου 2023. Στο Συνέδριο συμμετείχαν μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων και Λυκείων, σε ρόλο διπλωματών, από όλη την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, συγκεκριμένα από την Ελβετία.
Το Συνέδριο λειτούργησε ως προσομοίωση των εργασιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Σύμφωνα με τους κανόνες του MUN, οι μαθητές συζήτησαν αποκλειστικά και μόνο στα Αγγλικά, την επίσημη γλώσσα του Συνεδρίου, εκπροσωπώντας χώρες διαφορετικές από τη δική τους, όπως ακριβώς θα έπραττε ένας πραγματικός διπλωματικός αντιπρόσωπος στο πλαίσιο μιας Συνδιάσκεψης των Ηνωμένων Εθνών. Συνακόλουθα δόθηκε η ευκαιρία στους μαθητές να βελτιώσουν τις ρητορικές τους ικανότητες, να τελειοποιήσουν τις γνώσεις τους στην αγγλική γλώσσα και να αποδεχτούν τον διάλογο ως μοναδικό μέσο επίλυσης των διαφορών.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια τού 9ου ATSMUN, οι μαθήτριες του Αρσακείου Γυμνασίου, διερεύνησαν την πολιτική του Εκουαδόρ, του Βελγίου, της Ιρλανδίας,της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Πορτογαλίας και της Νέας Ζηλανδίας πάνω σε θέματα ημερήσιας διάταξης, ταυτίστηκαν με ηγετικούς ρόλους, και δημιούργησαν συμμαχίες για να προτείνουν συναινετικές λύσεις με τη μορφή ψηφισμάτων.
Μεταξύ άλλων, τα φλέγοντα ζητήματα που συζητήθηκαν διεξοδικά στις επιτροπές της Γενικής Συνέλευσης (GA committees) ήταν: οι σύγχρονες υβριδικές μορφές πολέμου, η ανάπτυξη μιας πολυμερούς συμφωνίας κατά της χρήσης εκρηκτικών όπλων σε κατοικημένες περιοχές, η ηθική των τεχνολογιών τεχνητής νοημοσύνης και οι επιπτώσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα, η πρόληψη των καταναγκαστικών εξαφανίσεων σε ζώνες που έχουν πληγεί από συγκρούσεις, η αντιμετώπιση του ζητήματος της πράσινης αποικιοκρατίας, οι επιπτώσεις της διεθνούς παρέμβασης σε περιπτώσεις παραβίασης της κρατικής κυριαρχίας, η εφαρμογή ενός παγκόσμιου κράτους δικαίου για τα εγκλήματα πολέμου στην Ουκρανία και οι προκλήσεις όσον αφορά στην ιδιοκτησία και την αποκατάσταση των αντικειμένων πολιτιστικής αξίας. Στη συνέχεια, τα ψηφίσματα των παραπάνω επιτροπών συζητήθηκαν στην Γενική Ολομέλεια (General Assembly), οδηγώντας στην επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών του Συνεδρίου. Οι μαθήτριες του Σχολείου μας συμμετείχαν στις διαδικασίες εκφωνώντας λόγους υπέρ ή κατά των ψηφισμάτων και θέτοντας ερωτήματα στους υπόλοιπους σύνεδρους.
Παράλληλα διεξήγαγαν τις εργασίες τους οι Eπιτροπές εκτός Γενικής Συνέλευσης (Non-GA Committees). Συγκεκριμένα, το Συμβούλιο Οικονομικών και Κοινωνικών Θεμάτων (ECOSOC) διερεύνησε τον μετασχηματισμό της οικονομίας και της διακυβέρνησης του νερού στο πλαίσιο της αφρικανικής κρίσης καθώς και την αντιμετώπιση των προκλήσεων μιας ενδεχόμενης μετάβασης σε μια πράσινη και κυκλική οικονομία στις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιπρόσθετα, η Επιτροπή Περιβαλλοντικού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNEP) συζήτησε τη χρήση της τεχνητής νοημοσύνης για τη δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος και την πρόληψη μιας μελλοντικής εξάπλωσης ασθενειών και με την αντιστροφή της απώλειας και της υποβάθμισης των δασών.Αντίστοιχα, η Επιτροπή Αναπτυξιακού Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) ασχολήθηκε με την ενίσχυση των προγραμμάτων μείωσης του κινδύνου καταστροφών και της ανθεκτικότητας σε κράτη που πλήττονται από κρίσεις καθώς και με την γεφύρωση του ψηφιακού χάσματος μεταξύ των φύλων για τη διασφάλιση της προστασίας των 17 Στόχων Βιώσιμης Ανάπτυξης. Κατά το ίδιο διάστημα, η Επιτροπή Διάσκεψης Έτους 2023 για την Κλιματική Αλλαγή (COP28) διαβουλεύτηκε ως προς τη διατήρηση της υπερθέρμανσης του πλανήτη στο όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου και τη σταδιακή κατάργηση όλων των ορυκτών καυσίμων.
Οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης του Σχολείου μας, που εκπροσώπησαν το Εκουαδόρ, το Βέλγιο,την Ιρλανδία, τη Νορβηγία, τη Σουηδία, την Πορτογαλία και τη Νέα Ζηλανδία ήταν οι: Μάρθα Θεοδωρίδου, Εύα Καραλή, Κατερίνα Καρατζόγλου, Αφροδίτη Κατσάνη, Χρυζέτα Μαρτινίδη, Σμαράγδα Μισαηλίδου, Δέσποινα Μπάτσιου, Ιωάννα Πέτσα, ΑνολίΣεραφίνι, Νικολέττα Τσαβλή, Μαριάννα Τσαπακίδου, Ελένη Χατζηπαζαρλή και Ραφαέλα Χειροπέδη.
Την αντιπροσωπία των μαθητών προετοίμασαν και συνόδευσαν οι καθηγήτριες Αγγλικών Βασιλική Κωσταρά και Λία Σταυρίδου και ο καθηγητής Αγγλικών Βαγγέλης Δήμος.